Τσίπρας για άσυλο: Θα κάνετε τα πανεπιστήμια εστίες έντασης

Τσίπρας για άσυλο: Θα κάνετε τα πανεπιστήμια εστίες έντασης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:29 Δημιουργία 08/08/19, 14:10

Την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, η ψηφοφορία για το οποίο διεξάγεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, εξέφρασε το μεσημέρι της Πέμπτης ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «ιδεολογικές παθογένειες» από την πλευρά της κυβέρνησης της ΝΔ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιδεικνύει «ιδεολογική εμμονή», προσθέτοντας ότι αυτή δεν αφορά το άσυλο, αλλά το ελληνικό πανεπιστήμιο συνολικά, ενώ πρόσθεσε ότι στόχος της Ν.Δ. είναι η προώθηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Ο κ. Τσίπρας εγκάλεσε τον πρωθυπουργό ότι περιέγραψε μία εικόνα, που δυσφημεί το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ενώ παρέλειψε να αναφερθεί στην ποιότητα των σπουδών που τα ιδρύματα προσφέρουν.

«Η παράλειψη αυτή στο αφήγημά σας και η εμμονή να υποβαθμίζετε το ελληνικό πανεπιστήμιο σας οδηγεί σε μία χωρίς πραγματική σημασία νομοθέτηση για το άσυλο» ανέφερε.

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι θέλει να απαξιώσει την έρευνα και να αυξήσει το κόστος φοίτησης. «Αυτό είναι το μεγάλο σας όραμα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση» τόνισε.

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι αιτία της φυγής των νέων στο εξωτερικό ήταν η οικονομική κρίση και οι μνημονιακές πολιτικές και όχι το επίπεδο των σπουδών.

«Δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με ιδεολογική εμμονή, αλλά και με μία εξαπάτηση» συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι η εξαπάτηση έχει να κάνει με την απόκρυψη του γεγονότος ότι σήμερα ο νόμος προβλέπει πως η αστυνομία επεμβαίνει όταν διαπράττεται κακούργημα και ενέργειες κατά της ζωής.

«Θέλετε να πετύχετε να περιπολεί η αστυνομία τις αίθουσες;» αναρωτήθηκε και προειδοποίησε ότι η ρύθμιση μπορεί να πυροδοτήσει συνθήκες έντασης σε μεγάλες πανεπιστημιακές σχολές.

Όσον αφορά στις διατάξεις για την τοπική αυτοδιοίκηση εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι αρνείται τη δυνατότητα διαμόρφωσης συναινέσεων.

Για τους ΟΤΑ

Μιλώντας για τις αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση στο ζήτημα της διοίκησης των Δήμων και των Περιφερειών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε χαρακτηριστικά πως «εντάξει, υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές, αλλά δεν μπορείτε σε επίπεδο ΟΤΑ να υπάρχουν συναινέσεις; Πρέπει παντού να υπάρχει ενός ανδρός αρχή;».

Για την Θάνου

Σε σχόλιο για την επερχόμενη απομάκρυνση της Βασιλικής Θάνου από τη θέση της επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε εκ νέου στην κυβέρνηση, λέγοντας προς τον πρωθυπουργό «κάτι σας ενοχλεί σε σχέση με τις δραστηριότητες της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Διεξάγονται έρευνες αυτή τη στιγμή για διάφορα καρτέλ, ένα από αυτά αφορά και τη δημοκρατία, την ενημέρωση των πολιτών. Υπάρχει καρτέλ για τη διανομή του Τύπου και σπεύδετε να χαρακτηρίσετε συριζαία τη κα Θάνου

Εμείς σας λέμε μην προχωρήσετε στο θέμα της Επ.Ανταγωνισμού, δεν είναι θέμα νομικίστικο, αλλά βαθιά πολιτικό. Αν εφαρμοστεί αυτό που ψηφίζετε, θα υπάρχει θέμα διακοπής της θητείας των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού & καθυστερήσεων σε υποθέσεις» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Μιλώντας το ζήτημα του νέου επικεφαλής της ΕΥΠ, τόνισε ότι «προχτές έγινε μια λαθροχειρία στην ιστοσελίδα της ΕΥΠ, διαγράφτηκε το βιογραφικό του κ. Ρουμπάτη, προφανώς για να μην υπάρχει σύγκριση με τον σημερινό, που είναι σεκιουριτά. : Σε τέτοια ζητήματα εθνικής σημασίας πρέπει να επιδεικνύετε σοβαρότητα. Σας καλούμε να πάρετε θέση» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν σου άρεσε κάνε