Τα μηνύματα και τα «όπλα» Μητσοτάκη στο Κάιρο

Τα μηνύματα και τα «όπλα» Μητσοτάκη στο Κάιρο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 07:03 Δημιουργία 08/10/19, 06:45
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Η επαναβεβαίωση της ισχύος σε επίπεδο έρευνας και ανάπτυξης μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου αναμένεται να είναι το κυρίαρχο μήνυμα της συνάντησης, που θα έχουν σήμερα, Τρίτη στο Κάιρο οι ηγέτες των τριών χωρών.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται σε μια εξόχως κρίσιμη συγκυρία, μετά και τις εξελίξεις που πυροδότησε η πρωτοβουλία Ερντογάν για εισβολή στην Συρία και την αμφιλεγόμενη αντίδραση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, έχοντας στο «οπλοστάσιο» του τις ρητές δηλώσεις Πομπέο για τον ρόλο της Ελλάδας στην ΝΑ Μεσόγειο, αλλά και την κατηγορηματική στήριξη των προσπαθειών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Αθήνα προφανώς δεν βλέπει θετικά την κινητικότητα της Άγκυρας και εκτιμά ότι η στάση Ερντογάν θα περιπλέξει την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Χαρακτηριστικές των θέσεων της ελληνικής πλευράς είναι οι δηλώσεις που έκανε χθες από την Λευκωσία ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας , ο οποίος χαρακτήρισε την Τουρκία «ταραξία περιχαρακωμένο σε αδιέξοδα». «Η τουρκική παραβατικότητα» - πρόσθεσε - «δεν πρόκειται να κάμψει την βούλησή μας για άρση της απαράδεκτης τουρκικής κατοχής στο νησί».

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να καταγγείλει για μια ακόμη φορά την τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα και θα τονίσει ότι η Ελλάδα επιθυμεί ειρηνικές σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν θα ανεχθεί παραβάσεις του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων τόσο της χώρας μας όσο και της Κύπρου.

Θεωρεί βέβαιο ότι οι τρεις ηγέτες θα επαναβεβαιώνουν την πρόθεση τους να συνεργαστούν στις έρευνες για την εξόρυξη υδρογονανθράκων και την ετοιμότητά τους να απαντήσουν στις προκλήσεις.

Αθήνα και Λευκωσία κινούνται απολύτως στην ίδια «γραμμή», κάτι που είναι γνωστό και στην Τουρκία και στις ΗΠΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι επί ελληνικού έδαφος ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επέλεξε να στηρίξει την πολιτική Αναστασιάδη, στέλνοντας ταυτόχρονα αυστηρό μήνυμα και προς την Άγκυρα.

Αν σου άρεσε κάνε