Το κατώφλι του Μαξίμου περνά ο «Σούπερ Μάριο»

Το κατώφλι του Μαξίμου περνά ο «Σούπερ Μάριο»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:36 Δημιουργία 02/10/19, 08:30
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου αναμένεται να περάσει σήμερα, Τετάρτη ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος διατηρεί ιδιαίτερα καλές σχέσεις με τον πρωθυπουργό ήδη από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της ηγεσίας της ΝΔ από τον τελευταίο.

O «Σούπερ Μάριο» κατέφτασε στην Αθήνα σε μία ιδιαίτερα κομβική περίοδο για τη χώρα, λίγους μόλις μήνες μετά τη μεγάλη πολιτική αλλαγή που συντελέστηκε με την ψήφο εμπιστοσύνης των Ελλήνων πολιτών στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μία μόλις δε μέρα μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του ΙΟΒΕ, που καταγράφουν πως το οικονομικό κλίμα «σκαρφάλωσε» σε υψηλά 11ετίας και η καταναλωτική εμπιστοσύνη σε υψηλά 19 ετών, οι κκ. Μητσοτάκης και Ντράγκι θα αναφερθούν στην πορεία των μεταρρυθμίσεων, με έμφαση στο δυνατό πρότζεκτ της κυβέρνησης για ιδιωτικοποιήσεις και επενδύσεις, ύστερα από 4 χρόνια πλήρους απραξίας επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται πως αφότου ο Ντράγι άνοιξε «παράθυρο» σε ένταξη της Ελλάδας στο QE, χθες από το βήμα της Ακαδημίας Αθηνών έδωσε «σήμα» και για τη μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ οσονούπω παραδίδει τα ηνία της ΕΚΤ στην Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία επίσης συναινεί σε χαλάρωση τω δημοσιονομικών στόχων.

Ο απερχόμενος επικεφαλής της ΕΚΤ, που θα γίνει δεκτός στο Μαξίμου ως «φίλος και σύμμαχος» της χώρας, επεσήμανε κατά τη χθεσινή ομιλία του το φαύλο κύκλο που προκαλούν στην οικονομία της ΕΕ τα υψηλά πλεονάσματα, ειδικά αν στηρίζονται σε αύξηση φόρων, εμποδίζοντας έτσι την τόνωση της κατανάλωσης, των επενδύσεων και της ανάπτυξης.

Αξίζει εδώ να επισημανθεί ότι ο πρωθυπουργός θα έχει εντός των ημερών κι άλλες κορυφαίες επαφές, όπως με τον Επίτροπο της Ε.Ε. Πιέρ Μοσκοβισί που θα συναντήσει την Παρασκευή, τους υπουργούς Εσωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας, κ.κ. Καστανέρ και Ζεεχόφερ, αντίστοιχα για το προσφυγικό και το Σάββατο τον υπουργό Εξωτερικών των Η.Π.Α., Μ. Πομπέο.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Μητσοτάκης εξακολουθεί να έχει σε πρώτο πλάνο τα ενεργειακά ζητήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, το μεσημέρι της Τετάρτης θα μεταβεί στην Βοιωτία, όπου θα κάνει τη «θεμελίωση» ενός εμβληματικού έργου, του νέου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Μυτιληναίος στο ενεργειακό κέντρο του Αγίου Νικολάου.

Αν σου άρεσε κάνε