«Ασπίδα» Τσίπρα σε Θάνου και επίθεση σε ΝΔ για την ΕΥΠ

«Ασπίδα» Τσίπρα σε Θάνου και επίθεση σε ΝΔ για την ΕΥΠ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 20:06 Δημιουργία 05/08/19, 19:25

Για κομματικοποίηση της λειτουργίας του κράτους κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ ο Αλέξης Τσίπρας το απόγευμα της Δευτέρας, κατά την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια της Βουλής επί της συζήτησης για το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στο επιτελικό κράτος.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε λέγοντας πως «τις πρώτες παρεμβάσεις σας θα τις ζήλευε η κυβέρνηση Ορμπάν στην Ουγγαρία και ίσως και η κυβέρνηση Μπολσονάρου στην Βραζιλία». Ακόμα, πρόσθεσε ότι «από τις πρώτες 3 βδομάδες αποδεικνύεται ότι το μόνο σχέδιο που είχε έτοιμο η ΝΔ ήταν αυτό της άλωσης του κράτους».

Μιλώντας για την τοποθέτηση του νέου διοικητή της ΕΥΠ, ανέφερε ότι «ως πρωθυπουργός είχα δώσει εντολή ώστε ο Διοικητής της ΕΥΠ να ενημερώνει διεξοδικά τον αρχηγό της Αντιπολίτευσης για όλα τα κρίσιμα θέματα. 4,5 χρόνια δεν υπήρξε ούτε ίχνος αντιθεσμικής συμπεριφοράς. Εσείς, τι ακριβώς θέλετε να κάνετε την ΕΥΠ

Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε εκ νέου στη ΝΔ για τη στελέχωση της κυβέρνησης, λέγοντας πως «τοποθετήσατε στη θέση του ΓΓ Τουρισμού τον κ. Λούλη, ο οποίος έγραψε βιβλίο για να υμνήσει τη δικτατορία των Συνταγματαρχών. Και αντί να αποπέμψετε τον υμνητή της Χούντας, οδηγήσατε σε παραίτηση τον Πρόεδρο του ΕΟΤ. Αλλά βέβαια δεν αποπέμπεται ο ταμίας του ιδρύματος Μητσοτάκη».

Ο αρχηγός σας δεν μας έλεγε ότι ήταν ο μικρότερος πολιτικός κρατούμενος. Δεν ενοχλείται από αυτό τώρα;» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ασκώντας κριτική για την επιλογή της κυβέρνησης ΝΔ να απομακρύνει την Βασιλική Θάνου από τη θέση της επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «με μια ξεκάθαρα φωτογραφική διάταξη αμφίβολης συνταγματικότητας, που αντίκειται στο ενωσιακό δίκαιο, και θα το διαπιστώσετε σύντομα, και κατά παράβαση κάθε έννοιας ηθικής και πολικής δεοντολογίας, επιχειρείτε την καθαίρεση της Διοίκησης της Αρχής, μέσω αναδρομικής θέσπισης κωλυμάτων διορισμού».

«Γιατί δε το λέτε καθαρά; Σας ενοχλεί που η Επιτροπή Ανταγωνισμού ελέγχει σοβαρές υποθέσεις μεταξύ των οποίων και το καρτέλ στο χώρο της διανομής του Τύπου. Αυτό σας ενοχλεί», προσέθεσε. «Γιατί δεν λέτε ότι έχετε σχεδιασμό να ευνοήσετε συγκεκριμένα συμφέροντα στο χώρο του Τύπου και σας έπιασε τώρα ο πόνος για το αν η πρόεδρος είναι πολιτικά ουδέτερη. Γιατί δεν λέτε το ίδιο και για τη Τράπεζα της Ελλάδας; Ο υπουργός Οικονομικών του κ. Σαμαρά είναι ουδέτερος;».

Ακόμα, μιλώντας για «δήθεν μείωση των μετακλητών, από 4 τους κάνατε 8», το «κόψιμο δήθεν της απόδοσης συντάξεων 24.000 ευρώ» κ.α., ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ψέματα, fake news, παραπληροφόρηση, διαστρέβλωση και έφοδο στο κράτος και στους θεσμούς. Αυτό είναι το σχέδιό σας».

Μιλώντας για την επένδυση στο Ελληνικό, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «τοποθετήσατε άνθρωπο της Lamda Dev. για να χειριστεί το θέμα του Ελληνικού. Νομίζατε ότι εμείς δεν δεχόμαστε πιέσεις; Που θα τους βάλετε τους ουρανοξύστες; Μέσα στην θάλασσα; Τι ακριβώς θέλει η εταιρία; Αλλά σας λέω να γνωρίζετε ότι όσα χατήρια και να κάνετε στον επενδυτή αν δεν έχει λεφτά να επενδύσει δεν γίνεται τίποτα. Είχατε πει την πρώτη εβδομάδα θα δούμε μπουλντόζες. Λέγατε ότι εμείς φταίμε που δεν προχωρούσε η επένδυση. Εμείς φταίμε που δεν προχωρούσαν τα χατήρια».

Σε σχόλιο για την αποφυλάκιση του Επαμεινώνδα Κορκονέα αλλά και γενικότερα για τον Ποινικό Κώδικα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε πως «είχατε το θράσος να πείτε ότι ο δολοφόνος του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου αποφυλακίστηκε λόγω του ποινικού κώδικα. Όπως και ο Φλώρος».

Απαντώντας στις κατηγορίες του υπουργείου Εργασίας για τις συντάξεις επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι αποτελούν «ψέματα και συκοφαντίες. Να έρθει εδώ ο κ. Βρούτσης και να πει εδώ ένα όνομα. Ποιος πήρε σύνταξη 24.000 επί των ημερών μας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε στη συνέχεια ότι «το σχέδιο που είχε έτοιμο η ΝΔ ήταν αυτό της άλωσης του κράτους. Αυτού του είδους οι παρεμβάσεις από την μεταπολίτευση και μετά δεν έχουν ξαναγίνει. Σκληρά συντηρητικό μοντέλο...Θέλετε τις υπερεξουσίες εις βάρος της ίδιας της Βουλής να τις θεσμοθετήσετε χωρίς καμιά διαδικασία ελέγχου».

Σχολιάζοντας την είσοδο του Άδωνι Γεωργιάδη στην αίθουσα της Ολομέλειας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «ο αστείο είναι ότι όλα αυτά επιχειρείτε να τα παρουσιάσετε με το περιτύλιγμα του φιλελευθερισμού, ενώ έχετε μαζέψει στην κυβέρνησή σας όλα τα στελέχη του ΛΑΟΣ. Υπουργοί σας χαρακτηρίζουν ψυχικά νοσούντες τα στελέχη του αντιστασιακού αγώνα».

Υπερασπιζόμενος τον Παύλο Πολάκη και κάνοντας επίθεση στην κυβέρνηση για τις σχέσεις με τα media, ανέφερε πως «όταν ο Παύλος ο Πολάκης παρουσίασε τον κατάλογο με τα σκάνδαλα του ΚΕΛΠΝΟ είδα μεγάλη αμηχανία στο ακροατήριο και τσιμουδιά στα δελτία των ειδήσεων.

Μην αισθάνεστε ότι είστε πανίσχυροι επειδή κατά ένα πρωτοφανή τρόπο δεν υπάρχει αντίλογος σήμερα στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης. Δεν ζούμε στην εποχή της ΥΕΝΕΔ, ζούμε στην εποχή του ίντερνετ. Θα σας γυρίσει μπούμερανγκ όλο αυτό το οργουελιανό σκηνικό που έχει στηθεί» συμπλήρωσε.

Επιμένοντας κατά του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «ό,τι δεν μπορεί να ελέγχει ο κ.Μητσοτάκης το καταργεί και το επανασυστήνει προκειμένου να βολέψει εγκάθετους και φίλου.

Γιατί δεν λέτε ότι έχετε σχέδιο να ευνοήσετε τα μονοπωλιακά συμφέροντα στον χώρο του Τύπου».

«Η πρόθεσή σας, από ότι φαίνεται, είναι να ξαναστήσετε ένα βαθύ και ανεξέλεγκτο κράτος» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν σου άρεσε κάνε