Μητσοτάκης σε Πομπέο: Η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο

Μητσοτάκης σε Πομπέο: Η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 11:33 Δημιουργία 05/10/19, 11:29

Μήνυμα αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα έστειλε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου βρέθηκε το πρωί του Σαββάτου, για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, ο οποίος ζήτησε τη συμβολή των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας κατά της χώρας μας και της Κύπρου.

«Οι σχέσεις των δυο χωρών δεν υπήρξαν ποτέ ισχυρότερες και προσβλέπω να προχωρήσουμε μπροστά», τόνισε ο Μάικ Πομπέο, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο ίδιος στάθηκε ιδιαίτερα στο αυξημένο ενδιαφέρον των αμερικανικών επιχειρήσεων να αναζητήσουν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα.

Ο Μ. Πομπέο αναφέρθηκε στην αμυντική συνεργασία και σημείωσε ότι είναι θέμα «ασφάλειας», που ωστόσο έχει και οικονομική και πολιτική σημασία. «Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να υπερβούμε πολλές από τις προκλήσεις».

«Οι σχέσεις μας οικοδομήθηκαν πάνω στις ίδιες αξίες», δήλωσε ο από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ. Ο πρωθυπουργός έκανε ιστορική αναδρομή στις σχέσεις των δυο κρατών, αναφέρθηκε στο πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ αλλά και στην ελληνική ομογένεια.

«Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο οικόπεδο 7 παραβιάζουν κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου» είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την περιοχή και πως η Κύπρος δεν ζητά παρά μόνον τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ακραία ρητορική της Άγκυρας και μίλησε για κινήσεις που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου σημειώνοντας πως οι κινήσεις της Τουρκίας δεν συνάδουν με τις σχέσεις καλής γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο.

Τόνισε επίσης πως ο β’ γύρος στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ γίνεται σε μια συγκυρία όπου η Ελλάδα μετά από 10 χρόνια οικονομικών αντιξοοτήτων βρίσκεται στην ανάπτυξη.

Να σημειωθεί ότι στις δηλώσεις του μπροστά στις κάμερες ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να τοποθετηθεί για τις τουρκικές κινήσεις.

Σε ό,τι αφορά την αμυντική συνεργασία των δυο κρατών ο πρωθυπουργός τόνισε ότι μπορεί να αποβεί αμοιβαία επωφελής και ιδίως για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρειών για επενδύσεις στην Ελλάδα σημειώνοντας τις επενδύσεις της Pfizzer, της Cisco, την επένδυση στα ναυπηγεία της Σύρου και της EXXON που μετέχει σε κοινοπραξίες για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη.

Υπογράμμισε ότι υπάρχει συνεργασία και στο υγροποιημένο αέριο.

Αν σου άρεσε κάνε