Τσίπρας για Novartis: Η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να «τρομάξει τον νοικοκύρη»

Τσίπρας για Novartis: Η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να «τρομάξει τον νοικοκύρη»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 20:48 Δημιουργία 08/10/19, 19:23

«Άμυνα» στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, υψηλούς τόνους κατά της κυβέρνησης της ΝΔ και κατηγορίες προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «δειλία» του πρωθυπουργού περιείχε το «μενού» της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια της Βουλής το απόγευμα της Τρίτης, κατά την τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτησε για την πρόταση σύστασης προκαταρκτικής επιτροπής για την εμπλοκή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης στην υπόθεση Novartis.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «δε γνωρίζω αν ο κ. Μητσοτάκης στη πραγματικότητα σέρνεται σε αυτή την ιστορία από την εσωκομματική του αντιπολίτευση. Αλλά εφόσον επέλεξε τη σημερινή διαδικασία, η απουσία του από τη Βουλή συνιστά μέγιστη πολιτική δειλία».

Ακόμα, βάζοντας στο «κάδρο» την εξαίρεση του ίδιου από την πρόταση της κυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε πως «αν είναι μία φορά δειλός ο κ. Μητσοτάκης γιατί παραπέμπει τον Δ. Παπαγγελόπουλο, κάνοντας το χατίρι του κ. Σαμαρά, είναι δύο φορές δειλός γιατί δεν έχει το σθένος να παραπέμψει εμένα».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ αποφασίζει να παραπέμψει -για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου- έναν πρώην υπουργό σε ειδικό δικαστήριο, όχι γιατί έχει κάποια ένδειξη σκανδάλου, αλλά γιατί είχε το θράσος να αναδείξει το σκάνδαλο της Novartis» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Δηλαδή, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, το σκάνδαλο της υπερτιμολόγησης των τιμών του φαρμάκου από στελέχη των δικών σας κυβερνήσεων, προκειμένου να ευνοηθεί μια πολυεθνική, εις βάρος του ελληνικού δημοσίου.

«Όλοι κατά καιρούς κάνουμε χρήση της παροιμίας "φωνάζει ο κλέφτης", αλλά για πρώτη φορά εσείς κάνετε πράξη την απόπειρα να φοβίσετε το νοικοκύρη και μάλιστα με διαδικασίες ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου.

Καμία άλλη κυβέρνηση δε το αποτόλμησε αυτό και μάλιστα εσείς το έχετε βάλει στα πόδια γιατί δεν έχετε τα κότσια. Και μάλιστα ενώ η υπόθεση είναι ακόμη ανοιχτή.

Με εν εξελίξει ποινική δίωξη σε ένα πρώην υπουργό και υπό διερεύνηση για άλλους δυο ακόμη» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να συγκροτήσει ένα μέτωπο κατά της διαφθοράς, «και αν σε κάτι αποτύχαμε και μας έκρινε ο ελληνικός λαός αυστηρά, δεν ήταν ότι ελέγξαμε τη Δικαιοσύνη, όπως ανοήτως μας κατηγορείτε εσείς, ή ότι παρεμβήκαμε στο έργο της, αλλά αντιθέτως ότι δεν καταφέραμε να πολεμήσουμε όσο αποτελεσματικά θα έπρεπε τα βαθιά κυκλώματα στο εσωτερικό των θεσμών» σημείωσε.

«Δεν το καταφέραμε, όχι επειδή δεν το επιδιώξαμε, αλλά επειδή είχαμε να αντιμετωπίσουμε ένα σύστημα πολύ πιο δυνατό από το πολιτικό σύστημα που αποκαλούσαμε 'χρεοκοπημένο'. Και όποιος ζητούσε τη διερεύνηση σκανδάλων, έβλεπε έναν εσμό καναλιών, ραδιοφώνων, εφημερίδων, site, να πέφτουν πάνω του και να τον κατηγορούν για 'παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης" '.

Η κρίσιμη λέξη δεν είναι «σκευωρία» αλλά «Δικαιοσύνη»

Η συμμετοχή μας στην προανακριτική που θα στήσετε, θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να μάθει και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης, πώς στήθηκε αυτός ο άθλιος μηχανισμός που είχε ως αποτέλεσμα, εν μέσω της κρίσης, όταν του κόβατε μισθούς και συντάξεις, να τον αναγκάζετε να πληρώνει πιο ακριβά τα φάρμακά του» τόνισε ο κ. Τσίπρας. «Γιατί όσες φορές και να γράψετε και να προφέρετε τη λέξη 'σκευωρία' δε θα καταφέρετε να μας κάνετε να ξεχάσουμε ποιο είναι το πραγματικό σκάνδαλο» είπε και συνέχισε:

«Novartis είναι το μεγάλο φαρμακευτικό κόλπο, όπου η χώρα μας, ως χώρα μέσου επιπέδου ανάπτυξης, επελέγη ως τιμή αναφοράς. Novartis είναι το φάρμακο να στοιχίζει 1087 ευρώ για τον Γάλλο και 3300 ευρώ για τον Έλληνα. Novartis είναι ένα ιατρικό εξάρτημα με κόστος 1225 ευρώ να πωλείται στην Ελλάδα 5450 ευρώ και ένα ιατρικό μηχάνημα να πωλείται στην Ελλάδα σε τιμή 45 φορές μεγαλύτερη από αυτή του εξωτερικού» υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Όσον αφορά το χαρακτηρισμό του κ. Παπαγγελόπουλου ως Ρασπούτιν, ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Ομολογώ ότι όταν τον γνώρισα, δεν του το 'χα ότι έχει τόσο μεγάλες και υπερφυσικές δυνατότητες όπως ο Ρασπούτιν. Δεν του το 'χα επίσης, ότι μπορούσε να στήσει ακόμη και το FBI».

«Η κρίσιμη λέξη στη σημερινή συνεδρίαση, ό,τι και να αποφασίσετε στη ψηφοφορία αργότερα, ό,τι και να αποφασίσετε στη προανακριτική που θα στήσετε, δυστυχώς για σας δεν είναι η λέξη σκευωρία. Η κρίσιμη λέξη που είναι στο στόμα και στο μυαλό, εκατομμυρίων συμπολιτών μας, είναι Δικαιοσύνη. Εσείς σήμερα επιχειρείτε με ένα δειλό ρεβανσισμό, να δώσετε ένα ακόμη πλήγμα στη Δικαιοσύνη. Σας διαβεβαιώνω, θα το βρείτε σύντομα μπροστά σας και θα σας γυρίσει μπούμερανγκ

Όσα ειδικά δικαστήρια και να στήσετε για να αποδείξετε δήθεν σκευωρίες, η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, ακόμη και η πλειοψηφία όσων σας ψήφισε, γνωρίζει ποιο είναι το σκάνδαλο και ζητά δικαιοσύνη» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Αν σου άρεσε κάνε