Ρυθμοί-εξπρές για μεταναστευτικό και οικονομία

Ρυθμοί-εξπρές για μεταναστευτικό και οικονομία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:47 Δημιουργία 01/10/19, 08:03
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Με συμπαγή την κοινοβουλευτική του ομάδα και με το ΚΙΝΑΛ να αντιμετωπίζει θετικά πολλές από τις πολιτικές πρωτοβουλίες της, η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση μίας σειράς επιλογών της στο πεδίο του μεταναστευτικού και της οικονομίας.

Πριν από όλα αυτά, ωστόσο, υπάρχει η πρώτη ουσιαστικά κοινοβουλευτική μάχη που θα δοθεί την προσεχή εβδομάδα και θα αφορά την σύσταση της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της Novartis.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσουν να μετατρέψουν την συζήτηση σε μία εφ'όλης της ύλης αντιπαράθεση. Ήδη, από τις τοποθετήσεις στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκύπτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να καρπωθεί ο,τι καλό συμβαίνει στη χώρα και να επιρρίψει τις ευθύνες στη ΝΔ για όλα τα άσχημα.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναμένεται να τοποθετηθεί στην Βουλή, καθιστώντας σαφές ότι το κόμμα του δεν θα κυνηγήσει μάγισσες, ούτε θα σπιλώσει πολιτικούς αντιπάλους, θα δώσει έμφαση στην ανεξαρτησία των θεσμών, στην αυτονομία της δικαιοσύνης και του κοινοβουλίου.

Εάν προκληθεί για αλλά θέματα, θα απαντήσει, ξεκαθαρίζοντας ότι η 4ετια των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ισοπέδωσε τη μεσαία τάξη μέσα από τις αλεπάλληλες φοροεπιδρομές, διέλυσε το δημόσιο και ακύρωσε κάθε θετική πρωτοβουλία που είχε αναληφθεί στο μεταναστευτικό.

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, σκληρή ήταν η απάντηση που έδωσε χθες στον ΣΥΡΙΖΑ ο Μιχάλης Χρυσοχοιδης, ο οποίος είπε ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση κληροδότησε γκουλαγκ και μέσα σε δυο μήνες έγιναν τιμητές».

Ανάλογες σκληρές απαντήσεις θα δώσουν, εάν χρειαστεί, οι υπουργοί Οικονομικών, Παιδείας και Υγείας για την κατάσταση που παρέλαβαν από τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο εσωκομματικό πεδίο, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος, καθώς είναι δεδομένη η συντεταγμένη πορεία της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Χθες το απόγευμα δέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τους νεοεκλεγέντες βουλευτές του κόμματος του και πέραν των χαλαρών συζητήσεων, έγιναν τοποθετήσεις και για το μεταναστευτικό αλλά και συνολικά για τον κυβερνητικό προγραμματισμό.

«Με βάση τα στατιστικά των ροών πρέπει να μιλάμε πια για μεταναστευτικό και όχι για προσφυγικό», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: « Εμείς ακολουθούμε πιο αυστηρή πολτικη από εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ. Η κριτική του δεν μας νοιάζει. Μας νοιάζει η κριτική της κοινωνίας και το κλίμα φαίνεται να αλλάζει τόσο εντός της χώρας όσο και στην Ευρώπη».

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την βούληση του να είναι πολλοί οι νέοι βουλευτές που θα εισηγηθούν νομοσχέδια και αφού εξέφρασε την ικανοποίηση του για το ποσοστό ανανέωσης της κοινοβουλευτικής ομάδας, επεσήμανε: «Εσείς δεν θα έρθετε ποτέ σε θέση να κάνετε στροφή 180 μοιρών, γιατί τα όσα θα κάνουμε είναι σε πολυετή στοίχιση με τα όσα είπαμε προεκλογικά».

Αν σου άρεσε κάνε