Μητσοτάκης: «Όχημα» τα ενεργειακά για ισχυρή παρουσία της Ελλάδας στην Αν. Μεσόγειο

Μητσοτάκης: «Όχημα» τα ενεργειακά για ισχυρή παρουσία της Ελλάδας στην Αν. Μεσόγειο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:51 Δημιουργία 08/10/19, 15:23

Όχ

Την πρόθεση της Ελλάδας να αναδειχθεί σε ακόμα ισχυρότερη δύναμη στην ανατολική Μεσόγειο με «όχημα» τα ενεργειακά, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη από το Κάιρο, κατά την παρουσία του στην 7η τριμερή σύνοδο Ελλάδας - Κύπρου -Αιγύπτου.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τους προέδρους Ν. Αναστασιάδη και Μ. Αλ Σίσι, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «η σημερινή μας συνάντηση είναι απόδειξη του πόσο έχουν ενδυναμωθεί οι δεσμοί μας. Συνεργαζόμαστε σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, με σταθερό γνώμονα την προώθηση ευημερίας, ασφάλειας, περιφερειακής σταθερότητας».

Ακόμα, σημείωσε ότι «η Αίγυπτος είναι σταθερός σύμμαχος στη μάχη κατά τς διεθνούς τρομοκρατίας και τόπος ανάσχεσης μεταναστευτικών ροών. Δέχεται 5 εκατ. μετανάστες από την Αφρική και καταπολεμά δίκτυα διακίνησης χωρίς να ζητά ανταλλάγματα».

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «η σύνοδός μας είναι απτά αποτελέσματα σε ενέργεια αλλά και σε μια συμφωνία μεταξύ μας για τη καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών.

Συζητήσαμε τη μεγάλη επιτυχία του προγράμματος Νόστος, για τη διασπορά και καταλήξαμε σε κοινές δράσεις στον τομέα της κρουαζιέρας και για τη θαλάσσια ρύπανση» συμπλήρωσε.

Τα μηνύματα στον Ερντογάν

Σχολιάζοντας προκλητικές ενέργειας της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «εκφράσαμε τη στήριξή μας στον Ν.Αναστασιάδη για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού. Καταδικάσαμε ρητά τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου. Την κλιμάκωση της έντασης από πλευράς Τουρκίας συζητήσαμε και σε διμερές επίπεδο με τον Ν.Αναστασιάδη.

Μας απασχόλησαν οι προθέσεις της Τουρκίας για τα Βαρώσια» είπε για τις κινήσεις των τουρκικών γεωτρυπάνων στην ανατολική Μεσόγειο.

Όπως πρόσθεσε, αυτά τα θέματα τα έθεσε και στη συνάντηση που είχε το περασμένο Σάββατο με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, και «αξίζει να καταγραφούν οι δύο σαφείς και επίσημες θέσεις του, τόσο υπέρ της εθνικής ασφάλειας της Ελλάδος όσο και για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου. Βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή με τους ευρωπαίους και διεθνείς συμμάχους», επισήμανε.

Αν σου άρεσε κάνε