Ενοχλημένος ο Βαρβιτσιώτης από τη στάση της Βόρειας Μακεδονίας

Ενοχλημένος ο Βαρβιτσιώτης από τη στάση της Βόρειας Μακεδονίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δημιουργία 23/09/19, 21:46

Την καθημερινή παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τα Σκόπια κατήγγειλε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στη Βουλή ενημερώνοντας παράλληλα πως η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε δύο διαβήματα διαμαρτυρίας προς την γειτονική χώρα την τελευταία εβδομάδα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου είπε πως «τώρα φαίνονται τα προβλήματα της Συμφωνίας των Πρεσπών».

«Τώρα που προσπαθούμε να εφαρμοστεί η συμφωνία και διαπιστώνουμε καθημερινά ότι η γειτονική χώρα παραβιάζει την Συμφωνία» ενώ παρέθεσε και συγκεκριμένο παράδειγμα: «σας ενημερώνω για σημερινό περιστατικό όπου ο επιτετραμμένος των Σκοπίων στο Τόκιο σε αρθρογραφία του περιγράφει το κράτος ως «Μακεδονία»».

«Όλα αυτά σε καθημερινή βάση προσπαθούμε να τα αναδεικνύουμε και να τα αντιμετωπίζουμε» πρόσθεσε σε άλλο σημείο ο κ. Βαρβιτσιώτης για να συμπληρώσει :«Μόνο την τελευταία εβδομάδα δυο φορές έγιναν διαβήματα με παραδείγματα παραβίασης της Συμφωνίας και στον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας και στον υπουργό Εξωτερικών. Αν ήταν άλλη κυβέρνηση σήμερα και συνέχιζε ο ΣΥΡΙΖΑ τίποτα από όλα αυτά δεν θα γίνονταν για την εξάλειψη αλυρτωτικών συμπεριφορών και στοιχείων. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Όταν λέμε να εφαρμοστεί η Συμφωνία δεν γίναμε υπέρμαχοι αλλά θέλουμε να προχωρήσει ταχύτατα η εξάλειψη των συμβόλων που προσβάλουν την κληρονομία μας».

Παράλληλα κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση πως απεμπόλησε τα βασικά διπλωματικά όπλα της Ελλάδας όπως είναι το βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

«Σήμερα στο πλαίσιο της αργής πορείας της γείτονας προς ΕΕ εμείς θα βάζουμε συνεχώς στοιχεία βελτίωσης της μεταξύ μας συμφωνίας. Σήμερα θα δώσουμε μάχη εφαρμογής της για να σταματήσουν να λένε τα μουσεία τους Μακεδονικά και να έχουν ταυτότητα Βορειομακεδόνες»» είπε.

Επίσης υπενθύμισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προειδοποιήσει πως «αν κυρωθεί η Συμφωνία δεν θα μπορεί να ακυρωθεί».

Αν σου άρεσε κάνε