Οι «εκπλήξεις» Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ

Οι «εκπλήξεις» Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:55 Δημιουργία 03/09/19, 09:32
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Με δύο κινήσεις που στοχεύουν στην επίλυση βασικών προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν χιλιάδες πολίτες, η κυβέρνηση «στρώνει το χαλί» για τα εγκαίνια της ΔΕΘ το προσεχές Σάββατο.

Η υπογραφή για τις νέες, βελτιωμένες 120 δόσεις από τον υφυπουργό Οικονομικών και η απλοποίηση των διαδικασιών για την ένταξη στην πλατφόρμα ρύθμισης των κόκκινων δανείων από τον Άδωνι Γεωργιάδη δίνουν το στίγμα των προθέσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη, θέλοντας να πείσει ότι άμεση προτεραιότητά του είναι η βελτίωση των οικονομικών των νοικοκυριών και ο περιορισμός των βαρών που συσσωρεύτηκαν την τελευταία 4ετία.

Με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό, η πλατφόρμα για τις 120 δόσεις θα λειτουργήσει τα αμέσως προσεχή 24ωρα, ενώ ρύθμιση των κόκκινων δανείων θα μπορούν να κάνουν εξίσου άμεσα οι πολίτες, που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

Την ίδια ώρα, ο Γιάννης Βρούτσης επεξεργάζεται την θεσμοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης των συνταξιούχων, κάτι που θα έχει την μορφή της 13ης σύνταξης για τους χαμηλό- συνταξιούχους, όμως δεν θα ονομάζεται έτσι. Την τελική απόφαση αναμένεται να την ανακοινώσει ο πρωθυπουργός το Σάββατο από το βήμα της ΔΕΘ, δείχνοντας ότι στα άμεσα μέτρα είναι η ανακούφιση των ομάδων, που επλήγησαν πιο σοβαρά από την κρίση.

Οι επιλογές αυτές σε συνδυασμό με την ανακοίνωση μεγάλων επενδύσεων θα αποτελέσει το μίγμα της νέας οικονομικής πολιτικής που θέλει να ακολουθήσει ο κ. Μητσοτάκης . Για τον λόγο αυτό θα εξαγγείλλει περαιτέρω φοροελαφρύνσεις για το 2020, τόνωση της απασχόλησης, στήριξη των μακροχρόνια ανέργων, αλλά και παροχή κινήτρων σε επιχειρήσεις για προσλήψεις και παροχή πλήρους ασφάλισης.

Σήμερα, Τρίτη πρωθυπουργός μεταβαίνει στην Ολλανδία, τρίτο σταθμό της ευρωπαϊκής του περιοδείας, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογο του Μάρκ Ρουτε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της επίσκεψης του είναι να εξεταστεί το ενδεχόμενο σύμπραξης σε τομείς υψηλής τεχνολογίας, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η Ολλανδία είναι από τους κρίσιμους «παίκτες» στο ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, κάτι που επίσης αποτελεί βασική προτεραιότητα για τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη θέσει αυτό το θέμα στην καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο Μακρόν και τώρα είναι η σειρά του Ολλανδού πρωθυπουργού.

Την Κυριακή στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός θα αφήσει το θέμα ανοιχτό, εξηγώντας πως οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν από το eurogroup μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 και αφού έχει προηγηθεί ένας νέος γύρος δικών του επαφών με τους ευρωπαίους ηγέτες.

Αν σου άρεσε κάνε