Πως «γράφεται» ο πρώτος προϋπολογισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Πως «γράφεται» ο πρώτος προϋπολογισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 07:45 Δημιουργία 03/10/19, 07:40
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Τον πρώτο της προϋπολογισμό - δείγμα γραφής στα οικονομικά - ξεκινά να γράφει η κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς μέσα στον Οκτώβριο θα πρέπει να είναι έτοιμο το προσχέδιο και τις επόμενες εβδομάδες, μέχρι την ψήφισή του στις αρχές Δεκεμβρίου, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος εντός και εκτός Βουλής.

Για τον πρωθυπουργό, ο προϋπολογισμός του 2020 δεν είναι απλά μια κίνηση διαχείρισης, αλλά ένα κείμενο εξόχως πολιτικό και με ξεχωριστό συμβολισμό, καθώς θέλει μέσα από τους αριθμούς, τις προβλέψεις και την προοπτική που θα καταγράφεται, να δώσει το στίγμα των δικών του προθέσεων. Ουσιαστικά αυτές οι προθέσεις, συνοψίζονται στα εξής :

-Λιγότεροι φόροι

-Περισσότερα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις

-Μείωση της κρατικής σπατάλης

-Στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας

-Αξιοποίηση στο έπακρο των κοινοτικών κονδυλίων (ΕΣΠΑ, χρηματοδοτήσεις έρευνας , γεωργικών καλλιεργειών μέσω της νέας ΚΑΠ κλπ )

Ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη ζητήσει από το οικονομικό επιτελείο να συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό το σύνολο των φοροελαφρύνσεων, που είχε εξαγγείλει προεκλογικά (περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση φορολογικών συντελεστών), ενώ παράλληλα επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει από τώρα μια καταγραφή των αποκρατικοποιήσεων, που θα ξεκινήσουν μέσα στο επόμενο έτος.

Κάθε υπουργείο θα παρουσιάσει ξεχωριστά τους στόχους και τις προοπτικές του, ενώ όλα τα μέτρα που θα ληφθούν το επόμενο διάστημα, θα είναι απολύτως κοστολογημένα και καταγεγραμμένα στον προϋπολογισμό.

Αυξημένα κονδύλια αναμένεται να υπάρξουν και για την έρευνα και την καινοτομία, ενώ και το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με δεδομένο ότι η προσπάθεια αναδιάρθρωσης της δημόσιας διοίκησης θα ξεκινήσει ουσιαστικά το 2020.

Την ίδια ώρα, πολλά περιμένει ο πρωθυπουργός από το υπουργείο Υγείας, καθώς για πρώτη φορά οι διοικήσεις των νοσοκομείων θα είναι υπόλογες για τα έξοδα και θα λογοδοτούν για τυχόν υπερβάσεις των δικών τους προϋπολογισμών.

Το υπουργείο Υποδομών και ο Κώστας Καραμανλής δεν θα κληθεί να αντιμετωπίσει φέτος ενδεχόμενο μείωσης του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, κάτι που πιθανόν να τον βοηθήσει να επιταχύνει την προώθηση δημοσίων έργων.

Πριν την κατάθεση των τελικών κειμένων στην ολομέλεια της Βουλής θα έχει προηγηθεί και η συζήτηση του κ. Σταϊκούρα με τους εκπροσώπους των θεσμών, προκειμένου να μην αιφνιδιαστεί κανείς.

Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο δεν έχει κανέναν λόγο ανησυχίας, καθώς είναι γνωστό ότι και οι αγορές θα υποστηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις αποδεχόμενες ταυτόχρονα την μείωση των φορολογικών βαρών.

Αν σου άρεσε κάνε