Στο προσφυγικό «μέτωπο» η προσοχή του Μαξίμου

Στο προσφυγικό «μέτωπο» η προσοχή του Μαξίμου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 17:28 Δημιουργία 21/09/19, 14:25

Την ώρα που στο Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζονται πυρετωδώς για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όπου θα συναντηθεί με τους κκ. Τραμπ και Ερντογάν, το βάρος της κυβέρνησης πέφτει εξίσου και στο προσφυγικό «μέτωπο», καθώς παρατηρείται σημαντική αύξηση των μεταναστευτικών ροών.

Στο πλαίσιο αυτό, το πρωί του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη για το προσφυγικό υπό τον πρωθυπουργό.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσος, ο υφυπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Οι συναρμόδιοι υπουργοί κάνουν επισκόπηση της κατάστασης, εξετάζοντας την πορεία υλοποίησης των μέτρων που είχαν αποφασιστεί στο τελευταίο ΚΥΣΕΑ.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, από την περασμένη Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή, στη Λέσβο πέρασαν 1.383 άτομα που στο σύνολό τους ζήτησαν άσυλο. Το ίδιο διάστημα η Χίος υποδέχθηκε 345 άτομα και η Σάμος 564.

Στον καταυλισμό της Μόριας φιλοξενούνται πλέον και πάλι πάνω από 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες, την ώρα που οι υποδομές έχουν σχεδιαστεί να καλύπτουν περί τα 3.000 άτομα. Δεδομένης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, ο εκτελών χρέη διοικητή Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης ενημέρωσε την Εισαγγελία Πρωτοδικών ότι αδυνατεί να υποδεχθεί νεοεισερχόμενους.

Τα στοιχεία του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) το 2019 έως και τις 18 Σεπτεμβρίου έφτασαν στη χώρα μας 32.767 πρόσφυγες και μετανάστες. Πέρσι την ίδια περίοδο ο αριθμός ανερχόταν σε 22.261. Στην Ιταλία αντιθέτως οι αφίξεις ήταν μόλις 6.570, δηλαδή κατά τρεις φορές λιγότερες σε σχέση με πέρυσι. Η Ισπανία υποδέχθηκε 17.000 ανθρώπους, με τον αριθμό να είναι αισθητά μειωμένος σε σχέση με το 2018.

Αν σου άρεσε κάνε