Μητσοτάκης: Μέτρα-ανάσα και μήνυμα ταχύτητας!

Μητσοτάκης: Μέτρα-ανάσα και μήνυμα ταχύτητας!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:49 Δημιουργία 09/09/19, 07:40
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Με μια κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου ο πρωθυπουργός έδωσε από τη Θεσσαλονίκη και τη διπλή δημόσια παρέμβαση που έκανε στο πλαίσιο της ΔΕΘ το στίγμα των προθέσεων του για τη νέα διακυβέρνηση που «μέτρα» ήδη δυο μήνες «ζωής».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να ακολουθήσει την πεπατημένη και παρουσίασε συγκεκριμένα μέτρα - πολιτικές - επιλογές για την επόμενη χρόνια.

Ο ορίζοντας των δεσμεύσεων του αφορά τους επόμενους 12 μήνες και όπως είπε και ο ίδιος, στην ερχόμενη ΔΕΘ θα έχει την ευκαιρία να κάνει τον δικό του απολογισμό, δημόσια, για το εάν υλοποίησε τα όσα το Σαββατοκύριακο που πέρασε, εξήγγειλε.

Είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός δεν αξιοποίησε το βήμα της ΔΕΘ για γενικόλογες εξαγγελίες με ορίζοντα 4ετίας.

Το ρίσκο του κ. Μητσοτάκη αφορά προφανώς την υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε, με δεδομένο μάλιστα ότι το χρονικό διάστημα που ο ίδιος έθεσε για την υλοποίησή τους, είναι πολύ κοντά.

Σε ό,τι αφορά την ουσία, ο κ. Μητσοτάκης τόσο με την ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου, όσο και με την χθεσινή του συνέντευξη, επέμεινε στο τρίπτυχο:

-μείωση φόρων

-προσέλκυση επενδύσεων - τόνωση της απασχόλησης

-εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος ασφαλείας στην χώρα, γεγονός που αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την ευημερία

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, η αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή, η μείωση των φορολογικών συντελεστών, η μείωση του φόρου των πρώτων 10.000 για κάθε μισθωτό αλλά και η παροχή επιδόματος 2000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται, είναι μέτρα που στοχεύουν σαφώς σε αυτό που ονομάζεται «μεσαία τάξη».

Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να στηρίξει το συγκεκριμένο, μεγάλο τμήμα της κοινωνίας. που δοκιμάστηκε από τις μνημονικές πολιτικές και θεωρεί πως πολιτικά αυτό ακριβώς το τμήμα είναι πιο κοντά στη ΝΔ και στη φιλελεύθερη ιδεολογία.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο πρωθυπουργός ήταν σκοπίμως ασφαλής σε δυο ζητήματα: στο ενδεχόμενο σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα όσα έγιναν το καλοκαίρι του 2015, αλλά και για το πρόσωπο που θα προτείνει για την πρόεδρο της Δημοκρατίας την άνοιξη του 2020.

Ως προς το πρώτο, ο ίδιος εξήγησε ότι στόχος του είναι να κοιτάει μπροστά, ενώ για το δεύτερο απάντησε πως «κάθε πράγμα στον καιρό του».

Σημείωσε με νόημα, ωστόσο , ότι της προεδρικής εκλογής θα έχει προηγηθεί η αναθεώρηση του Συντάγματος και ως εκ τούτου θα υπάρξει η δυνατότητα ανάδειξης προέδρου και με απλή πλειοψηφία των 151 εδρών.

Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης επιμένει στην ανάγκη στήριξης του νέου εκλογικού νόμου, που θα φέρει η ΝΔ στη Βουλή και εκτίμησε ότι εάν αυτή η πρόταση δεν υποστηριχθεί από 200 βουλευτές, έτσι ώστε να μπορέσει να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, τότε η επόμενη ανάρτηση, το 2023 όπως είπε, θα είναι διπλή, καθώς η χώρα δεν θα κυβερνηθεί με απλή αναλογική και θα απαιτηθεί νέα εκλογική διαδικασία.

Συμπερασματικά, το μήνυμα που επεδίωξε να εκπέμψει ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ, είναι πως στόχος του είναι η αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση των πολιτικών, αλλά και η ταχύτητα. Σύμμαχός του στην πορεία προς την ανάπτυξη θα είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, θέμα για το οποίο είπε πως η συζήτηση στους κόλπους της Ευρώπης έχει ήδη ξεκινήσει.

Αν σου άρεσε κάνε