Έρχονται 2+1 «καυτές» εξεταστικές επιτροπές

Έρχονται 2+1 «καυτές» εξεταστικές επιτροπές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:37 Δημιουργία 11/09/19, 09:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

2+1 εξεταστικές επιτροπές σχεδιάζει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, χωρίς όμως ακόμη να αποκαλύπτει τον χρόνο εκδήλωσης των πρωτοβουλιών αυτών.

Οι εξεταστικές επιτροπές που θεωρούνται βέβαιο ότι θα προχωρήσουν, θα αφορούν την υπόθεση της Νovartis και την κατάσταση στη ΔΕΗ, ενώ δεν έχει «κλειδώσει» ακόμη το ενδεχόμενο σύστασης ανάλογης επιτροπής για τα όσα συνέβησαν το δραματικό καλοκαίρι του 2015.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο πλαίσιο της ΔΕΘ, επεσήμανε πως στόχος του είναι να κοιτάζει μπροστά και όχι στο παρελθόν, σημειώνοντας πως οι πολίτες γνωρίζουν πλέον καλά το τι συνέβη το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και το έκριναν στις τελευταίες εκλογές.

Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τη ΔΕΗ.

Εικοσιτέσσερις ώρες μετά την τοποθέτησή του στη Θεσσαλονίκη, δύο κορυφαίοι υπουργοί οι κ.κ. Γεραπετρίτης και Χατζηδάκης επέμειναν ότι το ζήτημα της έρευνας για την ΔΕΗ είναι ανοιχτό, ειδικά μάλιστα μετά από την αποκάλυψη της επιστολής της οικονομικής διευθύντριας της επιχείρησης για την οικονομική κατάσταση, τα χρέη και τα ελλείμματα που δημιουργήθηκαν την τελευταία 4ετία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Xrimaonline.gr, η τελική απόφαση της πλειοψηφίας θα κριθεί από την στάση του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του σχεδίου αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ. Εάν αναγνωρίσει έστω μέρος της ευθύνης που είχε ως κυβέρνηση, τότε ίσως η ΝΔ να επιλέξει να προχωρήσει χωρίς να πολώσει το κλίμα.

Σε αντίθετη περίπτωση και εάν συνεχιστούν οι κατηγορίες περί ξεπουλήματος, εξυπηρετήσεις ιδιωτικών συμφερόντων κλπ , τότε η πλειοψηφία θα ανοίξει το θέμα, ζητώντας εξηγήσεις και πιθανώς και την διερεύνηση πολιτικών ευθυνών.

Σε ό,τι αφορά τη Novartis, σημαντικά στελέχη της ΝΔ, όπως είναι οι δυο πρώην πρωθυπουργοί κ.κ. Σαμαράς και Πικραμμένος αλλά και ο κ. Γεωργιάδης, έχουν μιλήσει ευθέως για σκευωρία.

Ο κ. Σαμαράς, μάλιστα, ο οποίος κατέθεσε χθες στον Άρειο πάγο για τις καταγγελίες περί παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη, επέμεινε ότι η αλήθεια θα λάμψει και πως ο ίδιος θα πάει το θέμα μέχρι το τέλος.

Ο ίδιος παραδέχθηκε δημόσια ότι κατονόμασε τους κ.κ. Τσίπρα και Παπαγγελόπουλο, ως οργανωτές της επίθεσης εναντίον του και εναντίον μελών της οικογένειάς του, θεωρώντας δεδομένο ότι εάν υπάρχουν ευθύνες πολιτικών προσώπων και η Δικαιοσύνη στείλει τον φάκελο στη Βουλή, τότε η πλειοψηφία θα ζητήσει την σύσταση εξεταστικής και ίσως και προανακριτικής επιτροπής.

Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει πολύ καλά ότι τέτοιου είδους επιλογές θα πολώσουν το πολιτικό κλίμα και επί του παρόντος, αναμένει από τον ΣΥΡΙΖΑ να καταλήξει στο ύφος της αντιπολίτευσης, που θα ασκήσει το επόμενο διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός έχει μπροστά του τώρα κρίσιμα νομοσχέδια, καθώς και την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Συντάγματος. Άρα, οι όποιες κινήσεις γίνουν από την πλειοψηφία, δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν το τέλος του έτους, όποτε θα έχει κλείσει η αναθεώρηση και θα έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος μεγάλος κύκλος των νομοθετικών πρωτοβουλιών.

Αν σου άρεσε κάνε