Μήνυμα Μητσοτάκη προς Τουρκία, στο «πλευρό» του NATO

Μήνυμα Μητσοτάκη προς Τουρκία, στο «πλευρό» του NATO

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 20:12 Δημιουργία 10/10/19, 19:44

Στο κύρος και το βάρος του NATO εστίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρώτο του σχόλιο για την επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός το βράδυ της Πέμπτης μετά τη συνάντηση που είχε με τον γγ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε για τη Συρία πως «η Ελλάδα καταδικάζει την παραβίαση συνόρων και συνθηκών. Χρέος της διεθνούς κοινότητας να ασκηθεί κάθε επιρροή ώστε να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός για να μην κλιμακωθεί η αστάθεια και να αποφευχθούν απώλειες ανθρώπων και νέα ρεύματα προσφύγων».

Ακόμα, ανέφερε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι η λύση στην Συρία πρέπει να 'ναι μια πολιτική λύση και μονομερείς ενέργειες δεν βοηθούν σε αυτή την κατεύθυνση.

Ο γγ του ΝΑΤΟ είπε ότι εκτός από την πολιτική λύση, αποτελεί κοινό τόπο της διεθνούς κοινότητας η απόλυτη εξαφάνιση των εστιών του ISIS εντός των συριακών εδαφών και δεν είναι βέβαιο ότι αυτή η επέμβαση δεν θα επιτρέψει σε δυνάμεις που είναι ηττημένες και διάσπαρτες να ανασυνταχθούν».

Μιλώντας για τη συνάντηση με τον κ. Στόλτενμπεργκ. ο πρωθυπουργός είπε πως «συζητήσαμε την κατάσταση στη γειτονιά μας τα Βαλκάνια, και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ενημέρωσα για την κατάσταση στο Αιγαίο. Κάθε συμπεριφορά εκτός διεθνούς δικαίου είναι άγονη και επικίνδυνη. Η Ελλάδα είναι ένας σύμμαχος συνεπής και σταθερός» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε για το προσφυγικό πως «θέλουμε μια πιο ενεργή συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού».

Για την τουρκική παραβατικότητα σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι θύμα παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου και το ίδιο ισχύει για την Κύπρο, ζητήματα τα οποία θέτουμε στη Συμμαχία.

Ενημέρωσα τον γγ για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες. Κινήσεις που παραβιάζουν κατάφορα το διεθνές δίκαιο, δημιουργούν ένταση και υπονομεύουν τις κατευθύνσεις του ΟΗΕ για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Επανέλαβα την προσήλωσή μας στη αρχή της αλληλεγγύης η οποία παραμένει ακρογωνιαίος λίθος της Συμμαχίας. Στο πλαίσιο αυτό παρουσίασα στον κ. Στόλτενμπεργκ και την κατάσταση στο Αιγαίο, επισημαίνοντας για άλλη μια φορά πως κάθε συμπεριφορά εκτός διεθνούς δικαίου και διεθνών συνθηκών είναι άγονη και εν δυνάμει επικίνδυνη. Η Ελλάδα τάσσεται ιστορικά κατά της χρήσης απειλών ή βίας και υπέρ της ειρηνικής επίλυσης όλων των διαφορών» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η παρουσία του ΝΑΤΟ φέρνει μαζί Ελλάδα και Τουρκία»

Από την πλευρά του, ο γγ του NATO τόνισε πως «η Αθήνα ένας ισχυρός εταίρος και σύμμαχος εδώ και δεκαετίες», ενώ απαντώντας σε ερώτηση για την επέμβαση της Άγκυρας στη Συρία, δήλωσε πως «έχω πει πως περιμένω από την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση και οι δράσεις της στην Βόρεια Συρία να είναι μετρημένες και να αποφευχθεί ανθρώπινος πόνος».

Σε ερώτηση για τις κινήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, ο Νορβηγός αξιωματούχος σημείωσε πως «το ΝΑΤΟ έχει παρουσία στο Αιγαίο, συμμετέχουμε και από θαλάσσης για να μειωθούν οι παράνομες εισροές μεταναστών και προσφύγων. Είναι σημαντική η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο γιατί είναι εκείνη που φέρνει μαζί Ελλάδα Τουρκία ΕΕ».

Για το αίτημα μεγαλύτερης συμμετοχής του ΝΑΤΟ ως προς τις προσφυγικές ροές στο Αιγαίο, ο γγ της Συμμαχίας ανέφερε ότι «το ΝΑΤΟ θα συνεισφέρει και θα βοηθήσουν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση των ρευμάτων παράτυπης μετανάστευσης».

Σε ερώτηση για τις προκλήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο, ο κ. Στόλτενμπεργκ τήρησε για μια ακόμα φορά ίσες αποστάσεις λέγοντας χαρακτηριστικά πως «περιμένουμε όλα τα κράτη να σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο . Δεν είναι ρόλος του ΝΑΤΟ να παίρνει θέση για διεθνή ζητήματα».

Για την Κύπρο τόνισε ότι «είναι σημαντικές οι προσπάθειες του ΟΗΕ να βρεθεί λύση αλλά τόνισε πως ακόμη και με ανεπίλυτη τη διαφορά προχωρήσαμε στην αντιμετώπιση από κοινού του μεταναστευτικού στην περιοχή της Κύπρου».

Αν σου άρεσε κάνε