Κ. Μητσοτάκης: Αν δεν συγκεντρώσουμε 200 ψήφους, θα έχουμε διπλές εκλογές

Κ. Μητσοτάκης: Αν δεν συγκεντρώσουμε 200 ψήφους, θα έχουμε διπλές εκλογές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 06:45 Δημιουργία 15/10/19, 06:30

«Στόχος μου είναι να εξαντλήσουμε την 4ετία. Δεν κάνω καμία σκέψη εκλογικού αιφνιδιασμού. Δεν θα συνδέσω την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την συνταγματική αναθεώρηση. Αν δεν καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε τις 200 ψήφους για αλλαγή του εκλογικού νόμου, τότε οι επόμενες εκλογές θα είναι διπλές», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη του εφ’όλης της τηλεοπτική συνέντευξη, μετά την εκλογή του ως πρωθυπουργός, στο «Ενώπιος ενωπίω» με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

«Οποίος είναι εγγεγραμμένος στο εκλογικό κατάλογο μπορεί να έρθει να ψηφίσει. Διευκόλυνση κάνουμε. Βάζουμε ένα πλαίσιο. Δεν θα κάνουμε πίσω στο ότι η ψήφος όσων ψηφίζουν στο εξωτερικό θα μετράει στο σύνολο της επικράτειας. Θα βρούμε 200 βουλευτές. Είναι στο χέρι του κ. Τσίπρα να βρούμε 300. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν αντιδράσεις... Γι' αυτό είμαι διατεθειμένος να κάνω υποχώρηση και η διαδικασία να γίνεται μόνο στα προξενεία. Το κάνω, γιατί θέλω να κάνω μία σύνθεση και να βρω μία λύση, η οποία θα αντιμετωπίσει το μείζον. Και το μείζον είναι να μην αισθάνεται κάποιος την υποχρέωση να πρέπει να δώσει 1.000 και 2.000 ευρώ για να επιστρέψει στην Ελλάδα, για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα », τόνισε.

Για Παπαγγελόπουλο

Σχετικά με την καυτή υπόθεση της Novartis και τη σύσταση προανακριτικής εξέτασης μόνο για τον κ. Παπαγγελόπουλο, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως αυτό είναι θέμα Βουλής, αλλά και ότι γι’ αυτόν οι διαφορές μεταξύ πολιτικών αρχηγών, πρέπει να λύνονται στην κάλπη.

«Η κυβερνητική πλειοψηφία βλέποντας τα στοιχεία που ήρθαν στη Βουλή αποφάσισε πως μόνο για τον κ. Παπαγγελόπουλο υπήρχαν στοιχεία για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής. Η Βουλή αποφασίζει για αυτά. Για μένα οι πολιτικές διαφορές σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών λύνονται στην κάλπη και όχι στα δικαστήρια», σημείωσε.

«Στόχος μου να τιμήσω την εντολή των πολιτών»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο οργανόγραμμα της κυβέρνησης, η οποία έχει συμπληρώσει ήδη πάνω από 100 μέρες με θετικό πρόσημο.

«Σκοπός μου είναι να τιμήσω την εντολή των πολιτών. Έχω χρονοδιαγράμματα τα οποία οφείλω να τηρήσω. Ήδη κάνουμε την αξιολόγηση του τριμήνου. Προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι ήμασταν προετοιμασμένοι να κυβερνήσουμε. Ήμασταν έτοιμοι, είχαμε σχέδιο γιατί δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε, ο φαύλος κύκλος της ύφεσης πρέπει να σπάσει γρήγορα. Εγώ θα είμαι υπόλογος είτε για την επιτυχία είτε για την αποτυχία. Είμαι αρκετά παρεμβατικός Πρωθυπουργός, θέλω να γνωρίζουν όλοι ότι έχω απαιτήσεις. Η κοινωνία έχει απαιτήσεις», τόνισε.

«Θα υπάρξει κλιμάκωση των κυρώσεων στην Τουρκία»

Σε λίγες ημέρες θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου στο επίκεντρο των συζητήσεων θα είναι οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Για τις εχθροπραξίες στη Συρία και τις προκλήσεις στην Κύπρο, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αναμένει κλιμάκωση των κυρώσεων προς την γειτονική χώρα. Εξέφρασε και τον φόβο του ωστόσο για κλιμάκωση της έντασης στην Συρία.

«Η Ελλάδα προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής με αυτοπεποίθηση ως ένας παράγοντας σταθερότητας. Έχω ήδη καταδικάσει με σκληρά λόγια την Τουρκική εισβολή. Συντασσόμαστε με την ΕΕ ζητώντας διακοπή εχθροπραξιών, θα κάνουν μια περίπλοκη περίσταση ακόμα πιο περίπλοκη», είπε για το Συριακό και συνέχισε: «Η Ευρώπη συνολικά στη Σύνοδο θα παρέμβει δυναμικά και για να στηρίξει την Κύπρο. Αυτό θα σημαίνει κλιμάκωση των κυρώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί. Οι κυρώσεις ήδη δρομολογούνται στο ζήτημα της Κύπρου και στο θέμα της Συρίας εξετάζεται και θα μπορούσε να ξεκινήσει με ένα εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία», είπε.

Μητσοτάκης για Τσίπρα: «Δεν πρέπει να προσωποποιούμε τις πολιτικές διαφορές»

«Δεν πρέπει να προσωποποιούμε τις πολιτικές διαφορές. Ελπίζω η ένταση της πολιτικής αντιπαράθεσης να χαμηλώσει. Ήδη έχει χαμηλώσει. Πρέπει να υπάρχει δίαυλος μεταξύ πρωθυπουργού και αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εύχομαι να μπορούμε να βρούμε σημεία συνεννόησης», ήταν τα λόγια του. Ακόμη ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα δύο κρίσιμα ζητήματα που κλήθηκε ήδη η κυβέρνησή του να αντιμετωπίσει: τις φυσικές καταστροφές και το μεταναστευτικό: «Πήγαμε πολύ καλά στα ζητήματα της διαχείρισης των φυσικών καταστροφών. Στο μεταναστευτικό, βρεθήκαμε μπροστά σε ροές και πρέπει να προσαρμόσουμε την πολιτική μας. Μας έτυχε αυτή η κρίση, θα την αντιμετωπίσουμε».

Οι γονείς και η Μαρέβα

«Οι γονείς μου με έκαναν σε προχωρημένη ηλικία. Με τον πατέρα μου είχα μισό αιώνα διαφορά. Με είδε πρόεδρο της ΝΔ, αλλά κυρίως με είδε να ωριμάζω, να είμαι δημιουργικός, να κάνω οικογένεια, να κάνω παιδιά. Αυτά χάνονται μέσα στην προβολή της δημόσιας εικόνας. Αλλά αυτά μένουν όταν θα σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας. Μένει η οικογένεια, η γυναίκα μου και τα παιδιά μου», είπε και συνέχισε για τα παιδικά του χρόνια στο Παρίσι.

«Ήταν αρκετά παρόν τα πρώτα χρόνια της ζωής μου στο Παρίσι όπου ήμουν εξόριστος. Ένας άνθρωπος με πολύ δυνατή προσωπικότητα, παρόν με τον τρόπο του, πέρασαν και οι σχέσεις μας τη σχετική δυσκολία της εφηβείας. Έχω μεγάλη ικανοποίηση, γιατί έγινε καλύτερη με το πέρασμα του χρόνου. Μου είπε αυτά που έπρεπε να μου πει, του είπα αυτά που έπρεπε να του πω… Ο κύκλος της ζωής μας αφήνει με την ικανοποίηση ότι ζήσαμε μια δημιουργική σχέση. Συγκρίνομαι με τον πήχη που βάζω εγώ.. και τον βάζω ψηλά. Όταν μπήκα στο γραφείο είπα είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Και θα πετύχουμε», είπε, ενώ για την μητέρα του σχολίασε: «Ηταν μια δυναμική γυναίκα που στήριξε την οικογένεια της. Είχε αδυναμία στον μόνο γιο μετά από 3 κόρες. Της οφείλω πολλά και κυρίως στο να μην το βάζω ποτέ κάτω. Κι αν είχε κακή γνώμη για σένα, θα σου την έλεγε».

Όσον αφορά την σύζυγό του, Μαρέβα, έκανε μια αναδρομή στη γνωριμία τους στο Χάρβαρντ και τόνισε ότι τις ώρες που περνούν μαζί «περνούν καλά και γελάνε πολύ μαζί».

«Να δώσουμε ίσες ευκαιρίες σε όλους»

Ακόμη, ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για ένα παλιότερο σχόλιο ότου ότι «δεν είναι όλοι ίδιοι», τονίζοντας πως το ζήτημα είναι να δίνονται σε όλους ίσες ευκαιρίες. «Μιλάμε με τα ίδια τα αποτελέσματα της πολιτικής. Δεν κόπηκε επίδομα, μειώσαμε φόρους, αυτές είναι πολιτικές που στηρίζουν τον κόσμο της εργασίας και τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Νοιαζόμαστε για όλους και κυρίως για τους πιο αδύναμους. Δεν γεννιόμαστε όλοι ίδιοι. Είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο. Σε μια κοινωνία που έχει κοινωνικές ανισότητες δική μου δουλειά είναι να δίνω ίσες ευκαιρίες σε όλους για να μπορούν να φτάσουν όσο ψηλά θέλουν. Χρέος του κράτους να παρέχει δίχτυ προστασίας σε όσους δεν θα τα καταφέρουν», είπε και συνέχισε:

«Είμαι ένα προϊόν αυτό που κάποιοι αποτελούν ελίτ. Είχα πολλές ευκαιρίες. Δούλεψα πάρα πολύ σκληρά. Αποφοίτησα αριστούχος. Ένας λόγος που αισθάνθηκα την ανάγκη να φύγω στα 18 ήταν πως δεν ήθελα να με βλέπουν μέσα από ένα παραμορφωτικό φακό. Η πολιτική δεν απαιτεί να έχουμε βιώσει οι ίδιοι όλα τα προβλήματα που καλούμαστε να λύσουμε. Απαιτεί μεγάλα αποθέματα ψυχικής ταύτισης με το πρόβλημα του άλλου. Και αρκετό ρεαλισμό να θέτουμε προτεραιότητες και να δίνουμε λύσεις. Δεν απαιτεί τεκμήριο κοινωνικής ευαισθησίας η προέλευση κάποιου. Θέλω να δημιουργήσω ένα περιβάλλον ίσων ευκαιριών. Ιδιαίτερα στην παιδεία».

Αν σου άρεσε κάνε