Όλο και πιο κοντά στην εξεταστική για τη Novartis

Όλο και πιο κοντά στην εξεταστική για τη Novartis

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:24 Δημιουργία 13/09/19, 09:21
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Στην τελική ευθεία για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση της Novartis φαίνεται ότι βρίσκεται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία μετά και τις νέες καταγγελίες του ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού κ. Αγγελή και τις καταθέσεις στον Άρειο Πάγο των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου.

Η ΝΔ που από την πρώτη στιγμή είχε μιλήσει ανοιχτά για την μεγαλύτερη σκευωρία που έχει στηθεί ποτέ, προσανατολίζεται στο να κάνει το επόμενο βήμα, αναζητώντας πολιτικές ευθύνες πίσω από την όλη υπόθεση με τους μάρτυρες με τις κουκούλες, τις καταγγελίες για βαλίτσες στο Μέγαρο Μαξίμου, κλπ.

Ουσιαστικά, εάν οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για την πρώτη εξεταστική επιτροπή, που θα προκαλέσει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καθώς ο κ. Μητσοτάκης δεν φάνηκε διατεθειμένος να ανοίξει το φάκελο «Καλοκαίρι 2015».

Για τη ΔΕΗ, το ενδεχόμενο παραμένει ανοιχτό, όπως είχε γράψει το Xrimaonline.gr, αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα τηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι του σχεδίου αναδιάρθρωσης, που προωθεί η κυβέρνηση.

Για τη Novartis, ο κ. Σαμαράς είναι βέβαιο ότι θα πρωτοστατήσει στη διαδικασία συγκρότησης της εξεταστικής επιτροπής, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα συμπράξει και το κίνημα αλλαγής με δεδομένο ότι στο στόχαστρο είχαν τεθεί δυο κορυφαία στελέχη του κόμματος, οι κ.κ. Βενιζέλος και Λοβέρδος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και τα τρία αυτά πολιτικά πρόσωπα είχαν κατάθεσε μηνύσεις κατά των κ.κ. Τσίπρα και Παπαγγελόπουλου, ενώ είχαν εμπλέξει και ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς.

Στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχει ισχυρή πλειοψηφία, που ζητεί την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και δεν είναι τυχαίο ότι στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι υπουργοί, κ.κ. Γεωργιάδης και Βορίδης καθώς και ο κ. Πλεύρης. Οι δυο υπουργοί, μάλιστα, έχουν ήδη προαναγγείλει την σύσταση εξεταστικής και δεν αποκλείουν η επιτροπή να αναβαθμιστεί σε προανακριτική.

Επίσης, το Μέγαρο Μαξίμου δεν εμπλέκεται στην όλη συζήτηση με δεδομένο ότι σταθερή θέση του πρωθυπουργού είναι πως πρόκειται για μια κοινοβουλευτική διαδικασία, στην οποία δεν αναμιγνύεται η κυβέρνηση.

Εκ των πραγμάτων, όμως, εάν η υπόθεση φτάσει στη Βουλή (κάτι που θα γίνει σύμφωνα με πληροφορίες πριν από το τέλος του έτους), τότε η πολιτική πόλωση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Αν σου άρεσε κάνε