Αυτή είναι η νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου

Αυτή είναι η νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 12:09 Δημιουργία 28/08/19, 10:50

Στη δημοσιότητα δόθηκαν την Τετάρτη τα ονόματα που επέλεξε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ηγεσία του Αρείου Πάγου, μετά και από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου για το συγκεκριμένο θέμα.

Ειδικότερα, από το υπουργικό συμβούλιο έγινε δεκτή ομόφωνα η πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και πρόεδρος του Αρείου Πάγου τοποθετήθηκε ο μέχρι τώρα αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου Ιωσήφ Τσαλαγανίδης και εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ο Βασίλης Πλιώτας.

Τα νέα πρόσωπα της ηγεσίας του Αρείου Πάγου έχουν ένα κοινό σημείο, που δεν είναι άλλο από την υπόθεση της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ, την οποία χειρίστηκαν από διαφορετική υπηρεσιακή θέση ο καθένας.

Σύμφωνα με το dikastiko.gr, θεωρείται θετικό ότι η επιλογή του Βασίλη Πλιώτα για τη θέση του εισαγγελέα, έγινε από τον εισαγγελικό κλάδο, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα ετών των δικαστικών Ενώσεων και ειδικά αυτής της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.

Δηλώσεις

Σε σχετική δήλωση, ο κ. Τσαλαγανίδης επισημαίνει στη δήλωσή του: «Ευχαριστώ την κυβέρνηση για την τιμή που έδειξε στο πρόσωπό μου και στα πλαίσια των συνταγματικών αρμοδιοτήτων της με επέλεξε για το αξίωμα του προέδρου του Αρείου Πάγου. Στο σύντομο διάστημα της θητείας μου θα προσπαθήσω, με τη βοήθεια του Θεού, με φρόνηση και συναίνεση, να αυξηθεί ο βαθμός της εμπιστοσύνης των πολιτών στην απονομή της Δικαιοσύνης. Θα είμαι ευχαριστημένος εάν στο τέλος Ιουνίου του 2020 οι πολίτες αισθάνονται τη Δικαιοσύνη πιο κοντά τους».

Από την πλευρά του ο νέος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Πλιώτας, ανέφερε: «Θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταποκριθώ πλήρως στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις μου για το καλό και το κύρος της Δικαιοσύνης, αλλά και της ίδιας της κοινωνίας και των πολιτών».

Ιωσήφ Τσαλαγανίδης

Γεννήθηκε το 1953, δηλαδή αποχωρεί από το δικαστικό σώμα τον ερχόμενο Ιούνιο. Με άλλα λόγια, καθήκοντα προέδρου του Αρείου Πάγου θα ασκήσει μόλις για δέκα μήνες. Στο δικαστικό σώμα εισήλθε τον Αύγουστο του 1979.

Στην επετηρίδα κατέχει την 4η θέση, ενώ προηγούνται οι συνάδελφοι του Αγγελική Αλειφοπούλου, Γεώργιος Λέκκας και Πηνελόπη Ζωντανού.

Στο βαθμό του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου προήχθη τον Οκτώβριο του 2018 και ήταν -πριν την προαγωγή του- πρόεδρος του Α2 Πολιτικού Τμήματος.

Την ίδια ημερομηνία προήχθησαν σε αντιπρόεδρους οι αρεοπαγίτες Ειρήνη Καλού και η Δήμητρα Κοκκοτίνη.

Την αναρρίχηση του στη θέση του αντιπροέδρου την είχε ανακόψει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της θέσης που είχε κρατήσει, με την ιδιότητα του ανακριτή στην υπόθεση του τέως υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και της εμπλοκής του με την γνωστή λίστα Λαγκάρτ.

Αναλυτικότερα, ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης τον Απρίλιο του 2013 έχοντας το βαθμό του αεροπαγίτης ορίστηκε ως ειδικός ανακριτής, προκειμένου να διενεργήσει την έρευνα για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τα μη πολιτικά πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην υπόθεση της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ.

Ο Ιωσίφ Τσαλαγανίδης ορίστηκε ανακριτής από το Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου που έχει αναλάβει την έρευνα της υπόθεσης για τη λίστα Λαγκάρντ, μετά την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής να παραπέμψει τη δικογραφία στη Δικαιοσύνη.

Τον Οκτώβριο του 2018 από το υπουργικό συμβούλιο ο τότε αρχαιότερος αρεοπαγίτης Ιωσήφ Τσαλαγανίδης (ο οποίος είχε παραληφθεί, αλλά και ήταν πρώτος τότε στην προτίμηση της διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής) προήχθη σε αντιπρόεδρο του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου.

Από το γραφείο του πέρασαν τότε, εκτός του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και οι δύο συνάδελφοι του και πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, οι Ιωάννης Καπελέρης και Ιωάννης Διώτης για τους οποίους έχει ασκηθεί τότε ποινική δίωξη για νόθευση εγγράφου και απιστία.

Τώρα ήταν και πάλι πρώτος στην προτίμηση της διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, λαμβάνοντας 14 ψήφους, έναντι 7 που έλαβε η δεύτερη συνάδελφός του Πηνελόπη Ζωντανού.

Από τους συναδέλφους του θεωρείται πολύ καλός και καταρτισμένος νομικός. Ακόμη, σημειώνουν ότι θα συμβάλει στο να επικρατήσουν ψύχραιμες και νηφάλιες θέσεις.

Βασίλειος Πλιώτας

Γεννήθηκε το 1955 και αποχωρεί από το δικαστικό Σώμα μετά από τρία χρόνια, δηλαδή την 30η Ιουνίου 2022. Στο δικαστικό Σώμα εισήλθε το Φεβρουάριο του 1981. Στο βαθμό του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου προήχθη τον Αύγουστο του 2012.

Ήταν πρώτος στις προτιμήσεις κατά την τελευταία διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Έλαβε 14 ψήφους, έναντι 7 του δεύτερου συναδέλφου του Χαράλαμπου Βουρλιώτη. Στην επετηρίδα είναι δεύτερος, ενώ προηγείται ο συνάδελφος του Δημήτρης Δασούλας.

Ο Βασίλης Πλιώτας είχε ζητήσει την παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Ακόμη, είχε ταχθεί κατά της αναίρεσης της εφετειακής απόφασης με την οποία είχε καταδικασθεί σε τριετή φυλάκιση, με αναστολή, ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης για ανακριβή δήλωση περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες).

Παράλληλα, ο Βασίλης Πλιώτας τον Απρίλιο του 2017 είχε παραγγείλει στους εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών την αυστηρή τήρηση δύο παλαιότερων εγκυκλίων της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου (των ετών 2013 και 2014) για την προστασία των ζώων.

Ο Βασίλης Πλιώτας ζητούσε τότε από τους συναδέλφους του να παρεμβαίνουν με την αυτόφωρη διαδικασία σε κάθε περίπτωση που γίνεται γνωστός βασανισμός ζώων και παράλληλα να ελέγχουν εάν τηρούνται οι διατάξεις για την υγεία και προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση, την κακοποίηση, τον βασανισμό, τη χρησιμοποίησή τους για κερδοσκοπία, κ.λπ.

Παράλληλα, στην εισαγγελική παραγγελία ανέφερε ότι δεν πρέπει να διαφεύγουν από την ποινική δίωξη και την τιμωρία τα παραβατικά άτομα και ειδικά εκείνα των οποίων οι πράξεις τους εμφανίζονται με επαναλαμβανόμενη ένταση. Και στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να ακολουθείται η διαδικασία της σύλληψης και του αυτοφώρου.

Αν σου άρεσε κάνε