Ραντεβού Κυριάκου-Ερντογάν: Τι περιμένει η Αθήνα από την Άγκυρα

Ραντεβού Κυριάκου-Ερντογάν: Τι περιμένει η Αθήνα από την Άγκυρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:52 Δημιουργία 26/09/19, 09:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Ως ένα βήμα για μια ουσιαστική επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων στη βάση ενός αμοιβαίου σεβασμού και χωρίς τις απειλές περί χρήσης βίας χαρακτηρίζει η Αθήνα τη συνάντηση των του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν χθες στη Νέα Υόρκη.

Οι επιφυλάξεις για τη στάση της Άγκυρας ως προς μία σειρά θεμάτων προφανώς και παραμένουν, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της 45λεπτης συζήτησης των δύο ηγετών, ετέθησαν με ευθύτητα όλα τα ζητήματα της ελληνικής πλευράς.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι το κλίμα ήταν πολύ καλό και πως ο πρόεδρος της Τουρκίας έδειχνε να συμφωνεί με τις θέσεις της χώρα μας ως προς το προσφυγικό «μέτωπο».

Σε αυτό το σημείο, μάλιστα, ο Ερντογάν φαίνεται ότι αναγνώρισε το πρόβλημα, που προκαλείται στην Ελλάδα από τη μαζική προσφυγή στα ελληνικά νησιά από τα τουρκικά παράλια και ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να στηρίξει τις θέσεις του για περαιτέρω οικονομική ενίσχυση από την ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Τούρκος πρόεδρος ξεκίνησε να λέει ότι ο κ. Αναστασιάδης δεν διευκολύνει - με τις προτάσεις του - την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, για να τον διακόψει αμέσως ο Έλληνας πρωθυπουργός, λέγοντας ότι ο Κύπριος πρόεδρος εργάζεται πάντοτε αποτελεσματικά και οι θέσεις του στηρίζονται απολύτως από την Αθήνα.

Στην εφ’όλης της ύλης συζήτηση, ετέθη για μια ακόμη φορά το θέμα της επαναλειτουργίας της θεολογικής σχολής της Χάλκης. Ο Ερντογάν δήλωσε θετικός, αλλά ζήτησε να προχωρήσει και η λειτουργία τζαμιών στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η Τουρκία ήταν ανέκαθεν - σε φραστικό επίπεδο - υπέρ της επαναλειτουργίας της Χάλκης, αλλά ουδέποτε έχουν κάνει κάποια συγκεκριμένη κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά σημειώνει το ιδιαίτερα θετικό κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση, αλλά αναμένει να δει και συγκεκριμένες κινήσεις εκτόνωσης της έντασης από την πλευρά της Άγκυρας.

Ο περιορισμός προσφυγικών ροών, η εξάλειψη των δηλώσεων - απειλών χρήσης βίας, αλλά και η δραστική μείωση των παραβάσεων και των παραβιάσεων του εθνικού μας εναέριου χώρου, είναι σημεία που θα επιβεβαιώσουν την ειλικρίνεια των προθέσεων του Ταγίπ Ερντογάν.

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης ήταν απολύτως σαφής και ξεκάθαρος, όταν είπε πως η Ελλάδα είναι υπέρ των καλώς σχέσεων με τους γείτονες, υπέρ της ενδυνάμωσης των εμπορικών συναλλαγών και της οικονομικής συνεργασίας, αλλά είναι και αποφασισμένη να απαντά στις προκλήσεις.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος ολοκληρώνει το ταξίδι του στις ΗΠΑ με τη συμμετοχή του σε διεθνή οικονομικά φόρουμ, αφήνει σε εκκρεμότητα το ραντεβού του με τον Ντόναλντ Τραμπ, που αναβλήθηκε λόγω των ραγδαίων εξελίξεων γύρω από την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, είναι πιθανόν μέχρι το τέλος του έτους ο κ. Μητσοτάκης να μεταβεί ξανά στις ΗΠΑ, αλλά αυτή τη φορά να βρεθεί στο Λευκό Οίκο για τετ-α-τετ με τον Τραμπ.

Αν σου άρεσε κάνε