Έτσι θα ελέγχει η αστυνομία το πανεπιστημιακό άσυλο

Έτσι θα ελέγχει η αστυνομία το πανεπιστημιακό άσυλο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 12:43 Δημιουργία 12/08/19, 12:37

Τα πρώτα σενάρια για την παρέμβαση της αστυνομίας εντός πανεπιστημιακών χώρων, μετά την ψήφιση για την κατάργηση του ακαδημαϊκού ασύλου την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή από την κυβέρνηση της ΝΔ, έχει καταστρώσει η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη υπό τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», τα πρώτα σχέδια αφορούν Πολυτεχνείο, Οικονομικό Πανεπιστήμιο, ΑΠΘ, Πάντειο, ενώ κάτι αντίστοιχο θα γίνει για όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.

Αρχικά, έχει γίνει μια χαρτογράφηση, τοπογραφική ανάλυση εσωτερικά και εξωτερικά, των πανεπιστημίων για την καλύτερη γνώση των χώρων τους σε περίπτωση αστυνομικής επέμβασης. Ανάλυση όλων των σημείων εισόδου-εξόδου σε αυτά για την ασφαλή προσέγγιση, αναχώρηση και ενδεχόμενη εκκένωσή τους. Ειδικές «ομάδες κρούσης», στις οποίες ανάλογα με την περίσταση, θα χρησιμοποιούνται μικτά ή μεμονωμένα κλιμάκια αστυνομικών των MAT, ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ και Ασφάλειας.

Παράλληλα, έχουν ήδη αποτυπωθεί σε εγχειρίδιο-Manual οι αστυνομικές ενέργειες ανάλογα με το αδίκημα που διαπράττεται, όπως ρίψεις μολότοφ, βανδαλισμοί, διακίνηση ναρκωτικών ή παρεμπόριο. Από εκεί και έπειτα θα γίνονται «χειρουργικές» αστυνομικές επεμβάσεις αντιμετώπισής τους, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά αρμόδιοι αξιωματικοί, με ολιγομελείς ομάδες αστυνομικών, ενώ καταγράφονται τρόποι εκκένωσης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, καταγραφή προσαχθέντων και δημιουργία «τράπεζας» δεδομένων.

Αν σου άρεσε κάνε