Επιμονή Μητσοτάκη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας

Επιμονή Μητσοτάκη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:40 Δημιουργία 08/09/19, 13:07

Στις θετικές προοπτικές που έχει παρουσιάζει η ελληνική οικονομία από τη στιγμή της ανάληψης της κυβέρνησης από τη ΝΔ θέλησε να εστιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα όσα άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ και τις σημερινές παροχές, πρωθυπουργός δήλωσε πως «εφαρμόζουμε μια πολιτική απολύτως συνεπή με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, που δεν θέτει σε κίνδυνο την ανάγκη σεβασμού στη δημοσιονομική πειθαρχία. Η κατάσταση που παραλάβαμε στα δημόσια οικονομικά δεν ήταν τόσο ρόδινη όσο παρουσιαζόταν. Τον Αύγουστο είχαμε υπεραπόδοση στα έσοδα, άρα κάτι αλλάζει θετικά. Η ανάπτυξη που προσδοκούμε θα είναι ισχυρή».

Μιλώντας για το ενδεχόμενο ύφεσης στην Ευρωζώνη και τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, ο πρωθυπουργός είπε πως «δεν συμμερίζομαι τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις για διεθνή ύφεση. Η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης την επόμενη 3ετία.

Αν κρίνω από τον πιο σημαντικό δείκτη, του οικονομικού κλίματος, για την ελληνική οικονομία, βελτιώθηκε σημαντικά ενώ είναι καθοδικός στην Ευρώπη. Αν η χώρα μας απειλείται από διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, αυτό προσθέτει στα επιχειρήματά μας γιατί πρέπει να μειωθούν οι στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων τέθηκε για να ξεπληρώσουμε το χρέος μας και λόγω της αναξιοπιστίας της προηγούμενης κυβέρνησης.» συμπλήρωσε.

Μιλώντας για τις αλλαγές στο Σύνταγμα και τον εκλογικό νόμο, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «δεν δίνουμε κάποιο πρόσθετο δικαίωμα στους Έλληνες του εξωτερικού ούτε αλλοιώνουμε τους εκλογικούς καταλόγους.Για να ισχύσει αυτή η αλλαγή χρειάζονται 200 ψήφοι. Επαναλαμβάνω την έκκληση μου αυτή η ρύθμιση να ψηφιστεί από 300 στη Βουλή.

Η Συνταγματική Αναθεώρηση είναι περιορισμένης εμβέλειας, αλλά θα αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα. Η ΝΔ θα προτείνει έναν νόμο που θα εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα. Με 40% ενα κόμμα δικαιούται αυτοδυναμία».

Σε ερώτηση για το πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει με το σχέδιο της για αλλαγή στο στόχο επί των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «η κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει ότι μπορεί να πετύχει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Έχουμε όλα τα επιχειρήματα με το μέρος μας για να ζητήσουμε μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων. Θα τεθεί το ζήτημα, έχει τεθεί ανεπίσημα ήδη».

Σε ερώτημα για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν αργότερα αυτό το μήνα στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Προσερχόμαστε στη διαπραγμάτευση μη συγχέοντας ζητήματα διμερών σχέσεων με τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρώπης. Ευρωπαϊκό πρόβημα είναι και το προσφυγικό. Ο κ. Ερντογάν πρέπει να καταλάβει ότι δεν νοείται να απειλεί την Ευρώπη και την Ελλάδα εκμαιεύοντας περισσότερους πόρους για το προσφυγικό.

Θα είναι μια πρώτη συνάντηση [στον ΟΗΕ] και προφανώς είναι πάντα καλύτερο να συζητάμε με την Τουρκία» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Αν έχει διάθεση ο κ. Ερντογάν για μία ουσιαστική επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα». Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «πρόθεσή μου είναι να συνομιλώ, γιατί μόνο τότε μπορείς να βρεις λύσεις αμοιβαία αποδεκτές. Προσερχόμαστε στη διαπραγμάτευση με τα επιχειρήματα που μας δίνει το διεθνές δίκαιο που είναι με το μέρος μας».

Για τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ανέφερε ότι έχει θέσει το ζήτημα σε όλες τις διεθνείς συναντήσεις του και πως είναι θέμα ευρωπαϊκό.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι και το μεταναστευτικό είναι ευρωπαϊκό θέμα και πως η Τουρκία έχει πάρει πολλά χρήματα, περί τα 6 δισ. για το μεταναστευτικό.

Σε σχόλιο για το εάν η κυβέρνηση της ΝΔ θα προχωρήσει σε σειρά εξεταστικών επιτροπών για τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «δεν έχω πρόθεση να μετατρέψω τη Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών. Είναι γνωστό το τι έγινε το 2015, έχει κριθεί πολιτικά. Πρόθεσή μου να μην επιστρέψω στο παρελθόν. Η διενέργεια εξεταστικών επιτροπών είναι αρμοδιότητα της Βουλής, όχι της κυβέρνησης. Πιστεύω την διάκριση των εξουσιών. Αν γίνουν επιτροπές, θα το αποφασίσει η Βουλή.

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει περιθώριο συναινέσεων για τον εκλογικό νόμο με τον ΣΥΡΙΖΑ.» συμπλήρωσε.

Μιλώντας για τη ΔΕΗ, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «το σχέδιο για την εξυγίανση της ΔΕΗ έχει παρουσιαστεί. Την κληρονομήσαμε σε τραγική κατάσταση. Και, ενδεχομένως πρέπει να ερευνηθεί γιατί κάποιοι σφύριζαν αδιάφορα για τη ΔΕΗ ενώ κάποιοι επισήμαιναν τους κινδύνους. Αυτό αφορά πια τη δικαιοσύνη, όχι την κυβέρνηση».

«Δεν θέλω να βλέπω τη ΔΕΗ μόνο ως πρόβλημα, θέλω να την εξυγιάνουμε. Περιουσιακά στοιχεία της θα πουληθούν για να στηριχτεί η επιχείρηση. Θέλω να κερδίσει το μέλλον με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η ΔΕΗ θα έπρεπε να αποζημιώνεται από το κράτος αν το κράτος θέλει να κάνει κοινωνική πολιτική μέσω αυτής» συμπλήρωσε.

Για Παυλόπουλο στην Προεδρία της Δημοκρατίας

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν πρόκειται να στηρίξει τον Προκόπη Παυλόπουλο για δεύτερη θητεία ως Προέδρου της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός επέλεξε να μην απαντήσει, λέγοντας πως «κάντε μου αυτό το ερώτημα σε 3 μήνες».

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι σε τρεις μήνες θα μπορεί να απαντήσει και σημείωσε ότι προηγείται η συνταγματική μεταρρύθμιση που θα επιτρέπει την εκλογή του Προέδρου Δημοκρατίας με 151 ψήφους. Κάθε πράγμα στον καιρό του, σημείωσε χαρακτηριστικά..

Σε ερώτημα για τα φορολογικά μέτρα στα οποία αναφέρθηκε χθες και στο εάν θα υπάρξει επιστροφή χρημάτων στους φορολογούμενους, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «οι πολίτες να γνωρίζουν ότι αν έχουμε υπεραπόδοση στα δημόσια έσοδα, μπορούμε πάντα να παρεμβαίνουμε και να το επιστρέφουμε στους πολίτες, μέσω μείωσης φόρου και στήριξη τ κοινωνικού κράτους».

«Με τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή που έχει ανακοινωθεί οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν έναν λόγο παραπάνω να δηλώνουν τα εισοδήματά τους.

Από το 2021 θα έχουμε δημοσιονομικό χώρο για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος».

Σε ερώτηση για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι «στα πανεπιστήμια δώσαμε στην αστυνομία τη δυνατότητα να παρεμβαίνει. Κάναμε πάρα πολύ καλά που καταργήσαμε το άσυλο της παραβατικότητας. Τα πανεπιστήμια έχουν κι αυτά ευθύνη και πρέπει να καθορίζουν τους όρους πρόσβασης σε αυτά. Δεν υπάρχει σοβαρό πανεπιστήμιο στο εξωτερικό που να επιτρέπει την ελεύθερη πρόσβαση οποιουδήποτε. Εμείς δεν μπορούμε να στέλνουμε την αστυνομία όλη την ώρα στα πανεπιστήμια. Στα Εξάρχεια αν υπάρχει παραβατική συμπεριφορά πρέπει να παρεμβαίνει η αστυνομία. Αυτό σημαίνει κανονικότητα» συμπλήρωσε.

«Δεν αλλάζει η συμφωνία των Πρεσπών»

Σε ερώτηση για τη στάση της κυβέρνησης του απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε πως «είναι εθνικά επιζήμια συμφωνία, αλλά είναι κυρωμένη από την ελληνική Βουλή, συνεπώς δεν αλλάζει. Δεν προβλέπεται κατάργησή της παρά μόνο έλεγχος της εφαρμογής της κι θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί ως προς αυτό.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι η στήριξη της Μακεδονίας. Μίλησα για στήριξη του brand της πραγματικής δικής μας Μακεδονίας, ώστε να κερδίσουμε επικοινωνιακά. Δεν έχει κανονιστεί συνάντηση με τον κ. Ζάεφ αλλά κάποια στιγμή θα γίνει, είπε ο πρωθυπουργός.» συμπλήρωσε.

«Οι επιστροφές μεταναστών στην Τουρκία θα συνεχιστούν»

Σε ερώτηση για το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «υπάρχουν έρευνες για κακοδιαχείρηση κονδυλίων για σίτιση στα κέντρα προσφύγων.

Υποστηρίζουμε την αύξηση των επιστροφών στην Τουρκία. Θα αλλάξει η διαδικασία χορήγησης ασύλου, θα επιταχυνθεί, χωρίς εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ακόμα, ανέφερε ότι «είναι ιδιαίτερο το θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων. Θα ζητήσουμε την βοήθεια της ΕΕ, ώστε να γίνει επιμερισμός τους στα κράτη-μέλη. Είναι αστείο να μην μπορεί να δεχτεί κάθε κράτος 50 ασυνόδευτους ανήλικους.

Η ίδια η συνθήκη λειτουργίας της ΕΕ προβλέπει την αρχή της αλληλεγγύης για ζητήματα όπως το προσφυγικό. Βλέπω να δημιουργείται μια σχετική δυναμική σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που επισκέφθηκα».

Για ελληνικά ομόλογα και έξοδο στις αγορές

Σε ερώτηση για αποπληρωμή δανείων ΔΝΤ και ΕΕ, ο πρωθυπουργός είπε πως «ναι, είναι πρόθεσή μας να αποπληρώσουμε τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ, το σχετικό αίτημα θα κατατεθεί στο Eurogroup της Παρασκευής.

Για τα ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, εξέφρασε την ικανοποίηση του, λέγοντας πως «τα χαμηλότερα επιτόκια διευκολύνουν την πολιτική μας και μας επιτρέπουν να δανειζόμαστε πιο χαμηλά».

Σε ε ερώτηση για πιθανό αίτημα επιστροφής κερδών από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, απάντησε: «πρόθεση μας, να αξιοποιήσουμε τα κέρδη της ΕΚΤ για να κερδίσουμε δημοσιονομικό χώρο».

Δεν προχωρά η αναθεώρηση του άρθρου 16

Μιλώντας για το εάν σκοπεύει να προχωρήσει με την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος για την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε απολύτως τίποτα που ν παραβιάζει το Σύνταγμα. Είναι κρίμα που το άρθρο 16 δεν θα αναθεωρηθεί από αυτή τη Βουλή, όμως κοιτάμε παραπέρα.

Η προσοχή μας πέφτει τώρα στα δημόσια πανεπιστήμια, πώς θα γίνουν ανταγωνιστικά. Μέχρι τέλος του χρόνου, θα φέρουμε ένα οριζόντιο νέο θεσμικό πλαίσιο, μια τολμηρή μεταρρύθμιση» δήλωσε.

Και πάλι κατά της απλής αναλογικής

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την 4ετία, ο πρωθυπουργός απάντησε πως «είναι το τελευταίο πράγμα που έχω στο μυαλό μου. Εκλογές θα γίνουν το 2023».

Αναφερόμενος στην σχετική φιλολογία της αντιπολίτευσης είπε ότι «η αντιπολίτευση έχει χάσει τα αυγά και τα πασχάλια».

Σημείωσε πάντως ότι εφόσον δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος τότε οι εκλογές το 2023 θα είναι με απλή αναλογική, δηλαδή θα είναι με διπλή κάλπη, αφού δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση. Θα περάσουμε από τη διαδικασία μίας διπλής εκλογής.

Μηνύματα για τα εργασιακά

Σε ερώτηση για τα εργασιακά και τα επιδόματα, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως «κανένα επίδομα δεν πρόκειται να καταργηθεί», για να προσθέσει πως «θέλουμε μια συγκροτημένη προσέγγιση για τα άτομα με αναπηρία, γι' αυτό το θέμα αυτό το έχω αναλάβει προσωπικά εγώ. Το ζήτημα αυτό δεν είναι οριζόντιο. Έχω βαθιά προσωπική υποχρέωση και προς τη μητέρα μου που έθεσε το θέμα της αναπηρίας της δημοσίως ώστε να τεθεί στο δημόσιο διάλογο».

Μιλώντας για την ελαστική εργασία, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «πολλοί εργοδότες κρύβονται πίσω από τη μερική απασχόληση ενώ απασχολούν το προσωπικό τους μόνιμα».

Ακόμα, είπε ότι «στόχος μας είναι να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας και την πλήρη απασχόληση και θα είμαστε απέναντι σε κάθε μορφή εργοδοτικής αυθαιρεσίας». Επανέλαβε ότι από 1ης Ιουλίου του 2020 θα αρχίσει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και επανέλαβε την πίστη του στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Απαντώντας για τις δικαστικές αποφάσεις επί των αναδρομικών που διεκδικούν διάφορες κοινωνικές ομάδες, όπως οι συνταξιούχοι, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «δεν θέλω να κάνω δημόσιο σχόλιο πριν δω τις αποφάσεις Αν υπάρχει οικονομική επιβάρυνση, πρέπει να δούμε τις δημοσιονομικές συνθήκες και θα γίνει πληρωμή σε εύλογο χρόνο».

Σε ερώτηση για τον ΟΑΣΘ και τις αστικές συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός είπε πως «οι οι αστικές μεταφορές απελευθερώνονται με βάση ευρωπαϊκή οδηγία. Βραχυπρόθεσμη η παρέμβασή μας για τον ΟΑΣΘ. Ελπίζω πως σύντομα θα μπορούμε να έχουμε μια πιο σταθερή λύση».

Μιλώντας για τα ζητήματα των αγροτών και το κόστος αγροτικής παραγωγής, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «μελετάμε το θέμα και έχω ζητήσει προτάσεις από τα υπουργεία. Αν έχουμε υπεραπόδοση, ακόμα και εντός του 2019, είναι προτεραιότητά μας».

Σε ερώτημα για τις αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση στο μητρώο των συνδικάτων, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «το δικαίωμα στις διαδηλώσεις, όπως οι χτεσινές, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο. Πρόθεσή μας, να αλλάξουμε τον συνδικαλιστικό νόμο και να μπει τέλος στα σωματεία-σφραγίδα.

Θέλουμε να αποφασίζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και όχι κάποιοι άλλοι για λογαριασμό τους. Δεν πρόκειται να κινηθούμε έξω από το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο» συμπλήρωσε.

Μιλώντας για το ζήτημα που έχει ανοίξει το τελευταίο χρονικό διάστημα για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως «χαίρομαι που άνοιξε η συζήτηση, στην οποία έχουμε δίκαιο. Το Βρετανικό Μουσείο κάποια στιγμή θα χάσει τη μάχη»

Για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα από το υπουργείο Δικαιοσύνης, είπε πως «επιλέξαμε τελικά να δώσουμε παραπάνω χρόνο, για να ωριμάσουν οι αλλαγές, επειδή το θέμα είναι εξαιρετικά σύνθετο. Πρόθεσή μας, να έχουν ψηφιστεί ως τα τέλη Σεπτεμβρίου».

Σε εκτενέστερη τοποθέτηση για τα αγροτικά ζητήματα, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «απαιτείται συνεργασία σε οικονομία κλίμακος για να διεισδύσουν τα προϊόντα μας στις αγορές. Τον επόμενο μήνα, ν/σ για τους συνεταιρισμούς. Είναι ανάγκη να δώσουμε στους αγρότες δυνατότητα αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Προχωρούμε σε κινήσεις, εναρμονισμένες με τις δεσμεύσεις μας, πχ. για τις παράνομες ελληνοποιήσεις (γάλα, κρέας). Για όσοι επιμένουν να ελληνοποιούν παράνομα προϊόντα, θα είμαστε αμείλικτοι« συμπλήρωσε.

Μιλώντας για τον αριθμό 112, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «στην πλήρη του ανάπτυξη θα είναι σε λειτουργία στο τέλος του χρόνου. Η Πολ.Προστασία θα κρίνει ποιος είναι ο πιο πρόσφορος τρόπος ενημέρωσης των πολιτών, αν θα είναι το 112 ή το να χτυπήσουν οι καμπάνες. Το νέο σύστημα Πολιτικής Προστασίας θα είναι πλήρως έτοιμο στην επόμενη αντιπυρική περίοδο» αποκάλυψε.

Απαντώντας και πάλι σε ερώτηση για τις ροές προσφύγων από την Τουρκία και στα μέτρα που σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός ανέφερε «υπάρχει θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που επισκέφθηκα. Θεωρώ ότι η ΕΕ θα κινηθούν στην κατεύθυνση της αλληλεγγύης. Πρέπει να υπάρξει ενιαίο πλαίσιο ελέγχου των συνόρων με την Frontex, υπάρχουν διαφωνίες. Όντως υπάρχει χαλάρωση των ελέγχων, δείχνουν οι αυξημένες ροές από Τουρκία. Η Ευρώπη πρέπει να βρει μια ισορροπία, να φυλάμε τα σύνορά μας, να διαχειριζόμαστε το ζήτημα με αλληλεγγύη, να εφαρμόζουμε πολιτικές επιστροφών, πιο τολμηρές/εμπροσθοβαρείς ως προς τις αιτίες της μετανάστευσης, τη φτώχεια και ανέχεια στην Αφρική» πρόσθεσε.

Για τα «κόκκινα» δάνεια

Σε ερώτηση για τα δάνεια των τραπεζών, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «για να απελευθερώσουν οι τράπεζες κεφάλαια και δανεισμό, πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των κόκκινων δανείων. Θα θέσουμε πολύ φιλόδοξους στόχους στις τράπεζες για να το κάνουν. Ως προς τους παλιούς μετόχους, δεν νοείται ν υπάρχουν επιχειρηματίες που χρεοκόπησαν τις επιχειρήσεις τους & ζουν άνετα. Οι τράπεζες πρέπει να είναι αμείλικτες».

Απαντώντας στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ για τα ζητήματα ασφάλειας και τη μεταφορά των φυλακών Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «ρωτήστε τον κ Τσίπρα πώς αντιλαμβάνεται την αντιπολιτευτική του τακτική.

Είναι ζήτημα σωστής λειτουργίας της αστυνομίας, που είναι σύμμαχος του πολίτη. Φαινόμενα υπέρβασης ως προς τις αρμοδιότητές της θα αντιμετωπιστούν πολύ αυστηρά από την ίδια την αστυνομία. Η μεταφορά των φυλακών Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο θα γίνει σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία» συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για το Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης (ΒΟΑΚ), ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως είναι προσωπική του δέσμευση και θα γίνει.

Το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν ατελές και πολύ πρόχειρο, είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: Θα μελετήσουμε δυνατότητες χρηματοδότησης αυτού του αυτοκινητοδρόμου και ενδεχομένως να αξιοποιήσουμε έσοδα από επεκτάσεις άλλων συμβάσεων παραχώρησης για να χρηματοδοτήσουμε το συγκεκριμένο έργο το οποίο είναι ένα έργο πνοής για την Κρήτη.

Για το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ο πρωθυπουργός αρκέστηκε να πει πως «είναι προτεραιότητά μας η προστασία της πρώτης κατοικίας και σκοπεύουμε να επεκτείνουμε το πλέγμα προστασίας για τους δανειολήπτες.

Οι πλειστηριασμοί θα πρέπει να ξεκινήσουν από συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν ανήκουν στις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες» πρόσθεσε.».

Εξάλλου και απαντώντας σε ερώτηση για την ταινία του Κώστα Γαβρά για τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Μητσοτάκης είπε δηκτικά πως «θα την δω, σίγουρα θα έχει κάποιο ενδιαφέρον αν και εντύπωσή μου είναι ότι είναι μονομερής. Καλό είναι να διαβάσει κανείς και βιβλία που γράφτηκαν για εκείνη την περίοδο. Θα με ενδιέφερε πολύ να δω αν στην ταινία του κ Γαβρά εμφανίζεται ο κ Καμμένος ή ο κ Πετσίτης» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Σε νέα ερώτηση για το μετρό της Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «διαβουλεύτηκα με τους οικονομικούς φορείς και το νέο δήμαρχο. Προχωράμε στο σχέδιο που προκρίνουμε, με τη στήριξη των φορέων της πόλης. Και η πόλη πρέπει να αποφασίσει τι θέλει για το μετρό. Εντύπωσή μου είναι ότι στηρίζουν την λύση που προκρίνουμε».

Απαντώντας σε ερώτημα για το εάν φοβάται κάτι για την κυβέρνηση του, με αφορμή τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο πρωθυπουργός είπε πως «δεν έχω αυταπάτες, ξέρω ότι συχνά οι κυβερνήσεις έχουν ένα μήνα του μέλιτος. Στόχος μας, να γίνει 4ετία του μέλιτος.Αν με χαροποιεί κάτι, είναι όταν συναντώ ανθρώπους που λένε ότι αν ήξεραν τι θα κάναμε, θα μας ψήφιζαν. Το πόδι θα είναι στο γκάζι και θα τρέχουμε γρήγορα γιατί τα προβλήματα είναι πολλά και πρέπει να τα λύσουμε.

Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψω στον εαυτό μου οποιοδήποτε εφησυχασμό ή αλαζονεία» συμπλήρωσε.

«Δεν θα είμαστε στο 1/5 για τις προσλήψεις στο Δημόσιο»

Σε ερώτημα για τις προσλήψεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «το τι συνιστά δρομολογημένη πρόσληψη, είναι υπό συζήτηση. Οι εξαγγελθείσες από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν καν κοστολογημένες. Πρέπει να έχουμε πρώτα μια πλήρη καταγραφή των αναγκών της εκπαίδευσης και μετά θα προχωρήσουμε.

Ο κανόνας 1 προς 1 έχει ξεπεραστεί, ωστόσο πρέπει να πω ότι δεν πρόκειται να ισχύσει το 1 προς 5 για προσλήψεις/αποχωρήσεις, γιατί μπορούμε να κινηθούμε σε καλύτερα επίπεδα» Αλλά πρέπει να δούμε τις ουσιαστικές ανάγκες».

Επενδύσεις στη Δυτική Μακεδονία

Απαντώντας σε ερώτημα για το σχέδιο της κυβέρνησης στη Δυτική Μακεδονία, με δεδομένο το σχέδιο της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «το σχέδιο θα παρουσιαστεί από τη διοίκηση της ΔΕΗ και το αρμόδιο υπουργείο. Με ενδιαφέρει να το αξιοποιήσουμε στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδίου για την περιοχή.

Η δυτική Μακεδονία έχει πλεονεκτήματα, είναι κοντά στα ενεργειακά δίκτυα, ενδεχομένως μπορεί να προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ή να γίνει κέντρο μεταποίησης.

Δεν έχουμε κάτι που να κρατάει την Ελλάδα μακριά από παραγωγικές επενδύσεις όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες» συμπλήρωσε.

Το τρίπτυχο για τις επενδύσεις

Μιλώντας και πάλι για την προσέλκυση των επενδύσεων, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «δεν αρκεί η μείωση εισφορών για προσέλκυση επενδύσεων. Έχουμε μια συνολική αναπτυξιακή στρατηγική για: 1. αλλαγή δημοσιονομικού μείγματος, 2. διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, 3. τράπεζες».

Για τις μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες και ΦΠΑ, ο πρωθυπουργός είπε πως «το τέλος τη θητείας μας θα μας βρει με μειωμένο ΦΠΑ. Συζητούμε με τα αρμόδια υπουργεία ελαφρύνσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες. Σύντομα θα γίνουν εξαγγελίες».

Απαντώντας σε ερώτηση για το μέλλον των ΕΛΤΑ, υποστήριξε ότι «θα έχουμε σύντομα το σχέδιο εξυγίανσης. Ήδη στους προϋπολογισμούς του ΥΠΟΙΚ για το 2019 υπάρχει κονδύλι για έκτακτη στήριξη των ΕΛΤΑ ώστε να μην καταρρεύσουν τελείως».

«Θα τσακίσουμε το παρεμπόριο»

Σε σχόλιο για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο πρωθυπουργός είπε πως θα ωφεληθούν από τη μείωση της φορολογίας, προσθέτοντας πως «όλες οι επιχειρήσεις είναι ωφελημένες από τη μείωση του φόρου. Το παραεμπόριο είναι ένα οργανωμένο έγκλημα, έχω δώσει οδηγίες στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να το τσακίσουμε».

Μιλώντας για την υπόθεση Novartis, o κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «δεν πρόκειται να σχολιάσω ζητήματα που αφορούν τη δικαιοσύνη. Εκεί που παρεμβαίνει η Βουλή, το κάνει με τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ιδιότητά της.

Η υπόθεση πατάει σε ένα πραγματικό σκάνδαλο, πάνω στο οποία στήθηκε μια σκευωρία. Ακόμα δεν έχουμε φτάσει στο σημείο διερεύνησης της από τη Βουλή».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία, υποστήριξε πως «περιμένω να δω έμπρακτη αλλαγή στάσης απέναντι στην ελληνική μειονότητα.

Τα ζητήματα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι εξαιρετικά κρίσιμα για την ενταξιακή διαδικασία. Η Ευρώπη συνολικά, όχι η Ελλάδα, δεν πιστεύω ότι θα δεχτεί οποιαδήποτε έκπτωση.».

Σε σχόλιο για τη φοροδιαφυγή, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «δίνουμε μεγάλη έμφαση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και τιμολογήσεις. Οι έλεγχοι δεν γίνονται μόνο με ελεγκτές στο δρόμο αλλά & με ανάλυση δεδομένων από την ΑΑΔΕ. Οι έλεγχοι δεν χρειάζεται να γίνεται μόνο σε υποθέσεις από το βαθύ παρελθόν, για ποσά που δεν μπορούν να εισπραχθούν, αλλά στο σήμερα».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις του με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ο πρωθυπουργός είπε πως «δεν έχω καμία ιδιαίτερη σχέση με τον κ.Μαρινάκη. Τον χαιρέτησα [χτες] μπαίνοντας στο ξενοδοχείο, όπως και καμιά εκατοστή άλλους. Δουλειά μου είναι να θέτω κανόνες για τους όρους του επιχειρηματικού παιχνιδιού. Αν έπρεπε να απαντώ σε κάθε fake news που διακινείται δεν θα έπρεπε να κάνω τίποτα άλλο».

Αν σου άρεσε κάνε