Υπουργικό Συμβούλιο: Σε πρώτο πλάνο το προσφυγικό - Οι αποφάσεις

Υπουργικό Συμβούλιο: Σε πρώτο πλάνο το προσφυγικό - Οι αποφάσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 07:08 Δημιουργία 30/09/19, 07:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Το προσφυγικό, που εξελίσσεται στο «υπ αριθμόν ένα» πρόβλημα για την κυβέρνηση, θα βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που συγκαλεί εκτάκτως ο πρωθυπουργός, μετά την αυξανόμενη ροή μεταναστών από την Τουρκία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έθεσε το θέμα σε όλες τις κατ’ιδίαν συζητήσεις που είχε στη Νέα Υόρκη, εκτιμά ότι η ΕΕ πρέπει να σταθεί έμπρακτα στο πλευρό της Ελλάδας, καθώς το πρόβλημα εκτός από ελληνική έχει και ευρωπαϊκή διάσταση.

Επίσης, η Αθήνα εκτιμά ότι η Τουρκία συνειδητά ανεβάζει τις ροές, καθώς με αυτόν τον τρόπο εκβιάζει την Ευρώπη, απαιτώντας νέα κονδύλια και μεγαλύτερο ρόλο στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Χrimaonline.gr, στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις, που θα αφορούν:

-Την επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου σε πρόσφυγες.

-Την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων με την ένταξη και πλωτών μέσων του πολεμικού ναυτικού στην όλη επιχείρηση. Τα σκάφη αυτά θα επανδρωθούν από το λιμενικό, καθώς στόχος θα είναι η επιτήρηση και η επιθεώρηση.

-Την αποσυμφόρηση των δομών φιλοξενίας στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου με την εισφορά μεταναστών στην ενδοχώρα, πρόγραμμα που υλοποιεί το υπουργείο δημόσιας τάξης.

-Την ενίσχυση της παρουσίας της frontex αλλά και την παροχή υλικοτεχνικής υποδομής στο λιμενικό σώμα (θερμικές κάμερες, φουσκωτά σκάφη ικανά να αναπτύξουν μεγάλες ταχύτητες κλπ).

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες , ο αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Κουμουτσάκος ετοιμάζει γύρο επαφών με ανώτατους κοινοτικούς αξιωματούχους, προκειμένου όχι μόνον να τους ενημερώσει για την κατάσταση που σήμερα επικρατεί σε πολλά ελληνικά νησιά, αλλά και για να επισημάνει την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων από την Ευρώπη, συνολικά.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει τις ευθύνες της ΕΕ. Θα υπογραμμίσει πως η Ελλάδα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, αλλά λόγω του μεγέθους του προβλήματος είναι σαφές ότι δεν μπορεί μόνη της να το αντιμετωπίσει. Θα στείλει, επίσης, νέο μήνυμα προς τον πρόεδρο της Τουρκίας να σεβαστεί τα συμφωνηθέντα με την Ευρώπη και να δέχεται η Τουρκία τις επαναπροωθήσεις εκείνων που δεν καλύπτουν τα κριτήρια για την χορήγηση ασύλου.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης να επικοινωνήσει τηλεφωνικά τόσο με την καγκελάριο Μέρκελ όσο και με τον πρόεδρο Μακρόν, προκειμένου να θέσει το ζήτημα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο.

Αν σου άρεσε κάνε