«Άνοιγμα» Μέρκελ σε Μητσοτάκη για την οικονομία

«Άνοιγμα» Μέρκελ σε Μητσοτάκη για την οικονομία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:02 Δημιουργία 29/08/19, 14:26

Η αναφορά της Άγκελα Μέρκελ για το ότι «μοιραζόμαστε αρκετές οικονομικές απόψεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό» ξεχώρισε στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά το πέρας της συνάντησης των δύο ηγετών στο Βερολίνο.

Οι δεσμεύσεις της Ελλάδας τώρα θα είναι πιο εύκολες γιατί η οικονομία είναι 50% ψυχολογία, εκτίμησε.

Μιλώντας για το ζήτημα των ροών προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα, η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι «είμαστε την άποψης ότι πρέπει να τηρείται η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας (για το προσφυγικό) και να τεθεί σε λειτουργία όλος ο μηχανισμός που προβλέπει».

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «ευχαριστώ τον γερμανικό λαό για την ειλικρινή κατανόησή του προς τον ελληνικό λαό όλα αυτά τα χρόνια. Είμαι εδώ για να αλλάξω συνολικά το πλαίσιο των ελληνογερμανικών σχέσεων. Θέλω να συζητάμε διαρκώς για κοινές αναπτυξιακές μας προκλήσεις.

Θέλουμε να δώσουμε έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος. 'Εχουμε πολλά κοινά να κάνουμε, με επενδύσεις κοινού συμφέροντος» σχολίασε ο πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε δε πως η κυβέρνηση κάνει δραματικές κινήσεις για την εξυγίανση της ΔΕΗ και πως η πράσινη ενέργεια θα μπορούσε να είναι πεδίο για βιώσιμη ανάπτυξη.

Για το μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «η Ελλάδα θα κάνει ό,τι πρέπει να να επιταχυνθεί η ροή των επιστροφών μεταναστών προς την Τορυκία και για να είναι οι συνθήκες διαμονής των προσφύγων στην Ελλάδα όσο γίνεται πιο ανθρώπινες».

Σε σχόλιο για τη συμφωνία των Πρεσπών, υποστήριξε πως «η κ. Μέρκελ γνωρίζει τις απόψεις μου για τη συμφωνία των Πρεσπών, ότι έχει σοβαρά ελαττώματα, τα οποία όμως μπορούν να διορθωθούν μέσω της πολιτικής τη ΕΕ για τα Βαλκάνια».

Απαντώντας σε ερώτηση για την οικονομία, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «θέλουμε να προσελκύσουμε όσο γίνεται περισσότερες γερμανικές επενδύσεις στην πατρίδα μας σε περιβάλλον και ενέργεια».

Στις αρχές του 2020 θα διοργανώσουμε ένα συνέδριο για να τονίσουμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα. Θέλουμε να αλλάξουμε το αφήγημα [για τις επενδύσεις την Ελλάδα» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Με τη σειρά της, η καγκελάριος σημείωσε ότι «μπορούμε να προετοιμάσουμε το έδαφος [για αυτές τις επενδύσεις], με διάλογο και ανταλλαγή απόψεων».

Ο Έλληνας ηγέτης, ανέφερε σε ερώτηση για το μεταναστευτικό πως «υπάρχει αύξηση μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα. Είναι πολύ άδικο οι χώρες πρώτης υποδοχής να δέχονται όλο το βάρος».

«Χαίρομαι που η ελληνική κυβέρνηση θέλει να συνεχίσει τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Συμμερίζομαι την άποψη Μητσοτάκη ότι σε επίπεδο ΕΕ μπορούμε να πετύχουμε καλύτερο αποτέλεσμα» υποστήριξε η κ. Μέρκελ.

Ερωτηθείσα για το Brexit, η κ. Μέρκελ σημείωσε: «Έχοντας κατά νου την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ, δεν έχω καινούρια θέματα, θεωρώ ότι θα συνεχιστεί η διαδικασία».

Τέλος, για τις διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη, η καγκελάριος είπε ότι η Γερμανία έχει συστρατευθεί με τη Ρωσία και την Κίνα και θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν.

Για τα πλεονάσματα

Σε ερώτηση για τα οικονομικά ζητήματα που συζήτησε με την καγκελάριο, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι ιδιαίτερα υψηλά.

Η Ελλάδα θα τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2019 και το 2020.

Πρώτα θα κερδίσουμε αξιοπιστία και εν καιρώ θα συζητηθούν αυτά τα θέματα. Είναι θέματα που συζητάμε με τους θεσμούς.» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Αν σου άρεσε κάνε