Επίθεση Κατρούγκαλου στην κυβέρνηση για τη στάση της ΕΕ προς τη Βόρεια Μακεδονία

Επίθεση Κατρούγκαλου στην κυβέρνηση για τη στάση της ΕΕ προς τη Βόρεια Μακεδονία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δημιουργία 16/10/19, 21:22

Υψηλότατους τόνους κατά της κυβέρνησης ΝΔ χρησιμοποιεί την Τετάρτη ο Γιώργος Κατρούγκαλος, σε σχόλιο του τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ για το «πάγωμα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ενταξιακές συζητήσεις της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας.

Όπως αναφέρει ο κ. Κατρούγκαλος, «η πολιτική της αδράνειας της Κυβέρνησης σε κρίσιμα θέματα της εξωτερικής πολιτικής συνεχίσθηκε, δυστυχώς, και στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ) της 15.10.2019, το οποίο δεν κατέληξε σε απόφαση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Β. Μακεδονία και την Αλβανία. Παρακολουθώντας παθητικά τις εξελίξεις η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο που αποκόμισε η χώρα από τη Συμφωνία των Πρεσπών για να διεκδικήσει δυναμικά την αναγνώριση του πρωταγωνιστικού της ρόλου στην περιοχή.

Παράλληλα, αποδεχόμενη ότι οι υποψηφιότητες Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας πρέπει να προχωρήσουν μαζί, αποδυνάμωσε τα σαφή επιχειρήματα υπέρ της πρώτης. Κυρίως, ενώ άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι ήταν έτοιμη να δώσει πράσινο φως για την ενταξιακή πορεία και της Αλβανίας, για τρεις μήνες σε ουδεμία διαπραγμάτευση προέβη ούτε για προγενέστερη ούτε για μεταγενέστερη εξασφάλιση των δικαιωμάτων (αυτοπροσδιορισμού και περιουσιακών) της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία, που άλλωστε αποτελούν δεσμεύσεις της βάσει του ευρωπαϊκού κεκτημένου» καταλήγει στη δήλωση του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν σου άρεσε κάνε