Στη ΔΕΘ τα «προεόρτια» για τις καυτές εξεταστικές

Στη ΔΕΘ τα «προεόρτια» για τις καυτές εξεταστικές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 07:29 Δημιουργία 04/09/19, 07:15
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Την έναρξη του πρώτου ουσιαστικά γύρου πολιτικής αντιπαράθεσης, μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, θα σηματοδοτήσει η παρουσία των κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα στη ΔΕΘ τα δύο προσεχή Σαββατοκύριακα.

Στην κυβέρνηση αναμένουν την αντεπίθεση του ΣΥΡΙΖΑ και λόγω των εσωκομματικών τριγμών, που σημειώθηκαν τις τελευταίες βδομάδες.

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του το ερχόμενο Σάββατο θα αφιερώσει ελάχιστο χρόνο στον ΣΥΡΙΖΑ και στον αρχηγό του.

Δεν θα κινηθεί αναλόγως, όμως, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής.

Ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει λόγο για καθυστερήσεις στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, αγκυλώσεις, εμμονές και παλαιοκομματικές λογικές και θα σημειώσει ότι η ΝΔ καλείται να διαχειριστεί προβλήματα, που θα έπρεπε να είχαν λυθεί εδώ και πολλά χρόνια.

Παράλληλα, θα συνδέσει την δίκη του θητεία με την προσπάθεια αποκατάστασης του κύρους των θεσμών, ενώ θα τονίσει ότι οι πολίτες δικαιούνται να μάθουν, τι πραγματικά συνέβη το καλοκαίρι του 2015.

Αυτή η τελευταία αναφορά του πρωθυπουργού θα αποτελέσει και τον προάγγελο τη σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για την οποία, εξάλλου, η ΝΔ έχει δεσμευθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Xrimaonline.gr, αυτή δεν είναι η μοναδική Εξεταστική που θα συγκροτηθεί από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Θεωρείται δεδομένο ότι θα προχωρήσει και η διερεύνηση της υπόθεσης της Novartis και των καταγγελιών που υπήρξαν για πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και οι δυο πρώην πρωθυπουργοί.

Για τον κ. Σαμαρά αυτό είναι θέμα τιμής. Ο ίδιος ασκεί ήδη κάθε δυνατή πολιτική πίεση, έτσι ώστε να διερευνηθεί άμεσα η υπόθεση και να αποκαλυφθούν - όπως λέει - οι σκευωροί. Σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια είναι και ο έτερος πρώην πρωθυπουργός, κ. Π. Πικραμμένος καθώς και οι κ.κ. Γεωργιάδης, Βενιζέλος και Λοβέρδος.

Τέλος, ανοιχτό το θέμα της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής έχει τεθεί και για τη ΔΕΗ, μετά και την αποκάλυψη ότι η διευθύντρια Οικονομιών υποθέσεων της επιχείρησης είχε προειδοποιήσει εγκαίρως την πολιτική ηγεσία για τα προβλήματα που υπήρχαν.

Ο κ. Χατζηδάκης έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό, αλλά πολλά θα εξαρτηθούν και από την πορεία εξυγίανσης της εισηγμένης.

Για τον πρωθυπουργό, οι υποθέσεις αυτές πρέπει να διερευνηθούν μέσα από τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς, αλλά όπως θα εξηγήσει ο ίδιος, τα μέλη της κυβέρνησής του δεν πρόκειται να αναλάβουν ρόλο εισαγγελέων, όπως έκαναν ορισμένοι εκ των προκατόχων τους.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνονται ότι το πολιτικό κλίμα θα πυροδοτηθεί, αλλά πιστεύουν ότι δεν μπορεί να μένουν αναπάντητα κρίσιμα ερωτήματα για τους λόγους που οδήγησαν στην παράταση της κρίσης στην Ελλάδα.

Θεωρούν δε ότι ο κ. Τσίπρας εύκολα μπορεί να επιστρέψει στις «πλατείες των αγανακτισμένων» , ξεχνώντας ότι ήταν ο μακροβιότερος μνημονιακός πρωθυπουργός.

«Και γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να πάρει απαντήσεις και να δείξουμε ότι δεν ξεχνάμε», ανέφερε στο Xrimaonline.gr τακτικός συνομιλητής του κ. Μητσοτάκη.

Αν σου άρεσε κάνε