Υπόθεση Novartis: Γιατί αποφασίστηκε προανακριτική μόνο για τον Παπαγγελόπουλο

Υπόθεση Novartis: Γιατί αποφασίστηκε προανακριτική μόνο για τον Παπαγγελόπουλο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:47 Δημιουργία 18/09/19, 09:41
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Εκτός «κάδρου» αφήνει τον Αλέξη Τσίπρα η ΝΔ σε ό,τι αφορά την υπόθεση Novartis και τις ενδεχόμενες πολιτικές ή και ποινικές ευθύνες για την καταγγελλόμενη σκευωρία.

Μια ημέρα πριν ο φάκελος της υπόθεσης ανοιχθεί στη Βουλή, η κυβέρνηση έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα είναι στη λίστα των υπό έρευνα πολιτικών προσώπων της εξεταστικής ή της προανακριτικής επιτροπής, που θα αποφασιστεί σήμερα, Τετάρτη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε συνεργάτες του αργά χθες το απόγευμα, κατέστησε σαφές ότι οι πρωθυπουργοί κρίνονται από τους πολίτες. «Εγώ τους πολιτικούς μου αντιπάλους δεν τους στέλνω στα δικαστήρια. Οι πρωθυπουργοί κρίνονται στις κάλπες , στις συνειδήσεις των πολιτών και στις σελίδες της ιστορίας».

Η τοποθέτηση αυτή του κ. Μητσοτάκη επιβεβαιώνει πλήρως το προχθεσινό δημοσίευμα του Xrimaonline.gr, που ανέφερε ότι η πλειοψηφία θα επικεντρώσει την έρευνα στον κ. Παπαγγελόπουλο και εφόσον προκύψουν νέα στοιχεία, τότε θα επεκταθεί και σε αλλά πολιτικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία καταλήγει στην πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής (πιο αναβαθμισμένη επιτροπή σε σχέση με την εξεταστική) και με βασικό πρόσωπο υπό διεύρυνση τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης.

Η επιλογή αυτή έγινε, προκειμένου να καμφθούν και οι ενστάσεις των υπέρμαχων της σκληρής γραμμής, μεταξύ των οποίων και του Αντώνη Σαμαρά.

Στην προανακριτική θα κληθούν προφανώς όλοι οι ανώτατοι εισαγγελικοί λειτουργοί, που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση, με πρώτους στον κατάλογο τον κ. Αγγελή και την κυρία Τουλουπάκη.

Φυσικά θα κληθεί και ο κ. Παπαγγελόπουλος και πιθανώς η πρώην επικεφαλής του τμήματος καταπολέμησης της διαφθοράς, κυρία Ελ. Ράικου, που είχε μιλήσει πρώτη για τον «Ρασπούτιν» στη Δικαιοσύνη.

Ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει εντολή σε όλα τα μέλη της κυβέρνησης να μείνουν μακριά από δημόσιες παρεμβάσεις και τοποθετήσεις σχετικά με το έργο της επιτροπής και θα καλέσει όλους τους βουλευτές της ΝΔ να αφήσουν την έρευνα να εξελιχθεί.

Έγκυροι νομικοί, πάντως, συμπλήρωναν αργά χθες το βράδυ ότι την ίδια ώρα με την προανακριτική θα «τρέχει» και η παράλληλη έρευνα της Δικαιοσύνης, που διενεργείται μετά από τις μηνύσεις που έχουν υποβάλλει κατά των κ.κ. Τσίπρα, Παπαγγελόπουλου και Τουλουπάκη οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Λοβέρδος.

Ο τελευταίος προανήγγειλε χθες ότι θα υποβάλλει μήνυση και κατά της εισαγγελικής λειτουργού, προκειμένου - όπως είπε - να κρίνει πράξεις και παραλείψεις ο φυσικός της δικαστής.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα πάντως, την πρόταση για προανακριτική επιτροπή που θα ανακοινώσει σήμερα ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ κ. Σταύρος Καλαφάτης, θα υποστηριχτεί και από το ΚΙΝΑΛ και ίσως και από το κόμμα του κ. Βελόπουλου.

Αν σου άρεσε κάνε