Μήνυμα Κουμουτσάκου στην Τουρκία για τους διακινητές προσφύγων

Μήνυμα Κουμουτσάκου στην Τουρκία για τους διακινητές προσφύγων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 21:18 Δημιουργία 03/10/19, 21:17

Στον περιορισμό των κυκλωμάτων διακινητών προσφύγων και μεταναστών που δρουν στην Τουρκία φέρνοντας συνεχώς νέες αφίξεις στα ελληνικά νησιά καθώς και στις προθέσεις της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη ώστε να επιταχυνθούν οι επιστροφές ατόμων στην Τουρκία στάθηκε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, κατά την παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη την Πέμπτη στην Άγκυρα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο κ. Κουμουτσάκος συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, τον υφυπουργό Εσωτερικών, Ισμαήλ Τσατακλί, και τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γιαβούζ Κιράν, κατόπιν πρωτοβουλίας της τουρκικής πλευράς.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στη μεταναστευτική πρόκληση με έμφαση στην αποτελεσματική εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας.

«Σε αυτήν, την πρώτη επικοινωνία, η ελληνική πλευρά επανέλαβε μετ' επιτάσεως τη θέση της, ότι όλα τα μέρη οφείλουν να κάνουν αυτό που τους αναλογεί. Η Τουρκία να εκριζώσει τα δίκτυα διακινητών και να αποτρέψει αποτελεσματικά τη δημιουργία νέων μεταναστευτικών οδών προς την Ευρώπη. Η Ελλάδα να ενισχύσει τις επιστροφές προς την Τουρκία, όπως έχει ήδη αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση. Τέλος, η Ευρώπη να αναγνωρίσει το βάρος των περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών που έχει δεχθεί η Τουρκία στο έδαφός της», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Συμφωνήθηκε, τέλος, η διαμόρφωση διαύλου απ´ευθείας επικοινωνίας σε πολιτικό επίπεδο, ο οποίος θα λειτουργεί εκ παραλλήλου με το δομημένο υπηρεσιακό και επιχειρησιακό διάλογο.

Αν σου άρεσε κάνε