«Μπαρούτι» στη Βουλή για τη Θάνου - Ψηφίστηκε το ν.σ για το επιτελικό κράτος

«Μπαρούτι» στη Βουλή για τη Θάνου - Ψηφίστηκε το ν.σ για το επιτελικό κράτος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:57 Δημιουργία 07/08/19, 08:37

«Μπαρούτι» μύρισε χθες στη Βουλή κατά την τελευταία ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος, όταν στο επίκεντρο βρέθηκε το ζήτημα της απομάκρυνσης της Βασιλικής Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διασταύρωσαν τα ξίφη τους για τη ρύθμιση, που θέτει ασυμβίβαστο ανάμεσα στο μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού και την θητεία του σε πολιτικό γραφείο.

Η κόντρα ξέσπασε με επίθεση από τον κ. Τσίπρα, αφότου ο Στέλιος Πέτσας είχε τονίσει λίγες ώρες νωρίτερα στην πολιτική ενημέρωση των συντακτών ότι οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης έχουν στόχο την αποκομματικοποίηση της διοίκησης, σημειώνοντας ότι η κυρία Θάνου έχει ταυτιστεί με τον κ. Τσίπρα, καθώς ήταν σύμβουλός του στο Μέγαρο Μαξίμου.

Θύμισε δε ότι η ΝΔ είχε εκφράσει την ανησυχία της για την τοποθέτησή της.

«Εμμένουμε στη θέση για αποκομματικοποίηση των Ανεξάρτητων Αρχών. Δεν υπάρχει κανένας ‘δάχτυλος’», είπε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε την ρύθμιση παράνομη, αντισυνταγματική και αντίθετη με το ενωσιακό Δίκαιο.

Αναφέρθηκε, μάλιστα, στον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, που υπήρξε νομικός σύμβουλος της Αρχής Ανταγωνισμού-, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η μετέπειτα πολιτική ένταξή του στη ΝΔ, συνιστά ασυμβίβαστο.

Επίσης, αναφέρθηκε και στον σύζυγο της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, ο οποίος ήταν μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Απαντώντας, ο κ. Γεραπετρίτης εξήγησε ότι δεν υπήρξε μέλος της Επιτροπής, αλλά εξωτερικός συνεργάτης, πριν μάλιστα αποκτήσει πολιτική ιδιότητα.

«Εχω την τιμή και την υπερηφάνεια ότι υπηρέτησα με πολύ μεγάλη πίστη την επιτροπή και δεν το μετανιώνω, γιατί κερδήθηκε το 95% των υποθέσεων υπέρ του ελληνικού Δημοσίου», δήλωσε.

Με τη σειρά, η κυρία Κεραμέως, είπε ότι ο σημερινός σύζυγός της εκλήθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου υπηρετούσε, να συνδράμει την Επιτροπή, σε μια φάση όμως, όπου ούτε ήταν παντρεμένοι

«Το συγκρίνετε αυτό με την περίπτωση της κ. Θάνου που ήταν σύμβουλος σας και εκλήθη να λειτουργήσει ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού;», επεσήμανε.

Σημείωσε δε αν ένας άνθρωπος πριν αναλάβει υπηρεσία στην Επιτροπή, θα έπρεπε να ξέρει «ότι θα παντρευτεί εμένα και λίγα χρόνια αργότερα θα γινόμουν βουλευτής».

Κλείνοντας την κόντρα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι εκτός από την κ. Θάνου, στην επιτροπή Ανταγωνισμού είναι αντιπρόεδρος η πρώην νομική σύμβουλος του Νίκου Παππά και θυμίζοντας τις παλαιές τοποθετήσεις της κ. Θάνου για τους δικαστές, ότι πρέπει να διαφυλάσσουν το κύρος της δικαιοσύνης και να μην δέχονται τις υψηλά αμειβόμενες θέσεις προέδρων ανεξάρτητων αρχών. «Συμφωνώ απόλυτα με την τοποθέτηση της κ. Θάνου», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Λοιπόν η κυβέρνησή μας ότι είπε προεκλογικά το κάνει. Για συνέπεια μπορείτε να μας κατηγορήσετε, όχι για το αντίθετο».

«Ναι» στο ν.σ

Στο μεταξύ, δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε το σχέδιο νόμου «Επιτελικό Κράτος: Οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των Κυβερνητικών Οργάνων και της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης». Στην επί της αρχής ψηφοφορία, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η Νέα Δημοκρατία. Καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για σειρά διατάξεων, ακολούθησε ονομαστική ψηφοφορία. Το αίτημα ονομαστικής είχε υποβληθεί για τα άρθρα 36 «Υπηρεσιακοί Γραμματείς Υπουργείων», 37 «Εξουσία τελικής υπογραφής Υπηρεσιακών Γραμματέων», 41 έως 44 δηλαδή το κεφάλαιο «Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς», τα άρθρα 82 έως 103 δηλαδή το Κεφάλαιο «Σύσταση Εθνικής Αρχής Διαφάνειας», το άρθρο 118 δηλαδή εκείνο που αναφέρεται στις καταργούμενες διατάξεις.

Τα συγκεκριμένα άρθρα έγιναν και αυτά δεκτά, κατά πλειοψηφία, όπως και τα λοιπά άρθρα του νομοσχεδίου.

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία στα συγκεκριμένα άρθρα «όχι» ψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το Κίνημα Αλλαγής ψήφισε «όχι» στα άρθρα 41, 42, 43, 44, 88 και 90. Στα άλλα άρθρα που μπήκαν σε ονομαστική, το Κίνημα Αλλαγής δήλωσε «ναι». Το άρθρο 88 στο οποίο δηλώνει και το Κίνημα Αλλαγής «όχι», αφορά την επιλογή, τον διορισμό και το πλαίσιο καθηκόντων του Συμβουλίου Διοίκησης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Το άρθρο 90 αφορά στην επιλογή, τον διορισμό και το πλαίσιο καθηκόντων του διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Αν σου άρεσε κάνε