Ψήφος ομογενών: Τα σημερινά ραντεβού και το στοίχημα των «200»

Ψήφος ομογενών: Τα σημερινά ραντεβού και το στοίχημα των «200»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:18 Δημιουργία 11/10/19, 07:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Την πρώτη απόπειρα συναίνεσης σε ένα μείζον θέμα, όπως είναι αυτό της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, καταβάλλει σήμερα, Παρασκευή ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τα διαδοχικά ραντεβού που θα έχει με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει μια έστω minimum συναίνεση και να προχωρήσει στη νομοθέτηση της συμμετοχής αυτού του τμήματος των Ελλήνων στην εκλογική διαδικασία της χώρας.

Το έδαφος έχει προετοιμάσει ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τους εκπροσώπους των κομμάτων, καθώς κανείς από την κυβέρνηση δεν θέλει να αιφνιδιάσει.

Το υπουργείο Εσωτερικών θεωρεί ότι η επιστολική ψήφος μπορεί να είναι η λύση στο θέμα αυτό, αλλά από εκεί και πέρα συζητά και το εάν αυτές οι ψήφοι, θα προσμετρώνται στην επικράτεια ή σε εκλογική περιφέρεια που θα επιλέγει ο ψηφοφόρος. Επίσης, η κυβέρνηση συζητά το εάν στην εκλογική διαδικασία θα μετέχουν όσοι Έλληνες βρίσκονται εκτός των συνόρων ή εκείνοι που έχουν είτε ελληνικό ΑΦΜ είτε έχουν περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα.

Ο πολιτικός στόχος του πρωθυπουργού είναι να εξασφαλίσει η πρόταση, που τελικά θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση, τις 200 ψήφους, έτσι ώστε η ρύθμιση να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση δεν αναμένουν συμφωνία, καθώς είναι κοινή η πεποίθηση στο Μέγαρο Μαξίμου ότι ο κ. Τσίπρας δεν θέλει στην πραγματικότητα την συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στην πολιτική διαδικασία στην Ελλάδα. Ωστόσο, αισιοδοξία για συμφωνία έστω στα βασικά υπάρχει ως προς το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και τα μικρότερα κόμματα των κ.κ. Βαρουφάκη και Βελόπουλου.

Την σύνθεση των απόψεων που θα κατατεθούν σήμερα, θα την κάνει ο κ. Θεοδωρικάκος, έτσι ώστε το νομοσχέδιο να κατατεθεί και να ψηφιστεί μέσα στο έτος.

Με την κυρία Γεννηματά, πάντως, φαίνεται πως η ατζέντα της συζήτησης με τον πρωθυπουργό θα είναι ευρύτερη. Σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν έχουν διαψευστεί, ο κ. Μητσοτάκης είναι πιθανόν να θέσει στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ και το θέμα του προέδρου της δημοκρατίας . Ο πρωθυπουργός ξέρει ότι μετά απο την συνταγματική αναθεώρηση που ολοκληρώνεται άμεσα, μπορεί να εκλέξει το νέο πρόεδρο και πάλι με πλειοψηφία.

Δεν είναι όμως κάτι που επιθυμεί κι έτσι δεν αποκλείεται να κάνει επιλογή προσώπου, που δεν προέρχεται από τον χώρο της κεντροδεξιάς .

Σε μια τέτοια περίπτωση θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει το «ναι» του ΚΙΝΑΛ και ίσως και άλλων μικρότερων κομμάτων. Η αρχή της διαβούλευσης, σε επίσημο επίπεδο, αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα προκειμένου να βολιδοσκοπηθούν προθέσεις. Σε κάθε περίπτωση, επιλογή του πρωθυπουργού είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχει κλείσει και το θέμα του προέδρου της Δημοκρατίας, η εκλογή οποίου θα γίνει τον προσεχή Φεβρουάριο.

Αν σου άρεσε κάνε