Ιδιωτικοποιήσεις: Μετά το «Ελ. Βενιζέλος», τί;

Ιδιωτικοποιήσεις: Μετά το «Ελ. Βενιζέλος», τί;

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:56 Δημιουργία 12/09/19, 09:52
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Τον φάκελο των ιδιωτικοποιήσεων ανοίγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεπής με τις προεκλογικές εξαγγελίες του για μικρότερο κράτος και για προσέλκυση ξένων κεφαλαίων μέσω των επενδύσεων, ακόμη και σε εταιρείες που σήμερα αποτελούν ιδιοκτησία του δημοσίου.

Η πρώτη κίνηση αφορά την πώληση του 30% του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», μια απόφαση που ελήφθη χθες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Xrimaonline.gr, θα ακολουθήσουν εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας (ΕΑΒ, ΕΛΒΟ), για τις οποίες θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής.

Το θέμα το χειρίζονται ήδη οι υπουργοί Άμυνας και Ανάπτυξης κ.κ. Παναγιώτοπουλος και Γεωργιάδης και στο σχεδιασμό τους περιλαμβάνονται και άλλες εναλλακτικές επιλογές, όπως η πώληση του μάνατζμεντ και η διατήρηση του πλειοψηφικού πακέτου μετόχων στο δημόσιο, η συνεργασια δημοσίου - ιδιωτών, μετά από την εξυγίανση των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ξεκινά τις επόμενες εβδομάδες η επαναπροώθηση παλαιότερου σχεδίου περί μακροχρόνιας μίσθωσης των «Ξενία», αλλά και η πώληση μέσω της μακροχρόνιας μίσθωσης, επίσης, μαρίνων σε ελληνικά νησιά.

Η σχετική λίστα με τις υπό ιδιωτικοποίηση εταιρείες αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Νοέμβριο και οι σχετικές προσκλήσεις ενδιαφέροντος να έχουν απευθυνθεί στην αρχή του νέου έτους.

Τα μεγάλα «αγκάθια», πάντως, αφορούν μεγαλύτερες εταιρείας του δημοσίου. Η ΔΕΗ εξαιρείται επί του παρόντος, με δεδομένο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο εξυγίανσης, που έχει ανακοινώσει ο κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Σε επόμενη φάση, ωστόσο, δεν αποκλείεται να επανέλθει το σχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ, κάτι άλλωστε που έχει αποφασιστεί την περίοδο 2012-2104.

Τα ΕΛΤΑ είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, και εκεί τα ελλείμματα δεν είναι μικρά. Σχέδιο ιδιωτικοποίησης υπήρχε και κατά το πρόσφατο παρελθόν, αλλά επίσης δεν προχώρησε και τώρα αναζητείται επειγόντως ένα ακόμη σχέδιο διάσωσης της εταιρείας.

Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, σχεδιάζει να προχωρήσει στις ιδιωτικοποιήσεις άμεσα, προκειμένου να εκμεταλλευθεί το θετικό momentum για την ελληνική οικονομία (μείωση επιτοκίων δανεισμού, θετική προοπτική δεικτών, καλό κλίμα στο εξωτερικό) αλλά και να προλάβει τυχόν υφεσιακό κλίμα στην ευρωπαϊκή οικονομία, που μοιραία θα επηρεάσει τους ξένους επενδυτές . Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν φοβούνται αντιδράσεις στο εσωτερικό, καθώς δηλώνουν ότι κανείς δεν θα αιφνιδιαστεί, αφού οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούσαν βασικό πυλώνα του προεκλογικού λόγου της ΝΔ. Την ευθύνη για την υλοποίηση του σχεδιασμού την έχει αναλάβει προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης και σημαντικό ρόλο θα έχουν οι κ.κ. Σταϊκούρας και Γεωργιάδης.

Αν σου άρεσε κάνε