Νομοθετικό σπριντ εν μέσω θέρους

Νομοθετικό σπριντ εν μέσω θέρους

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:33 Δημιουργία 29/07/19, 09:29
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Με ένα «μπαράζ» νομοθετικών πρωτοβουλιών η κυβέρνηση ξεκινά επί της ουσίας το έργο της, δίνοντας το πρώτο – βασικό στίγμα των προθέσεων της.

Το επιτελικό κράτος, το μίνι φορολογικό, η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και οι αλλαγές στον ποινικό κώδικα, είναι τα βάσιμα σημεία των νομοσχεδίων που αναμένεται να ψηφιστούν μέχρι τις 8 Αυγούστου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης.

Ταυτόχρονα, μέχρι τις 10 Αυγούστου αναμένεται να έχουν εκδοθεί και οι τελευταίες υπουργικές αποφάσεις, που αφορούν την επένδυση στο Ελληνικό, έτσι ώστε εντός του έτους να έχουν ξεκινήσει τα έργα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει ιδιαίτερη σημασία στις πρωτοβουλίες αυτές, καθώς θεωρεί ότι θα στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα αποφασιστικότητας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Πέρα από το στοίχημα της ταχύτητας, το οποίο έχει ήδη κερδίσει, ο πρωθυπουργός βάζει τώρα πλώρη και για το στοίχημα της αποφασιστικότητας: να ολοκληρώσει τώρα ένα μεγάλο μέρος των αλλαγών, που επιδιώκει, για να παρουσιάσει τον Σεπτέμβριο από την ΔΕΘ τους βασικούς στόχους της 4ετίας, έχοντας ένα «καθαρό γήπεδο».

Θεωρείται βέβαιο ότι πυλώνας της πολιτικής του είναι και η αναθεώρηση του Συντάγματος, που θα ολοκληρωθεί μέσα στο έτος, έτσι ώστε να λυθεί και το ζήτημα της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας το Μάρτιο του 2020.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, η κυβέρνηση αναμένει ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων που θα είχε ψηφιστεί μέχρι την Τρίτη, θα τύχει μεγάλης αποδοχής και θα ανακουφίσει μεγάλο τμήμα των πολιτών, ενώ παράλληλα θα «φέρει» χρήματα στα δημόσια ταμεία, καθώς για να κλειδώσει η ρύθμιση, πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση από φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Ο πήχης που θέτει το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται πάνω από τα 250 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι απαραίτητο για να καλυφθεί η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η οποία θα ισχύσει από φέτος. Εφόσον η ρύθμιση προχωρήσει, το Ελληνικό ξεκινήσει, γίνουν οι σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις στην δημόσια διοίκηση και υπάρξουν άλλες δύο εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις μέχρι την προσεχή άνοιξη, έπειτα η κυβέρνηση θα μπορέσει πιο άνετα να διαπραγματευτεί την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, θέμα που θα τεθεί στην συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με την καγκελάριο Μέρκελ μέσα στον Αύγουστο. Τα μηνύματα από τη Ευρώπη, πάντως, είναι θετικά, εφόσον η κυβέρνηση δείξει σαφή μεταρρυθμιστικά δείγματα το αμέσως προσεχές διάστημα.

Καθαρή εικόνα, πάντως, για τις πλεύσεις των εταίρων της χώρας μας, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει στα τέλη Σεπτεμβρίου και αφού έχει συναντηθεί με την καγκελάριο Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν και την Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ.

Σήμερα, Δευτέρα ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί το πρώτο επίσημο ταξίδι του εκτός συνόρων. Η αφετηρία, ως είθισται γίνεται από την Κύπρο, όπου θα συναντηθεί με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την Λευκωσία θα στείλει σαφές μήνυμα προς την Τουρκία και θα επαναβεβαιώσει την κοινή γραμμή Ελλάδας και Κύπρου. Οι έρευνες στην ΝΑ Μεσόγειο θα είναι από τα κυρίαρχα θέματα. Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι πριν από λίγες ημέρες το ίδιο ζήτημα είχε συζητήσει ο κ. Κ. Χατζηδάκης στην Αίγυπτο και ο κ. Νίκος Δένδιας στο Ισραήλ, από όπου επέστρεψε χθες.

Αν σου άρεσε κάνε