Κυβέρνηση: Η προσοχή τώρα στα μέτρα ελάφρυνσης

Κυβέρνηση: Η προσοχή τώρα στα μέτρα ελάφρυνσης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:36 Δημιουργία 16/10/19, 15:32

Στην ανακοίνωση ενός συνολικού σχεδίου δράσης ενίσχυσης των οικονομικά ευάλωτων πολιτών, το οποίο αναμένεται να ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο τέλος του τρέχοντος μηνός, στρέφονται τώρα όλα τα «βλέμματα».

Η κυβέρνηση μεταξύ άλλων επιδιώκει μέσω αυτού του πακέτου μέτρων να ενδυναμώσει το κοινωνικό της προφίλ, καταδεικνύοντας στην πράξη ότι η ανάπτυξη δεν συνδέεται ούτε με την υψηλή φορολογία ούτε με το «κυνήγι» των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα, τα οποία επεξεργάζεται αυτή την ώρα το οικονομικό επιτελείο, είναι τα εξής:

-Περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών, έμμεσων φόρων και του ΕΝΦΙΑ, που θα ενταχθεί στον προϋπολογισμό για το 2020.

-Επίσπευση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών που είχε προγραμματιστεί να ισχύσει από την 1η Ιουνίου του 2020.

-Διανομή - μέσα στο έτος- κοινωνικού μερίσματος, ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους και πιθανώς στους μακροχρόνια ανέργους μέσω της αύξησης του επιδόματος του ΟΑΕΔ.

-Προκαταβολή εντός του 2019 του επιδόματος θέρμανσης και διεύρυνση του πεδίου των δικαιούχων.

-Παροχή κινήτρων σε επιχειρήσεις για προσλήψεις προσωπικού με πλήρη δικαιώματα ασφάλισης και μισθοδοσίας

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά ότι αυτά τα μέτρα εκτός του ότι στηρίζουν αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη, θα ενισχύσουν την ζήτηση στην αγορά και θα τονώσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Έκλεισε» το δημοσιονομικό κενό

Στο μεταξύ, θετικά σινιάλα εκπέμπονται από τις διαβουλεύσεις κυβέρνησης και θεσμών όσον αφορά το δημοσιονομικό «μέτωπο».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές φέρονται να έχουν συμφωνήσει ως προς την εξάλειψη του δημοσιονομικού κενού, ύστερα από τις αλλαγές που ενσωματώθηκαν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο εστάλη χθες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δημοσιεύτηκε σήμερα, Τετάρτη.

Πρόκειται για αλλαγές, που αφορούν κατά κύριο λόγο την κοστολόγηση των μέτρων, που προωθεί η κυβέρνηση για να χρηματοδοτήσει τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

Πλεόνασμα 3,7% στον προϋπολογισμό

Στο προσχέδιο προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,7% του ΑΕΠ φέτος και 3,6% του ΑΕΠ το 2020, συμπεριλαμβανομένου του πακέτου των μέτρων, ύψους 1,2 δισ. ευρώ

Το προσχέδιο προβλέπει, επίσης, ρυθμό ανάπτυξης 2,8% το επόμενο έτος, έναντι εκτίμησης για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% εφέτος.

Τέλος, το υπουργείο Οικονομικών αναπροσάρμοσε ορισμένες επιμέρους προβλέψεις, σε σχέση με το κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή, για το εκτιμώμενο όφελος από τα δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα.

Στο πλαίσιο αυτό, μείωσε τα προβλεπόμενα έσοδα από την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών (από τα 642 εκατ. ευρώ στα 557 εκατ. ευρώ), ενώ εκτιμά επιπλέον έσοδα 73 εκατ. ευρώ από τις άδειες για το διαδικτυακό στοίχημα και τα διαδικτυακά τυχερά παίγνια.

Πως σχολιάζει η Κομισιόν

Σχολιάζοντας το προσχέδιο, Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε κατά την ενημέρωση των συντακτών στις Βρυξέλλες ότι «η Κομισιόν θα αξιολογήσει όλα τα σχέδια προϋπολογισμών σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ορίζεται στον κανονισμό.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι θεσμοί έχουν ήδη συζητήσει εκτενώς τον προϋπολογισμό για το 2020 με τις ελληνικές αρχές, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα επιτευχθεί ο συμφωνημένος δημοσιονομικός στόχος. Το σχέδιο προϋπολογισμού αντανακλά πλήρως αυτές τις συζητήσεις.

Η Επιτροπή θα υποβάλει τις γνωμοδοτήσεις σχετικά με όλα τα σχέδια προϋπολογισμών που υποβλήθηκαν από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης έως τις 30 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον κανονισμό» συμπλήρωσε ο αξιωματούχος.

Αν σου άρεσε κάνε