ΣΥΡΙΖΑ: «Aντάρτικο» από Φίλη για τους υδρογονάνθρακες

ΣΥΡΙΖΑ: «Aντάρτικο» από Φίλη για τους υδρογονάνθρακες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:41 Δημιουργία 01/10/19, 14:29

Την αντίθεση του με τις 4 συμβάσεις για τα έργα υδρογονανθράκων, που ψηφίζονται σήμερα, Τρίτη, στη Βουλή, εξέφρασε ο Νίκος Φίλης, με το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ να αφήνει ξεκάθαρες αιχμές για το έργο που είχε φέρει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην Ολομέλεια.

«Σήμερα χρειαζόμαστε αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης ώστε να μειωθούν οι ενεργειακές ανάγκες. Αυτό είναι φυσικά μια πολιτική επιλογή μεγάλης βαρύτητας και συνεπειών που το οικονομικό σύστημα από μόνο του, χωρίς να υποχρεωθεί, δεν θα την εφαρμόσει ποτέ. Γι΄αυτό έχουν τεράστια σημασία και αποτελούν πηγή αισιοδοξίας οι διαδηλώσεις των νέων που παρακολουθήσαμε, την περασμένη εβδομάδα, σε όλο τον πλανήτη, διαδηλώσεις που θα ενταθούν και είναι καθήκον μας να τις στηρίξουμε», είπε ο Νίκος Φίλης και τόνισε ότι χρειάζεται αύξηση, με κανόνες και όρους, των εναλλακτικών πηγών ενέργειας στο ενεργειακό βήμα. Πρότεινε ακόμη να κληθεί από την ελληνική Βουλή η Γκρέτα και κάθε Παρασκευή που γίνονται οι διαδηλώσεις των παιδιών στο Σύνταγμα, να τους ακούσει ο πολιτικός κόσμος. "Εκεί είναι η πραγματική Βουλή των Εφήβων και όχι σε γραφειοκρατικές διαδικασίες εσωτερικού χώρου"», είπε χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα πρέπει να παίξει θετικό ρόλο, ρόλο που δεν είναι συμβατός με τους στόχους της εξορυκτικής βιομηχανίας», είπε ο Νίκος Φίλης και πρόσθεσε: «Έχω εκφράσει έγκαιρα την αντίθεσή μου με τις συμβάσεις εξόρυξης, η κύρωση των οποίων γίνεται σήμερα". Όπως είπε από τον Απρίλιο του 2018 είχε υπογράψει κείμενο μαζί με τον τότε βουλευτή Γιώργο Δημαρά και έγκριτους επιστήμονες, με το οποίο καλούσε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να μην επιμείνει σε ένα παραγωγικό σχέδιο ανάπτυξης που θέτει σε κίνδυνο το περιβάλλον και τον πλούτο ολόκληρων περιοχών, σπαταλώντας την ίδια στιγμή τους φυσικούς πόρους.

«Συνεργαζόμενη η κυβέρνηση μας με την οικολογική αριστερά, θα έπρεπε να παρουσιάσει ένα τελείως διαφορετικό μοντέλο που να οδηγεί σε δίκαιη κατανομή του φυσικού πλούτου και σε ένα άλλο υπόδειγμα στη ζωή του πολίτη», αποκάλυψε για όσα ανέφερε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τον Απρίλιο του 2018.

«Ακούστηκε μια κριτική ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει θέση. Είναι μια θετική μετατόπιση. Είναι κατά τη γνώμη μου προάγγελος μιας νέας πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας. Αρκεί όμως; Αρκεί από το "ναι" το βιαστικό και ακατανόητο, την παραμονή των εκλογών, να πάμε σήμερα σε ένα παρών; Κατά τη γνώμη μου δεν αρκεί. 'Ακουσα ως άλλοθι το θέμα των ΕΛΠΕ. Είναι πραγματικό πρόβλημα το ξεπούλημα που ετοιμάζεται για τα ΕΛΠΕ. Αυτό όμως είναι το έλασσον. Το μείζον είναι η κλιματική αλλαγή, η οποία υπήρχε και πριν τις εκλογές. Είναι λάθος να μην κάνουμε μια αυτοκριτική, μπροστά στην κοινωνία και την ελληνική νεολαία. Αυτή είναι η δύναμη της Αριστεράς. Να μπορεί να διορθώνει τα λάθη της και να κερδίζει στις συνειδήσεις των πολιτών», είπε ο Νίκος Φίλης.

Αν σου άρεσε κάνε