Ψεύτικο το βιογραφικό του νέου προέδρου της ΔΕΗ, καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ψεύτικο το βιογραφικό του νέου προέδρου της ΔΕΗ, καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δημιουργία 20/08/19, 15:39

Την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης πυροδότησε η κυβερνητική επιλογή για τον νέο πρόεδρο της ΔΕΗ.

Για την ακρίβεια ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαλεί την κυβέρνηση οτι δεν τήρησε τον σχετικό κανονισμό της Βουλής, ενώ υποστηρίζει ότι στοιχεία στο βιογραφικό που δόθηκε στη δημοσιότητα, όπως τίτλοι σπουδών, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητάει υπό αυτές τις συνθήκες να γίνει ακρόαση από την αρμόδια διακομματική Επιτροπή.

«Ερωτηματικά δημιουργεί η επιλογή της Κυβέρνησης να μην τηρήσει τον κανονισμό της Βουλής (άρθρο 49Α) για τη διατύπωση γνώμης από την Επιτροπή Δημοσίων Eπιχειρήσεων, Tραπεζών, Oργανισμών Kοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης για την καταλληλότητα του νέου προέδρου της ΔΕΗ. Καλυπτόμενη πίσω από τον Νόμο 4389/2016 για την ΕΔΗΣ, παραβιάζει τον κανονισμό, υποτιμώντας και μη αξιοποιώντας τον θεσμικό ρόλο της Βουλής, που θα ενίσχυε τη λειτουργία της ΔΕΗ και της νέας διοίκησης» αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει.

«Σημειώνουμε ότι ακόμη και στον αναρτημένο κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης της ΔΕΗ αναγράφεται ρητά ότι η εκλογή του προέδρου γίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του άρθρου 49 Α του Κανονισμού της Βουλής».

Ερωτηματικά δημιουργούνται, όπως επισημαίνει, και από την επιλογή του ΥΠΕΝ «να δημοσιοποιήσει με δελτίο τύπου στοιχεία από το βιογραφικό του νέου προέδρου της ΔΕΗ, σχετικά με τους τίτλους σπουδών, που όπως φαίνεται δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα που δεν διαψεύστηκαν από την κυβέρνηση».

Λαμβάνοντας υπόψη το κρίσιμο έργο που υλοποιεί η ΔΕΗ στην ελληνική κοινωνία και παραγωγή και τη σπουδαιότητα του ρόλου του προέδρου της, οι παραπάνω ενέργειες, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργούν μια αίσθηση αδικαιολόγητης προχειρότητας, βιασύνης και ανικανότητας που υποβαθμίζουν το έργο και τη σημαντική αποστολή της ΔΕΗ.

«Για τον λόγο αυτό κρίνεται απαραίτητο να ενεργοποιηθεί η διαδικασία ακρόασης από τη διακομματική Επιτροπή Δημοσίων Eπιχειρήσεων, Tραπεζών, Oργανισμών Kοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, εφόσον κανείς δεν έχει να κρύψει τίποτα από τους πολίτες, αλλά αντίθετα η διαφάνεια και ο κοινοβουλευτικός διάλογος θα έχουν πολλά να προσφέρουν στη νέα διοίκηση και στο στρατηγικό σχέδιο της ΔΕΗ» καταλήγει η ανακοίνωση.

Αν σου άρεσε κάνε