Υπόθεση Novartis: Μέχρι... τέλους η Προανακριτική!

Υπόθεση Novartis: Μέχρι... τέλους η Προανακριτική!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:41 Δημιουργία 27/09/19, 08:36
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου αναμένεται να συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής η πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, που αφορά τον κ. Παπαγγελόπουλο και την σκευωρία - όπως καταγγέλλει το κυβερνόν κόμμα - της Novartis.

Οι αποκαλύψεις από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, οι καταγγελίες και το παρασκήνιο αυτής της έρευνας δημιουργούν πλέον ένα εκρηκτικό μείγμα, που μοιραία θα επηρεάσει το πολιτικό σκηνικό.

Τα κόμματα παίρνουν ήδη θέσεις μάχης, με τη ΝΔ να κρατά - μέχρι στιγμής - εκτός κάδρου τον τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά να μιλά ευθέως για απόπειρα χειραγώγησης της Δικαιοσύνης με εξωθεσμικές ενέργειες.

Οι βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος «πατούν πάνω» στις καταθέσεις της κυρίας Ελένης Ράικου και του κ. Αγγελή, ενώ αφήνουν σαφώς να εννοηθεί ότι ο κύκλος των αποκαλύψεων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, το ενδεχόμενο ο φάκελος να επιστρέψει στη Δικαιοσύνη δεν κερδίζει έδαφος και το πιθανότερο είναι η προανακριτική επιτροπή να φτάσει μέχρι τέλους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειοψηφία θα επιδιώξει να κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, ενώ για πρώτη φορά τίθεται θέμα κατάθεσης και των λεγόμενων προστατευόμενων μαρτύρων που είχαν καταθέσει με κουκούλες στην αρχική εισαγγελική έρευνα.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να κρατήσει μέχρι τέλους μακριά την κυβέρνηση από την όλη διαδικασία και το μήνυμα που εκπέμπει προς όλους, είναι πως η έρευνα αφορά τη Βουλή και τα μέλη της επιτροπής.

Όσον αφορά τον κ. Τσίπρα, παρά το γεγονός ότι στο εσωτερικό της ΝΔ δεν είναι λίγοι εκείνοι (μεταξύ αυτών και ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς) που θα ήθελαν να αποτελεί μέρος της πρότασης για την προανακριτική, το Μέγαρο Μαξίμου παραμένει στην «γραμμή» ότι οι πρώην πρωθυπουργοί κρίνονται από τις εκλογές και την ιστορία.

Επί της ουσίας, ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει ότι τυχόν παραπομπή του κ. Τσίπρα θα θυματοποιούσε τον προκάτοχό του, θα συσπείρωνε τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν άδεια στοιχεία περί εμπλοκής του. Άλλωστε, κανείς εκ των μαρτύρων δεν έχει αναφερθεί μέχρι στιγμής στο όνομα του κ. Τσίπρα, πέραν των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου που έχουν καταθέσει σχετική μήνυση και εναντίον του.

Ο πρωθυπουργός είναι πιθανόν να τοποθετηθεί στη Βουλή, στη συζήτηση επί της προτάσεως για την προανακριτική, αλλά και πάλι θα κινηθεί σε ήπιους τόνους, δηλώνοντας ότι η Δικαιοσύνη θα αφεθεί απερίσπαστη στην έρευνά της, όπως και η επιτροπή που έχει αρμοδιότητες εισαγγελέα.

Βουλευτές της ΝΔ, πάντως, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο κλήσης του τέως πρωθυπουργού, κ. Τσίπρα στην προανακριτική, σε περίπτωση που είτε ο κ. Παπαγγελόπουλος είτε άλλος αναφερθεί στο όνομά του.

Αν σου άρεσε κάνε