Μητσοτάκης σε Ζάεφ: Θα σεβαστούμε τη συμφωνία των Πρεσπών

Μητσοτάκης σε Ζάεφ: Θα σεβαστούμε τη συμφωνία των Πρεσπών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 19:32 Δημιουργία 24/09/19, 19:21

Σε σχετικά χαμηλούς τόνους ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ζόραν Ζάεφ στη Νέα Υόρκη την Τρίτη, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να τονίζει στον ομόλογο του της Βόρειας Μακεδονίας πως η Αθήνα θα τηρήσει τη συμφωνία των Πρεσπών, ακόμα και εάν ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είχε αντιταχθεί στη συμφωνία όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ήμουν και παραμένω αρνητικός αλλά από τη στιγμή που αυτή η συμφωνία έχει ψηφιστεί και είναι μέρος του Διεθνούς Δικαίου, η ελληνική κυβέρνηση θα την τηρήσει» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Ακόμα, ο πρωθυπουργός τόνισε προς τον κ. Ζάεφ πως η Β. Μακεδονία πρέπει να τηρήσει τα όσα έχουν συμφωνηθεί αναφορικά με τα μακεδονικά προϊόντα.

Ο κ. Ζάεφ εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησής του να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, προσδοκώντας ταχύτερη υλοποίηση όλων των ανοιχτών ζητημάτων που συνδέονται με την ενταξιακή πορεία της χώρας του στην ΕΕ.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τον ομόλογο την αποφυγή προκλήσεων, ενώ οι δύο ηγέτες συζήτησαν και την ενταξιακή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Ζάεφ ανέφερε ότι η ομαλή υλοποίηση της Συμφωνίας θα βοηθήσει τις ελληνικές επενδύσεις στην χώρα του.

Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι και στο παρελθόν η μη ύπαρξη Συμφωνίας δεν εμπόδισε την ανάπτυξη ελληνικών επενδύσεων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Δένδιας και Νικόλα Ντιμιτρόφ.

Αν σου άρεσε κάνε