Μητσοτάκης σε Αναστασιάδη: Θα αντιμετωπίσουμε από κοινού τις προκλήσεις με σιγουριά

Μητσοτάκης σε Αναστασιάδη: Θα αντιμετωπίσουμε από κοινού τις προκλήσεις με σιγουριά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 13:16 Δημιουργία 29/07/19, 12:32

Σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την Άγκυρα να εντείνει την προκλητική στάση της στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη εκτός συνόρων και συγκεκριμένα στην Κύπρο, ως είθισται.

Λίγο μετά τις 10.30 το πρωί της Δευτέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τον υποδέχτηκε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ μετά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου, ο πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στο άγαλμα του Μακαρίου.

Καλωσορίζοντάς τον, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη δεν συμβολίζει μόνο τους στενούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και τη σχέση του Έλληνα πρωθυπουργού με την Κύπρο.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως Κύπρος και Ελλάδα έχουν ενώπιόν του προκλήσεις «τις οποίες από κοινού θα τις αντιμετωπίσουμε, με τους γείτονες μας και με τους εταίρους μας».

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι κρατούσε δεκανίκι, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η Ελλάδα ήταν πάντα το δεκανίκι της Κύπρου.

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το ταξίδι του στην Κύπρο δεν είναι απλά εθιμοτυπικό, αλλά και ουσιαστικό. «Θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις με σιγουριά και αυτοπεποίθηση», πρόσθεσε εκφράζοντας την ελπίδα ότι μετά από αυτή τη συνάντηση θα «μπει το νερό στο αυλάκι για μία νέα συνεργασία».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι νιώθει «ιδιαίτερη ικανοποίηση διότι ευρισκόμεθα προ κρίσιμων εξελίξεων, στις 9 Αυγούστου θα έχουμε τη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ακιντζί, έτσι βλέπω η εδώ παρουσία σας, και ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, δίνει την ευκαιρία να συζητήσουμε και να δούμε πώς από κοινού μέσα από τη λογική της επικράτησης της ειρήνης, του διαλόγου αλλά και του διεθνούς δικαίου, μπορούμε να συντονιστούμε μέσω από διμερείς, πολυμερείς, αξιοποιώντας την Ευρώπη , αξιοποιώντας τους συμμάχους μας γενικότερα».

Γι’αυτό, είπε, «νιώθω την ανάγκη να σας ευχαριστήσω γιατί τούτες τις ώρες μας δίνεται η ευκαιρία, από κοινού να προβληματιστούμε, ποιά είναι τα πλέον πρόσφορα, οι πλέον πρόσφοροι μέθοδοι προκειμένου να επιτύχουμε και την αποτροπή περαιτέρω όξυνσης της κατάστασης, αποκλιμάκωσης αλλά την ίδια ώρα το πιο σημαντικό πώς δημιουργούνται οι συνθήκες που να μας επιτρέψουν να έχουμε ένα δημιουργικό διάλογο με μια κατάληξη που να είναι προς όφελος του συνόλου των Κυπρίων».

Αν σου άρεσε κάνε