Παίρνουν «φωτιά» τα τηλέφωνα για την ψήφο των ομογενών

Παίρνουν «φωτιά» τα τηλέφωνα για την ψήφο των ομογενών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:26 Δημιουργία 07/10/19, 10:23

Την ώρα που η προσοχή της κυβέρνησης είναι στραμμένη στην κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα και στις παραβιάσεις της Άγκυρας στην Κυπριακή ΑΟΖ, με το «γαλάζιο» επιτελείο να κάνει αποτίμηση των μηνυμάτων του Μάικ Πομπέο στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός θα ξεκινήσει σήμερα, Δευτέρα τα τηλεφωνήματα στους πολιτικούς αρχηγούς για το επίμαχο ζήτημα της ψήφου των ομογενών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι την ίδια στιγμή ο κ. Μητσοτάκης θα βρίσκεται από νωρίς σήμερα στην Ηρώδου Αττικού, προκειμένου να πραγματοποιήσεο συσκέψεις για το τουρκικό ζήτημα, μία ημέρα πριν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Κάιρο για την τριήμερη σύνοδος Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου. Παράλληλα, εξάλλου, ο ίδιος είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με τον Νίκο Αναστασιάδη.

Όσον αφορά τα ραντεβού με τους πολιτικούς αρχηγούς, στόχος του πρωθυπουργού είναι αυτά να γίνουν την ερχόμενη Παρασκευή.

Απώτερος σκοπός είναι να βρεθούν οι ευρύτερες συναινέσεις για την ψήφο των ομογενών, τη στιγμή που η αριθμητική μόνο απλή δεν είναι, καθώς, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Συντάγματος απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 200 «ναι».

«Σε ό,τι αφορά στο νόμο για την ψήφο των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, έχουμε πει ότι είναι πρόθεσή μας να εξασφαλίσει 300 ψήφους και όχι 200. Στο πλαίσιο αυτό, νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει ένα είδος ευρύτερης συναίνεσης», σχολίασε από την πλευρά του ο Στέλιος Πέτσας.

«Πρόκειται για νομοθετική ρύθμιση, η οποία αφορά όλους εκείνους που σήμερα έχουν δικαίωμα ψήφου, αλλά δε μπορούν λόγω μεγάλης απόστασης και οικονομικής επιβάρυνσης να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Με απλά λόγια, θα διευκολύνονται οι Έλληνες του εξωτερικού να μπορούν να ψηφίσουν δίχως να είναι αναγκασμένοι να πάρουν το αεροπλάνο για να έρθουν στην Ελλάδα. Πρόκειται για αυτονόητο δικαίωμα, που ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, με εξαίρεση τη Μάλτα και το Λιχτενστάϊν. Δυστυχώς μέχρι σήμερα, τη δυνατότητα αυτή δεν τη δίνει στους πολίτες της και η Ελλάδα. Θα πρέπει επίσης να ξεκαθαριστεί, πως δεν πρόκειται για παραχώρηση νέου δικαιώματος, αλλά για τη δυνατότητα άσκησης ενός δικαιώματος που ήδη υφίσταται. Κανένας πολίτης δε θα προστεθεί στους εκλογικούς καταλόγους και δεν θα αλλάξει το εκλογικό σώμα. Όσοι έως σήμερα, έτσι κι αλλιώς, μπορούσαν να ψηφίσουν, με το νέο σύστημα θα διευκολύνονται στην άσκηση αυτού του δικαιώματός τους», σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη.

Αν σου άρεσε κάνε