Αμερικανικά εύσημα σε Μητσοτάκη για το «μέτωπο» των επενδύσεων

Αμερικανικά εύσημα σε Μητσοτάκη για το «μέτωπο» των επενδύσεων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:08 Δημιουργία 05/09/19, 14:42

Στις προσπάθειες της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για την προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό στέκεται η πλευρά των Αμερικανών, μετά από τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε στον κύριο Ρος το ελληνικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, δίνοντας έμφαση στα ζητήματα της ανάκτησης της αξιοπιστίας της χώρας στον οικονομικό τομέα και στην απλοποίηση των διαδικασιών για τις επενδύσεις, με την αμερικανική πλευρά να επισημαίνει τα πρώτα δείγματα αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, ο κ. Μητσοτάκης που αρχικά παρουσίασε όλο το πλέγμα των εμβληματικών επενδύσεων που έχουν δρομολογηθεί, έθεσε και το ζήτημα της εξαίρεσης από τους αμερικανικούς δασμούς του ελληνικού ελαιολάδου, κατά την εξαγωγή του στις ΗΠΑ. Στη συνάντηση που έγινε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα, συζητήθηκαν επίσης οι σχέσεις Ευρώπης - ΗΠΑ, αλλά και ζητήματα διεθνούς εμπορίου.

Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 25 Σεπτεμβρίου. Ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί στο πλαίσιο της Συνόδου του ΟΗΕ τη Νέα Υόρκη και θα είναι προσκεκλημένος του κυρίου Ρος σε γεύμα με Αμερικανούς επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Ο κ. Ρος φέρεται να επικρότησε την προσπάθεια που γίνεται απ’ τη νέα κυβέρνηση και εμφανίστηκε σίγουρος για την περαιτέρω σύσφιξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Ενθαρρυντικό χαρακτήρισε από την πλευρά του ο κ. Πάιατ, το γεγονός ότι ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός και η ομάδα του επικεντρώνονται στην ανάπτυξη των εμπορικών δεσμών μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας, ενώ τόνισε ότι μαζί με τον κ. Ρος εκφράζει την αμερικανική στήριξη αυτών των προσπαθειών αλλά και τη δέσμευσή τους να συνεχίσει η πρόοδος επί του στρατηγικού διαλόγου.

Στη συνάντηση, επίσης που είχε υπουργός Ανάπτυξης ο Άδωνις Γεωργιάδης με τον κ. Ρος αναφέρθηκε ο Τζέφρι Πάιατ σημειώνοντας ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν για τα μεταρρυθμιστικά σχέδια της κυβέρνησης με στόχο την προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων, ενώ υπογράμμισε το ισχυρό αμερικανικό ενδιαφέρον για το Ελληνικό και τις μελλοντικές ιδιωτικοποιήσεις.

Στη συνάντηση συμμετείχαν και οι υφυπουργοί του υπουργείου Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, Χρίστος Δήμας και Γιάννης Τσακίρης καθώς και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης.

Η συζήτηση, σύμφωνα με πληροφορίες, περιστράφηκε γύρω από τομείς επενδύσεων που ενδιαφέρουν την αμερικανική πλευρά ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης με τους υφυπουργούς του παρουσίασαν στον κ. Ρος τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει και άλλες που δρομολογούνται για την βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα έγινε και παρουσίαση του πολυνομοσχεδίου για την προσέλκυση επενδύσεων, το οποίο θα τεθεί τα επόμενα 24ωρα σε δημόσια διαβούλευση.

Αν σου άρεσε κάνε