Η Βουλή αποφάσισε Προανακριτική για Παπαγγελόπουλο

Η Βουλή αποφάσισε Προανακριτική για Παπαγγελόπουλο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:16 Δημιουργία 09/10/19, 08:00

Με τις θετικές ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής η Βουλή αποφάσισε τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει τέσσερα αδικήματα του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για την πολύκροτη υπόθεση Novartis.

Συνολικά ψήφισαν 261 βουλευτές, με 173 να ψηφίζουν υπέρ, 83 κατά, ενώ 4 ήταν τα άκυρα και 1 το λευκό.

Απουσίαζαν πέντε βουλευτές: ο Γ. Αντωνιάδης από τη Νέα Δημοκρατία (λόγω αναχώρησης στο εξωτερικό) και από το ΣΥΡΙΖΑ οι Γ. Κατρούγκαλος, Θ. Τζάκρη, Ν. Φίλης και Ν. Σαντορινιός (δύο ήταν στο εξωτερικό και δύο για λόγους υγείας).

Το ΚΚΕ η Ελληνική λύση και το Μέρα 25 απείχαν από την ψηφοφορία, ενώ ο κ. Βαρουφάκης ανακοίνωσε ότι το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει ούτε στην σύσταση της πρακτικής επιτροπής.

Τις επόμενες μέρες τα κόμματα θα κληθούν από τον πρόεδρο της Βουλής να προτείνουν τους βουλευτές που το καθένα επιθυμεί, προκειμένου να συγκροτηθεί η προανακριτική επιτροπή σαν σώμα και να ξεκινήσει τις συνεδριάσεις της.

Υπενθυμίζεται πως την πρόταση είχαν καταθέσει 30 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που ζήτησαν τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του κ. Παπαγγελόπουλου για τέσσερα αδικήματα: Ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών. Πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος. Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος. Ηθική αυτουργία σε ψευδορκία.

Για «δειλό ρεβανσισμό» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας πως «το πρόβλημα σας δεν είναι ο Δ. Παπαγγελόπουλος, που είναι το εξιλαστήριο θύμα. Το πρόβλημα σας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ προσωπικά». Παράλληλα, άσκησε σφοδρή κριτική για το ότι τα υπουργικά έδρανα ήταν άδεια, αναφέροντας πως “η απουσία του Πρωθυπουργού αποτελεί μέγιστη πολιτική δειλία”.

Από τη Νέα Δημοκρατία ο Θάνος Πλεύρης σημείωσε πως “η πρωτοβουλία ανήκει στους βουλευτές και για το λόγο αυτό δεν βλέπετε υπουργούς στα έδρανα”, ενώ επεσήμανε πως “θα εξεταστούν όλοι και η κουκούλα δεν θα εμποδίσει την απόδοση της αλήθειας”.

Για “πολιτική δίωξη” μίλησε από το βήμα της Βουλής ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, σημειώνοντας πως “θα μετατρέψω τους κατήγορους μου σε κατηγορούμενους”.

“Να διερευνηθεί η σκευωρία και οι σκευωροί” ζήτησε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, λέγοντας πως "δεν δίνουμε συγχωροχάρτι σε κανένα”. Παράλληλα σημείωσε “βγάλτε από το μυαλό σας fast track επιστροφή της υπόθεσης στη δικαιοσύνη. Η Βουλή μπορεί και πρέπει να σκάψει βαθιά στη λάσπη”.

Αν σου άρεσε κάνε