Κόντρα στη Βουλή για το «κόψιμο» της Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Κόντρα στη Βουλή για το «κόψιμο» της Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:15 Δημιουργία 05/08/19, 15:12

Πεδίο έντασης για τα «μάτια» της Βασιλικής Θάνου και της καρατόμησης της από την προεδρία της Επιτροπής Ανταγωνισμού με απόφαση της κυβέρνησης, έγινε τη Δευτέρα τη Βουλή, μεταξύ του Άδωνι Γεωργιάδη και του Νίκου Παππά.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να θεσμοθετηθεί μία πραγματικά ανεξάρτητη διοικητική αρχή, χωρίς ίχνος πολιτικής επιρροής και να σταματήσει ευρύτερα η τοποθέτηση κομματικών προσώπων σε ανεξάρτητες αρχές.

«Δεν είναι τουλάχιστον ίχνος πολιτικής επιρροής ο διορισμός σε αυτήν την Επιτροπή, σε θέση Προέδρου, Αντιπροέδρου, Γενικού Διευθυντού, ενός προσώπου που μέχρι προχθές ήταν κομματικό πρόσωπο; Προφανώς ναι. Μπορεί ένας να πει το ανάποδο; Δηλαδή, η παρουσία ενός κομματικού προσώπου στην Επιτροπή, επειδή απλώς πέασε από το γραφείο του Πρωθυπουργού στην Επιτροπή τον αποκαθάρει, τον κάνει παρθένο και εξαφανίζει κάθε ίχνος πολιτικής επιρροής; Προφανώς και όχι» είπε ο κ,. Γεωργιάδης αναφερόμενος στις επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης για την Βασιλική Θάνου, αλλά και την πρώην Διευθύντρια του Γραφείο Νομικών θεμάτων στο γραφείο του Νίκου Παππά. .

Έβαλε δε στο στόχαστρο τον Νίκο Παππά λέγοντας: «Ακούω τον κύριο Παππά τόσες μέρες να ωρύεται. Και εγώ άμα έβγαζαν το δικό μου άνθρωπο από την Επιτροπή, θα με ενοχλούσε. Αλλά δεν μπορεί τώρα να υποκρινόμαστε μεταξύ μας ότι το να διορίζει ο κύριος Παππάς τη Διευθύντρια του Γραφείου του επί των Νομικών Θεμάτων στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, αυτό δεν είναι η εξ ορισμού παραβίαση περί πολιτικής επιρροής της αποφάσεως της Κομισιόν».

Υπενθύμισε δε ότι η εκλογή της κυρίας Θάνου στην Προεδρία της Επιτροπής δεν ήταν ένα αδιάφορο γεγονός για την προηγούμενη Βουλή, αφού «χρειάστηκαν οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής και μια πολύ σκληρή πολιτική σύγκρουση για να εκλεγεί η κυρία Θάνου σ’ αυτή τη θέση».

Υπογράμμισε ότι αυτό που κάνει σήμερα η κυβέρνηση είναι «απολύτως συνταγματικά ορθό και σταθμισμένο» και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ, «παρά την πίκραγια την πρόσφατη ήττα στις εκλογές» να ψηφίσει το το πολιτικά αυτονόητο.

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Νίκος Παππάς από την πλευρά του κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα την διάταξη για το ασυμβίβαστο προσώπων που έχουν θητεύσει σε κομματικές θέσεις με την τοποθέτησή τους σε ανεξάρτητες αρχές. «Η λογική είναι η ίδια με την ρύθμιση για το ασυμβίβαστο που πήγε να φέρει ο κ. Γεραπετρίτης για τους Γενικούς Γραμματείς υπουργείων. Προς τιμή του ο κ. Γεραπετρίτης την απέσυρε , ήταν μια πράξη λογικής που αύξησε την αξιοπιστία του. Αυτό που φέρνετε είναι θεμελιακό λάθος, είναι αντικίνητρο ώστε κυβερνήσεις και εξειδικευμένα στελέχη χρησιμοποιούν ο ένας την εμπειρία του άλλου» είπε.

Σημειώνεται ότι το θέμα έθεσε στην Κομισιόν και ο Δημήτρης Παπαδημούλης. Σε ερώτησή του ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία βάζει στο στόχαστρο την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση στις 2 Αυγούστου, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μία «νομικά αίολη με βάση το κοινοτικό δίκαιο και με εμφανή πολιτικά κίνητρα» κίνηση.

Τονίζει δε ότι έρχεται σε μια στιγμή, όπου η Επιτροπή Ανταγωνισμού ελέγχει την ύπαρξη καρτέλ σε ευαίσθητους τομείς, μεταξύ αυτών και στα ΜΜΕ.

Αν σου άρεσε κάνε