DW: Ένα βήμα πιο κοντά στην τριμερή για το Κυπριακό

DW: Ένα βήμα πιο κοντά στην τριμερή για το Κυπριακό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:40 Δημιουργία 04/09/19, 10:33

Μετά από δύο ημέρες χωριστών συναντήσεων με τους δύο ηγέτες Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί πληροφορίες θέλουν την Ειδική Απεσταλμένη του γγ. του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ να έχει δώσει μορφή στις θέσεις των δύο πλευρών, με τρόπο που αν τελικά οριστικοποιηθεί, θα επιτρέψει στην διαδικασία να περάσει στο επόμενο της στάδιο, δηλαδή την τριμερή συνάντηση των ηγετών με τον Αντόνιο Γκουτέρες.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τελική μορφή των όρων αναφοράς περιλαμβάνει τις συγκλίσεις των πλευρών που οδήγησαν στην Διεθνή Διάσκεψη για την Κύπρο, τις παραμέτρους του Αντόνιο Γκουτέρες κατά την διάσκεψη στο Κραν Μοντανά αλλά και το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014. Η Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, αν και ήταν προγραμματισμένο να συναντηθεί με τους ηγέτες μόνο την Κυριακή, παράτεινε την παραμονή της στο νησί και πραγματοποίησε νέες συναντήσεις χθες και σήμερα, ενώ συναντήσεις έχουν προγραμματιστεί για αύριο. Μάλιστα δεν αποκλείεται αύριο να πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση παρουσία της Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ και των δύο ηγετών.

Αισιοδοξία για την πραγματοποίηση της τριμερούς

Πρέπει να σημειωθεί πως η όποια ανακοίνωση του περιεχομένου της συμφωνίας επί των όρων αναφοράς, θα γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο, από τον ίδιο τον Αντόνιο Γκουτέρες. Ο άτυπος οδικός χάρτης για την επανεκκίνηση περιλαμβάνει ενημέρωση του κ. Γκουτέρες από την Αμερικανίδα διπλωμάτη, η οποία αναμένεται επίσης να διαβουλευτεί και με τις εγγυήτριες δυνάμεις για τα όσα συμφώνησαν οι δύο ηγέτες στην Κύπρο.

Ακολούθως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα αποφασίσει αν τα όσα συμφωνήθηκαν είναι αρκετά για την σύγκλιση μιας τριμερούς συνάντησης μεταξύ του ιδίου και των δύο ηγετών. Κυπριακές κυβερνητικές πηγές πάντως, θεωρούν δεδομένο ότι η τριμερής θα γίνει με μόνο ανοιχτό σημείο τον χρόνο πραγματοποίησής της. Πιθανότερος μήνας για την διεξαγωγή μιας τέτοιας συνάντησης είναι ο Οκτώβριος.

Τελικός στόχος είναι η πραγματοποίηση μιας άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για την Κύπρο στα πρότυπα του Κραν Μοντανά.

Πηγή: DW

Αν σου άρεσε κάνε