Νίπτει τας χείρας της η Γερμανία για την υποδοχή μεταναστών από Ελλάδα

Νίπτει τας χείρας της η Γερμανία για την υποδοχή μεταναστών από Ελλάδα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:10 Δημιουργία 05/10/19, 09:06

Στη διπλωματική οδό… κινήθηκε ο Γερμανός ΥΠΕΣ όσον αφορά το μεταναστευτικό πρόβλημα και την ένταση που έχει λάβει αυτό στο ελληνικό έδαφος. Παρέπεμψε δε στο κρίσιμο Συμβούλιο του Λουξεμβούργου την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς και στη Σύνοδο Κορυφής.

Αξίζει εδώ να επισημανθεί ότι ο ίδιος μόλις προχθές δήλωσε ότι η Γερμανία είναι πρόθυμη, πάντως, να βοηθήσει την Τουρκία για τη διαχείριση της κρίσης. Δεν φάνηκε όμως να τηρεί ανάλογη ξεκάθαρη θέση και για την Ελλάδα.

Ειδικότερα, μιλώντας στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Γερμανία είναι διατεθειμένη να βοηθήσει υποδεχόμενη πρόσφυγες από την Ελλάδα, στο πρότυπο της συμφωνίας με την Γαλλία, την Ιταλία και την Μάλτα για όσους διασώζονται στην κεντρική Μεσόγειο, ο Χορστ Ζεεχόφερ δήλωσε ότι πρόκειται για ζήτημα, που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση.

Σημείωσε δε χαρακτηριστικά ότι «η Γερμανία δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα μόνη της και να πάρει πρόσφυγες από κάθε γωνιά του πλανήτη».

«Χρειαζόμαστε επειγόντως μια ευρωπαϊκή λύση, στην οποία θα συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και θα υποδεχθούν πρόσφυγες από την Ελλάδα».

«Δεν πρόκειται για θέμα που μπορεί κανείς να λύσει σε λίγες ώρες», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος, μάλιστα, προειδοποίησε οι μετανάστες «είναι ζήτημα χρόνου να φθάσουν και στην Γερμανία».

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «είναι βαθιά μου πεποίθηση ότι δεν πρέπει να αφήσουμε μόνες τις χώρες στα εξωτερικά σύνορα».

«Αν οι χώρες δεν μπορέσουν να το αντιμετωπίσουν, τότε οι άνθρωποι θα συνεχίσουν την μετανάστευσή τους περαιτέρω. Στόχος είναι να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε.

Στην ίδια συνέντευξη ο Γερμανός υπουργός τόνισε για μία ακόμη φορά την σημασία της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε «μεγάλη επιτυχία» της Καγκελαρίου Μέρκελ και ζήτησε μια ευρωπαϊκή λύση για την κατανομή των προσφύγων στην Ευρώπη. «Αν δεν βοηθήσουμε, το λέω στον γερμανικό λαό, αυτοί οι άνθρωποι αργά ή γρήγορα θα βρίσκονται σε όλη την Ευρώπη και κυρίως στην Γερμανία», επανέλαβε και απέρριψε την κριτική της αντιπολίτευσης περί «υπόκλισης» στον τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Η Γερμανία θα μπορούσε επιπροσθέτως να βοηθήσει στην προστασία των συνόρων και να υποστηρίξει την διαδικασία των επιστροφών, συνέχισε ο κ. Ζεεχόφερ, αναφερόμενος σε δυνατότητες για βοήθεια σε διμερές επίπεδο. «Είναι και προς το δικό μας συμφέρον, καθώς μια λειτουργική διαδικασία επιστροφής στην Τουρκία αποθαρρύνει άλλους πρόσφυγες να πάρουν αυτό τον δρόμο», τόνισε ο γερμανός πολιτικός.

«Η καλή ατμόσφαιρα και τα καλά λόγια δεν αρκούν», πρόσθεσε ο Χορστ Ζεεχόφερ, αναφερόμενος στις «θετικές συνομιλίες» με τους τούρκους κυβερνητικούς αξιωματούχους που είχε χθες και προχθές στην Άγκυρα.

«Τώρα πρέπει να εργαστούμε ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να συμμετέχει σε αυτό και να βρούμε μια βιώσιμη λύση», κατέληξε.

Αν σου άρεσε κάνε