Μήνυμα ενίσχυσης της συνεργασίας Ελλάδας - Βουλγαρίας από τον Δένδια

Μήνυμα ενίσχυσης της συνεργασίας Ελλάδας - Βουλγαρίας από τον Δένδια

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:39 Δημιουργία 11/09/19, 15:31

Την περαιτέρω συνεργασία της Ελλάδας με τη Βουλγαρία σε όλους τους τομείς, με αιχμή τις σχέσεις καλής γειτονίας και την οικονομία, υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας την Τετάρτη, μετά από τη συνάντηση που είχε στη Σόφια με την Βουλγάρα υπουργό Εξωτερικών, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα.

Στις σχετικές δηλώσεις του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως «είμαστε στενοί εταίροι και σύμμαχοι. Σήμερα διαδραματίζουμε μείζονα ρόλο υπέρ της σταθερότητας και της ανάπτυξης της περιοχής μας και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνεισφέρουμε στην ευρωπαϊκή πορεία των γειτόνων μας.

Είναι, επομένως, πολύ φυσικό αμφότερες οι χώρες μας να έχουν την πρόθεση να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο. Το επόμενο έτος, όπως επισημάνατε κατά τις συνομιλίες μας, θα εορτάσουμε την 140η επέτειο από τη σύναψη των διπλωματικών μας σχέσεων. Αυτή θα είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να θέσουμε τις βάσεις για μια ακόμη περισσότερο ουσιαστική και αμοιβαία επωφελή συνεργασία.

Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των σημαντικότερων επενδυτών στη Βουλγαρία. Ενθαρρύνουμε πάντα τις ελληνικές επενδύσεις στη φίλη χώρα σας, ενώ ταυτοχρόνως, προσκαλούμε τους Βούλγαρους εν δυνάμει επενδυτές στην Ελλάδα.

Με την Υπουργό, κ. Ζαχαρίεβα ανταλλάξαμε απόψεις γύρω από ένα ευρύ φάσμα διμερών, ευρωπαϊκών και περιφερειακών ζητημάτων.

Επιπλέον, συζητήσαμε θέματα που άπτονται των διαφόρων πολυμερών σχημάτων συνεργασίας, στα οποία συμμετέχουν και οι δύο χώρες. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα είναι έτοιμη να φιλοξενήσει το 4ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, το οποίο θα δώσει νέα ώθηση στη συνεργασία μας.

Όσον αφορά τα ζητήματα της ΕΕ, συζητήσαμε τις ποικίλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ένωση, ιδίως κατά την τρέχουσα περίοδο.

Η συνάδελφός μου κι εγώ συζητήσαμε, επίσης, και για ενεργειακά ζητήματα.

Επανέλαβα την επιθυμία της κυβέρνησής μας για ολοκλήρωση της διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας για το έργο του Διασυνδετήριου Αγωγού Φυσικού Αερίου (Gas Interconnector Greece - Bulgaria (IGB)). Επιπλέον, υπογράμμισα στη συνάδελφό μου -και είχα την ευκαιρία να ενημερώσω και τον Πρωθυπουργό εν προκειμένω- ότι υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες της Βουλγαρίας να καταστεί μέλος της Ευρωζώνης και της περιοχής Schengen.

Ως πυλώνας σταθερότητας και συνεργασίας στα Βαλκάνια, η Ελλάδα ήταν πάντα ένθερμος υποστηρικτής της πολιτικής διεύρυνσης της ΕΕ. Ενθαρρύνουμε και υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρούνται τα σχετικά κριτήρια και η αιρεσιμότητα που έχουν καθοριστεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, και σχετικά με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην πλήρη και συνεπή εφαρμογή της συνθήκης των Πρεσπών.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να αναφέρω ότι ενημέρωσα την Υπουργό, κ. Ζαχαρίεβα, σχετικά με την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή. Όπως γνωρίζετε, παρά τα ισχυρά και σαφή μηνύματα της ΕΕ, καθώς και τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας, όπως αυτές έχουν ρητά εκφραστεί, η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο με τις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητές της εντός των χωρικών υδάτων και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Δημοκρατίας της Κύπρου, η οποία είναι κράτος-μέλος της ΕΕ. Επιδεικνύει, επίσης, μια ολοένα και πιο επικίνδυνη συμπεριφορά στην περιοχή του Αιγαίου» κατέληξε ο κ. Δένδιας.

Αν σου άρεσε κάνε