Πρώτη ενεργειακή σύνοδος ΗΠΑ-Ισραήλ-Κύπρου στη «σκιά» των παραβάσεων της Άγκυρας

Πρώτη ενεργειακή σύνοδος ΗΠΑ-Ισραήλ-Κύπρου στη «σκιά» των παραβάσεων της Άγκυρας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:23 Δημιουργία 07/08/19, 08:00

Στη «σκιά» των τουρκικών προκλήσεων πραγματοποιείται σήμερα, Τετάρτη η πρώτη ενεργειακή υπουργική διάσκεψη με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ, κατά την οποία θα λάβουν μέρος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης ο υπουργός Ενέργειας και Υδατικών Πόρων του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτζ και ο υφυπουργός Εξωτερικών για ενεργειακούς πόρους των ΗΠΑ, Φράνσις Φάνον.

Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται υπουργική διάσκεψη για ζητήματα ενέργειας, στην οποία συμμετέχει και η κυβέρνηση των ΗΠΑ και είναι σημαντικό ότι η διάσκεψη αυτή γίνεται στην Αθήνα.

Στόχος της Ενεργειακής Υπουργικής Διάσκεψης είναι να αναγνωριστούν ενεργειακοί τομείς δυνητικής συνεργασίας, που ενδιαφέρουν και τα τέσσερα κράτη που συμμετέχουν στη διάσκεψη και να αποφασιστεί η σύσταση μιας ομάδας εργασίας με υψηλόβαθμους πολιτικούς και υπηρεσιακούς αξιωματούχους.

Η ομάδα αυτή θα προσδιορίσει συγκεκριμένα projects, ανά θεματικό τομέα συνεργασίας, και θα προτείνει συγκεκριμένα μέτρα υποστήριξής τους σε τετραμερές επίπεδο.

Στο περιθώριο της διάσκεψης αναμένεται να υπάρξουν επίσης διεργασίες προκειμένου να δοθεί ουσιαστική ώθηση στη διακυβερνητική συμφωνία για τον αγωγό αερίου East Med.

Οι υπουργοί θα παρουσιάσουν τα συμπεράσματα της Διάσκεψης και θα κάνουν δηλώσεις στις 14.00.

Κατά τη χθεσινή τους συνάντηση, οι κ. Χατζηδάκης και Φάνον έκαναν λόγο για στενή και στρατηγική συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ στον ενεργειακό τομέα ενώ ο υπουργός ΠΕΝ ανήγγειλε ότι το Σεπτέμβριο θα κατατεθούν για κύρωση στη Βουλή οι συμβάσεις για την παραχώρηση των θαλάσσιων περιοχών δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης για έρευνες υδρογονανθράκων στην κοινοπραξία Total - Exxonmobil -ΕΛΠΕ.

«Για να δείξουμε», όπως τόνισε, «τη βούλησή μας για στενή συνεργασία στο χώρο της ενέργειας αλλά και για την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων στη χώρα μας».

Αν σου άρεσε κάνε