Αυτά τα νομοσχέδια «έρχονται» στη Βουλή τον Σεπτέμβριο

Αυτά τα νομοσχέδια «έρχονται» στη Βουλή τον Σεπτέμβριο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:23 Δημιουργία 10/09/19, 09:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Σειρά πολιτικών πρωτοβουλιών και νομοσχεδίων ακολουθεί της παρουσίας του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς στην υλοποίηση του προγράμματός του.

Ο στόχος του είναι διπλός: Να πείσει τους εταίρους και δανειστές για την αξιοπιστία της πολιτικής του, γεγονός που - όπως ο ίδιος έχει δηλώσει ρητά - θα βοηθήσει αποφασιστικά στην υλοποίηση του βασικού αιτήματος τη χώρας για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και αφετέρου να στηρίξει τη δοκιμαζόμενη μεσαία τάξη. Σύμφωνα με πληροφορίες του Xrimaonline.gr, εντός του τρέχοντος μηνός πρόκειται να καταθέτουν στην Βουλή τα εξής νομοσχέδια:

-Επενδυτικός νόμος: Πρόκειται για διατάξεις, που διευκολύνουν την ένταξη επιχειρήσεων, περιορίζουν την γραφειοκρατία και δημιουργούν προϋποθέσεις για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Μέσα στον νόμο αυτό θα υπάρξουν και φορολογικά κίνητρα για όσους θέλουν να μεταφέρουν τα χρήματά τους στις ελληνικές τράπεζες (στα πρότυπα της Κύπρου). Το νομοσχέδιο που είναι ήδη έτοιμο, φέρει την υπογραφή του Άδωνι Γεωργιάδη.

-Φορολογικό: Θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη διαμόρφωση μιας πάγιας ρύθμισης για τις οφειλές προς την εφορία, η οποία θα έχει διάρκεια 24 μηνών (αντί για 12 που ισχύει σήμερα), σχετικά περιορισμένα επιτόκια και πιθανώς διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων.

-Ψήφος των ομογενών: Πρόκειται για μία ακόμη προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού, που είχε ως στόχο τη συμμετοχή στα κοινά της πατρίδας όλων εκείνων που τα τελευταία χρόνια αναγκάστηκαν να φύγουν λόγω της οικονομικής κρίσης. Το νομοσχέδιο, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας του, το χειρίζεται ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος μέσα στον Οκτώβριο θα παρουσιάσει και το νέο εκλογικό νόμο, που θα αποτελέσει αντικείμενο των συναντήσεων κορυφής που θα έχει ο πρωθυπουργός, προκειμένου να επιδιώξει την συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό χθες ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας θα δώσει τις αμέσως προσεχείς ημέρες και το «εναρκτήριο λάκτισμα» για την εκκίνηση της τελικής φάσης της συνταγματικής αναθεώρησης.

Στόχος του είναι η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, γεγονός που απελευθερώνει την κυβέρνηση ενόψει της προεδρικής εκλογής την ερχόμενη άνοιξη, καθώς θα έχει αποσυνδεθεί πλέον η ανάδειξη του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα της χώρας από το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Η χρονιά θα κλείσει νομοθετικά, με την κατάθεση του πρώτου προϋπολογισμού από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το προσχέδιο θα κατατεθεί από τον Χρήστο Σταϊκούρα στα μέσα Οκτώβρη και θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα και τις φοροελαφρύνσεις, που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ .

Αν σου άρεσε κάνε