Έρχονται τα «ειδικά δικαστήρια» επενδύσεων

Έρχονται τα «ειδικά δικαστήρια» επενδύσεων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:25 Δημιουργία 02/08/19, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Αποφασισμένη να δώσει, με κάθε τρόπο, λύση στο πρόβλημα των καθυστερήσεων στις επενδύσεις, δηλώνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ένα σημαντικό μέτρο που εξετάζει, είναι η δημιουργία ειδικών τμημάτων όπου θα προεδρεύουν εξειδικευμένοι δικαστές.

Με αυτό τον τρόπο το υπουργείο Δικαιοσύνης θεωρεί πως κάνει ένα βήμα προς την κατεύθυνση της επιτάχυνσης των επενδύσεων, καθώς και της εξάλειψης ενός από τους βασικούς ανασταλτικούς παράγοντες για όσους ενδιαφέρονται να ρίξουν χρήμα στην ελληνική οικονομία.

Την ίδρυση ειδικών τμημάτων για εκκρεμείς επενδύσεις στα δικαστήρια εξήγγειλε ο υπουργός Δικαοσύνης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Αρκετές φορές, ξένοι επενδυτές, αξιολογούν ως μεγάλο εμπόδιο για επενδύσεις στη χώρα μας, ακόμη και σημαντικότερο από την υψηλή φορολογία, την πολυνομία και τις καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαοσύνης.

Ένα πρόβλημα το οποίο έθετε συνεχώς η τρόικα στην εποχή των μνημονίων, χωρίς όμως να λαμβάνεται κανένα σημαντικό μέτρο.

Οι αριθμοί του ΟΟΣΑ

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι 132η επί συνόλου 190 χωρών στη λίστα του ΟΟΣΑ για την ταχύτητα επίλυσης εμπορικών διαφορών. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της έκθεσης Ease of Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας, η επίλυση μιας εμπορικής διαφοράς μεταξύ δύο επιχειρήσεων από Μονομελές Πρωτοδικείο και η εκτέλεση της σχετικής απόφασης χρειάζεται 1.580 μέρες στην Ελλάδα (δεδομένα Μαΐου 2018). Δηλαδή 4 χρόνια και 3 μήνες όταν ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι 582 μέρες δηλαδή 1,5 χρόνος.Αντιθέτως στη Γαλλία απαιτούνται 98 μέρες ,στην Ελβετία 142,στο Βέλγιο 164 και την Πορτογαλία 296 μέρες. Στον αριθμό των εκκρεμών διοικητικών διαφορών ανά 100 κατοίκους το 2016: η Ελλάδα είναι πρώτη στην ΕΕ με 2,2 όταν η Βουλγαρία είναι στις 0,1, η Ισπανία στις 0,3 και η Πορτογαλία στις 0,7.

Η απάντηση της κυβέρνησης σε αυτή την ανάγκη, είναι η σύσταση, για πρώτη φορά, ειδικών τμημάτων στα δικαστήρια, όπου θα εκδικάζονται ειδικού χαρακτήρα υποθέσεις (όπως επενδύσεων, εμπορικών συμβάσεων, ανταγωνισμού κ.α.) από δικαστές με αντίστοιχη εξειδίκευση. Πρόκειται για εξαγγελία που θα γίνει πράξη άμεσα και θα έχει ως άστοχο την άμεση εκδίκαση των προσφυγών και την υιοθέτηση ή απόρριψή τους ώστε τα έργα , είτε να προσαρμόζονται στην νομιμότητα, είτε να συνεχίζονται απρόσκοπτα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Αν σου άρεσε κάνε