Συντονισμός Μητσοτάκη με Αναστασιάδη για το Κυπριακό

Συντονισμός Μητσοτάκη με Αναστασιάδη για το Κυπριακό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 20:11 Δημιουργία 26/09/19, 18:34

Ο καλύτερος συντονισμός της Ελλάδας και της Κύπρου στο θέμα του Κυπριακού βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Νίκο Αναστασιάδη, στο πλαίσιο της παρουσίας των δύο ηγετών στη Νέα Υόρκη για την 74η ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Το ραντεβού έγινε μία ημέρα μετά και την συνάντηση που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Σημειώνεται ότι στον κ. Ερντογάν έθεσε το θέμα της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και τις επισκέψεις και τις δηλώσεις Τούρκων υπουργών στα κατεχόμενα, που εμποδίζουν την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις των δύο κοινοτήτων. Τα συμπεράσματα από τις συναντήσεις που είχαν οι δύο και με άλλους ηγέτες αλλά και ο συντονισμός των επόμενων βημάτων συζητήθηκαν στην συνάντησή τους.

Ακόμα, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία, με την Ελλάδα να είναι πάντα δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία στηρίζοντας τη λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας χωρίς ξένους στρατούς και εγγυήσεις.

Τέλος, συμφώνησαν να παραμείνουν σε διαρκή επικοινωνία για τον καλύτερο συντονισμό των διεθνών επαφών τους και ενόψει των αναμενόμενων πρωτοβουλιών του ΓΓ ΟΗΕ.

Νωρίτερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συνάντηση και με τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κατά την οποία αναφέρθηκε στη στάση της Αθήνας για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Στην δήλωσή του, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Είχαμε μία πολύ ουσιαστική και γόνιμη συζήτηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες. Συζητήσαμε δύο θέματα: το πρώτο αφορά στο Κυπριακό. Ευχαρίστησα τον Γενικό Γραμματέα για την πολύ ουσιαστική συνεισφορά του και τη διαρκή προσπάθειά του στην επίλυση αυτού του ζητήματος και του επανέλαβα την αμέριστη στήριξη της Ελλάδας στα δίκαια αιτήματα της ελληνοκυπριακής κοινότητας για να βρεθεί επιτέλους δίκαιη και βιώσιμη λύση σε αυτό το χρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει τον Ελληνισμό εδώ και 45 χρόνια».

Εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι συζήτησαν επίσης την πράσινη ατζέντα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την οποία ο Γενικός Γραμματέας έθεσε σε πρώτη προτεραιότητα της δικής του προσωπικής ατζέντας.

«Επανέλαβα την αμέριστη στήριξη της Ελλάδος στην πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης και παρουσίασα το σχέδιο της χώρας μας για το πως η Ελλάδα θα είναι στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής μάχης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε «το φυσικό περιβάλλον και η προστασία του αποτελεί όχι μόνο υποχρέωση απέναντι στις επόμενες γενιές αλλά και ευκαιρία να αναδείξουμε το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας. Γι' αυτό και μέχρι το τέλος του έτους η κυβέρνηση θα παρουσιάσει την επικαιροποιημένη στρατηγική της για την επίτευξη των στόχων που ετέθησαν στη διάσκεψη των Παρισίων και θα είναι μία στρατηγική τολμηρή, φιλόδοξη και στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση αυτού του κρίσιμου ζητήματος».

Το μήνυμα Αναστασιάδη

Ο κ. Αναστασιάδης, μιλώντας από το βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ, επιτέθηκε στην Τουρκία κάνοντας λόγο για τη συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως είπε, ενώ «οι προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων βρίσκονται σε εξέλιξη, οι πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας, όχι μόνο παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, αλλά υπονομεύουν σοβαρά τον στόχο της δημιουργίας ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος, για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Ακόμη απάντησε με αποφασιστικότητα στους «παραπλανητικούς ισχυρισμούς» του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε καταρχάς ότι η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των πρωτοβουλιών, που στοχεύουν στη δημιουργία συνθηκών ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή μας, μεταξύ άλλων μέσω της δημιουργίας συνεργειών και ενίσχυσης των σχέσεων με τις γειτονικές χώρες, ενώ υπογράμμισε ότι «αυτή η προηγμένη συνεργασία αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο βήμα προς την εγκαθίδρυση εταιρικών σχέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Αν σου άρεσε κάνε