Προσκλητήριο Μητσοτάκη για επενδύσεις στο Παρίσι - Η ατζέντα, οι δεσμεύσεις και το πλεόνασμα

Προσκλητήριο Μητσοτάκη για επενδύσεις στο Παρίσι - Η ατζέντα, οι δεσμεύσεις και το πλεόνασμα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:10 Δημιουργία 22/08/19, 09:30

Κάλεσμα στους Γάλλους επενδυτές να εκμεταλλευτούν τις προοπτικές, που ανοίγονται στην Ελλάδα μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, όπως άλλωστε αυτές καταγράφονται τόσο στην αγορά ομολόγων με την αποκλιμάκωση των αποδόσεων όσο και στο χρηματιστηριακό ταμπλό και στη βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος, θα απευθύνει ο πρωθυπουργός κατά τις σημερινές επαφές του στο Παρίσι, όπου μεταξύ άλλων θα συναντήσει και τον Γάλλο πρόεδρο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα συνοδεύεται από την σύζυγό του Μαρέβα, θα στείλει το μήνυμα ότι η χώρα έχει πλέον γυρίσει σελίδα, αφήνοντας οριστικά πίσω της την δεκαετή κρίση και ότι διαθέτει μία ισχυρή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, η οποία έχει στόχο να αξιοποιήσει το θετικό κλίμα για την ελληνική οικονομία για την προσέλκυση επενδύσεων.

Το προσκλητήριο για επενδύσεις δε θα πλαισιώνεται από τη δέσμευσή του για άμεση μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων.

Σαφώς, στο τραπέζι θα πέσει το βασικό ελληνικό αίτημα για μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων, το οποίο ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει και στο ραντεβού του με την Άγγελα Μέρκελ στο τέλος του μήνα.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Μακρόν θα τεθούν και τα θέματα της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας, σε συνδυασμό με τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Σημειώνεται ότι στην ελληνική αποστολή στο Παρίσι συμμετέχει και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Αλέξανδρος Διακόπουλος.

Η συνέντευξη στη Le Figaro

«Η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης για τα επόμενα χρόνια», τονίζει στο μεταξύ στη συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro και τη δημοσιογράφο Alexia Kefalas ο κ. Μητσοτάκης.

Στη συνέντευξη, η οποία συνοδεύεται από αφιέρωμα της εφημερίδας στον Έλληνα πρωθυπουργό, ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει: «καλώ τους επενδυτές της Γαλλίας να συμμετάσχουν στις προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα. Και να το κάνουν τώρα για να βρεθούν μπροστά από τις εξελίξεις».

Ο πρωθυπουργός προαναγγέλλει ότι τον Σεπτέμβριο θα παρουσιαστεί μια συνεκτική φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία θα προβλέπει τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% το 2020 για τα εισοδήματα του 2019. Στη συνέχεια, το 2021 ο συντελεστής θα υποχωρήσει περαιτέρω στο 20%. Με αυτό τον τρόπο, μετά την εμπροσθοβαρή μείωση του ΕΝΦΙΑ, ο κ. Μητσοτάκης κάνει πράξη με απολύτως συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μια ακόμη από τις βασικές δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στο μεγάλο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και στα ακραία φαινόμενα που τη συνοδεύουν, ο ίδιος σημειώνει: «Θα προτείνω στον πρόεδρο Μακρόν να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ώστε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας (RescEU) να αποκτήσει τις μόνιμες, σταθερές και αναγκαίες δομές που χρειάζεται, για να συνδράμει σε έκτακτες καταστάσεις».

Σε άρθρο που συνοδεύει τη συνέντευξη, η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι «ο νέος Έλληνας Πρωθυπουργός έχει θέσει πολύ ψηλά τον πήχη για να μπει γρήγορα η χώρα του σε αναπτυξιακή τροχιά. Θεωρεί ότι πρέπει να αποκαταστήσει την εικόνα της χώρας του ανοίγοντας όλα τα μέτωπα των μεταρρυθμίσεων: εκπαίδευση, δημόσια διοίκηση, εκλογικό σύστημα και φορολογία. Δυο μόλις εβδομάδες μετά την εκλογή του, υιοθετήθηκαν τρία νομοσχέδια και τρία ακόμη αναμένεται να υιοθετηθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Το πρόγραμμα στο Παρίσι

16.00: Άφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο Ηλυσίων. Κοινές Δηλώσεις στον Τύπο κ. Πρωθυπουργού με Πρόεδρο κ. Μακρόν.

16.00-16.45: Παράλληλο πρόγραμμα κ. Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη. Ξενάγηση στο Προεδρικό Μέγαρο. Συνάντηση με την κ. Μακρόν.

16.15: Διευρυμένες συνομιλίες αντιπροσωπειών.

16.45: Κατ' ιδίαν συνάντηση κ. Πρωθυπουργού με Πρόεδρο κ. Μακρόν.

Αν σου άρεσε κάνε