Το σχέδιο Μητσοτάκη για τη βόρεια Ελλάδα εν όψει της ΔΕΘ

Το σχέδιο Μητσοτάκη για τη βόρεια Ελλάδα εν όψει της ΔΕΘ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 11:28 Δημιουργία 31/08/19, 11:24

«Θέλουμε να δρομολογήσουμε μια συνεκτική στρατηγική για τη βόρεια Ελλάδα, στην οποία η Θεσσαλονίκη θα παίξει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο», τόνισε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της σύσκεψης που είχε με τους παραγωγικούς φορείς της πόλης και ευρύτερα της βόρειας Ελλάδας στο Διοικητήριο, εν όψει της επανόδου του στην πόλη για τα εγκαίνια της 84ης ΔΕΘ το επόμενο Σαββατοκύριακο (7-8 Σεπτεμβρίου).

Σημειώνοντας ότι έχει προσωπική άποψη για όλα τα ζητήματα που αναφέρθηκαν, ο κ. Μητσοτάκης επιφυλάχθηκε να «ανοίξει τα χαρτιά» του, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, την επόμενη εβδομάδα από το βήμα της ΔΕΘ, προαναγγέλλοντας ότι τότε θα μιλήσει «πολύ πιο συγκεκριμένα για το σχέδιό μας όχι μόνο για ολόκληρη τη χώρα, αλλά και για ειδικότερα ζητήματα που αφορούν τη Μακεδονία τη Θράκη, τη βόρεια Ελλάδα. Ξεχώρισε, ωστόσο, ένα από τα ζητήματα που του έθεσαν οι φορείς, και συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, δρ. Κυριάκος Λουφάκης, σχετικά με τη δημιουργία του τεχνολογικού πάρκου ThessIntec, επισημαίνοντας ότι «η προτεραιότητα η οποία δίνουμε στην καινοτομία είναι αδιαπραγμάτευτη.

H Θεσσαλονίκη πρέπει να προσθέσει στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και τη διάσταση της έρευνας και της καινοτομίας» και πρόσθεσε «περισσότερα σε μια εβδομάδα», ενώ επανέλαβε αρκετές φορές ότι επιθυμεί να υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τα επιμελητήρια, με τη συνεργασία των περιφερειών και των δήμων, όχι μόνο μέσω του ΥΜΑΘ και του Γραφείου Πρωθυπουργού, αλλά και με τη γραμματεία συντονισμού του κυβερνητικού έργου «ώστε πολύ ενδιαφέρουσες και ώριμες σκέψεις να υλοποιηθούν».

Από πλευράς των φορέων, κύρια θέματα-αιτήματα που τέθηκαν ήταν όραμα, στόχευση και συγκεκριμένη πολιτική για τη βιομηχανία και γενικότερα τη μεταποίηση, μείωση φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών, δημιουργία διεθνούς ελεύθερης ζώνης εμπορίου, η δημιουργία του προαναφερόμενου διεθνούς τεχνολογικού πάρκου «Thess INTEC» και η δημιουργία φορέα («Enterprise Macedonia») για την προώθηση και προβολή των μακεδονικών προϊόντων.

Αν σου άρεσε κάνε